Blogs
Home/food/Obniza cholesterol wymiata zogi wspomaga jelita. Soczewice jedz zamiast miesa

food

Obniza cholesterol wymiata zogi wspomaga jelita. Soczewice jedz zamiast miesa

Moze stanowic dodatek do saatek zup lub byc baza dla gownego dania. Soczewica bo o...

October 25, 2024 | food

z rodziny bobowatych. Jej jadalną częścią jest owoc w postaci strąku, zawierającego w sobie duże nasiona. , bowiem jest rośliną o dużej zawartości białka idealnie przyswajanego przez organizm człowieka. Oprócz białka soczewica ma w sobie , ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i potasu. Regularne spożywanie soczewicy pozwala . Zawiera ona niewielkie ilości sodu i dużą ilość potasu, dlatego jest wskazana u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi. Błonnik z kolei , zapobiega wzdęciom oraz problemom z wypróżnianiem. Jego zawartość przyczynia się również do regulowania poziomu cholesterolu we krwi - składniki błonnika mają zdolność do hamowania syntezy cholesterolu. Po soczewicę często powinny sięgać osoby z , w tym z anemią. Wysoka zawartość żelaza, kwasu foliowego i witaminy B12 w soczewicy wspomaga osoby z problemem niskiego żelaza i hemoglobiny. Soczewica jest Ze względu na błonnik "zapełnia" żołądek na dłużej, hamując uczucie głodu. Co ważne, . Zielona soczewica ma IG 25, soczewica czerwona IG 30, a soczewica żółta ma IG 35. Oznacza to, że z powodzeniem mogą ją spożywać cukrzycy, bez obaw o nagły wzrost poziomu glikemii we krwi. Po soczewicę powinni sięgać również ci, którzy mają . Soczewica przywraca równowagę kwasowo-zasadową, reguluje pracę żołądka, zapobiegając tym samym refluksowi lub niwelując tak uporczywy objaw, jakim jest zgaga. Soczewica stanowi . Jest produktem często wybieranym przez wegetarian i wegan. Trzeba wiedzieć, że jest to białko różniące się od tego odzwierzęcego, jednak jest dobrze przyswajalne. Soczewica powinna zatem obowiązkowo gościć na talerzu tych, którzy z mięsa zrezygnowali. Soczewicę w kuchni można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale nadaje się jako baza do rozgrzewających zup, jako dodatek do sałatek, ale może stanowić również podstawę do farszu w pierogach. Miłośnicy zdrowej żywności przygotowują z niej pasztety, spaghetti oraz pasty. Przepisów z soczewicą w roli głównej można znaleźć bardzo dużo w sieci i warto eksperymentować z nią w kuchni. Wprowadzona na stałe do jadłospisu przyniesie wiele .

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS