Blogs
Home/food/Orientalna mieszanka podkrecajaca metabolizm i obnizajaca cholesterol. Dodawaj do sosow acz z fasola

food

Orientalna mieszanka podkrecajaca metabolizm i obnizajaca cholesterol. Dodawaj do sosow acz z fasola

W naszej kuchni coraz czesciej znajdujemy miejsce dla orientalnych przypraw. Miedzy...

August 08, 2024 | food

Garam masala nie jest jedną przyprawą. To Jakich? Receptury mogą się różnić między sobą i zawierać od pięciu do nawet ponad 30 składników. Najpierw przyprawy praży się na suchej patelni, na małym ogniu (nie dotyczy to gałki muszkatołowej, z kolei liść laurowy dodaje się w połowie prażenia), a następnie drobno mieli. Niezależnie od użytych przypraw wszystkie są starannie łączone, aby uzyskać zrównoważony smak. Przygotowanie garam masali jest bardzo proste, dlatego można pokusić się o skomponowanie własnej mieszanki w domu. To dobra alternatywa dla gotowego produktu. , dlatego dawno zyskała ona popularność poza granicami Indii. Sprawdźmy, jakie właściwości przypisuje się składnikom, które najczęściej wykorzystywane są do jej przygotowania. W mieszance przypraw znanej jako garam masala, jak wspominaliśmy wcześniej, znajdziemy zwykle: Garam masala określana jest jako W naturalny sposób podnosi temperaturę ciała, Skraca czas pasażu jelitowego i zapobiega zaparciom. W skład mieszanki wchodzi wiele przypraw, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, dlatego uważa się, że Badania na modelach zwierzęcych wskazują na zmniejszone występowanie nowotworów wśród osobników, które przyjmowały garam masalę. Przyprawy, które składają się na garam masalę, przyczyniają się też Wskazuje się, że stosowanie mieszanki może przynieść pozytywne efekty osobom z cukrzycą, jak i zespołem metabolicznym. Mieszanka tak wielu różnych przypraw może wspomóc organizm również na inne sposoby. W tym kontekście wymienia się: Nada ciekawszego smaku potrawom z drobiu czy wieprzowiny, świetnie komponuje się z baraniną. Stosuj ją do dań z fasoli, zup i gulaszów, łącz z pieczonymi warzywami, ryżem czy rybami. Niedzielny obiad odmieni garam masala dodana do ziemniaków. Ta niezwykła mieszanka nadaje się też do sałatek oraz Dodatek garam masali nada potrawom nieco orientalnego charakteru, ale też pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie. To sposób na to, by zachować pełnię jej smaku. Należy pamiętać, że w skład garam masali wchodzi wiele różnych przypraw. Jeśli wiesz, że nie tolerujesz jakiejś przyprawy, a planujesz wykorzystać mieszankę podczas gotowania, przed jej użyciem sprawdź dokładnie, co zawiera. W przypadku uczulenia na jeden bądź więcej składników Zaleca się, by stosowanie garam masali zacząć od mniejszych ilości, by zobaczyć, jak zareaguje organizm.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS