Blogs
Home/food/Niedoceniany skarb z polskich lasow. Dobry dla serca jelit i nerek

food

Niedoceniany skarb z polskich lasow. Dobry dla serca jelit i nerek

Jesienia warto wybierac sie do lasu nie tylko na grzyby. W lesie mozemy bowiem natrafic...

October 18, 2024 | food

Jest takie imię, ale jest też taka roślina, a w zasadzie rośliny. Kalina to rodzaj roślin zaliczany do rodziny piżmaczkowatych, w obrębie którego wyróżnia się ok. 200 gatunków. , ale w przydomowych ogrodach czy w parkach można spotkać inne gatunki, uprawiane jako rośliny ozdobne dla efektownych kwiatostanów czy barwnych owoców. Krzewy rosną na wysokość 1-5 metrów, posiadają liczne kwiatostany, najczęściej w kolorze białym, ale też fioletowym, zielonym, różowym czy czerwonym. Niektóre, np. kalina koralowa, rodzą jadalne owoce. Wykorzystywane są przede wszystkim do przygotowywania przetworów, m.in. dżemów i soków. Jak podpowiadają leśnicy, kalinę koralową najłatwiej poznać po charakterystycznych białych kreskach na szarawej korze. Wskazuje się, by przemrozić je przed wykorzystaniem (po przemrożeniu tracą swoją gorycz; gorycz zanika także pod wpływem wysokiej temperatury). Nadają się na dżemy, marmolady, konfitury czy soki. Na sklepowych półkach można znaleźć herbaty stanowiące mieszankę suszonych kwiatów, owoców i kory kaliny koralowej. Nie rezygnujmy ze zbierania owoców ze względu na ich zapach (jest specyficzny, niezbyt przyjemny, a wywołany jest obecnością kwasu walerianowego oraz jego związków) - są to owoce zdrowe i smaczne pod postacią przetworów. W owocach znajduje się wiele ważnych dla organizmu związków, w tym Z witamin warto wymienić Poza tym Podkreśla się również obecność olejków eterycznych, kwasów organicznych i garbników. Stosowanie kory kaliny może przynieść ulgę kobietom uskarżającym się na bolesne miesiączkowanie, a także zbyt obfite krwawienia. Preparaty z kaliną w składzie redukują też dolegliwości związane z menopauzą. Zawartość fitosteroli pomaga Flawonoidy, obecne w roślinie, działają wspomagająco na pracę serca oraz zapobiegają chorobom sercowo-naczyniowym. Związki zawarte w owocach kaliny mają działanie wykrztuśne i napotne. Sok, z odrobiną miodu, skutecznie łagodzi kaszel. Kwiaty kaliny zawierają substancje czynne, które pozytywnie wpływają na przewód pokarmowy. Mówi się także o działaniu ochronnym kaliny pod kątem cukrzycy, jednak potrzeba kolejnych badań. Kalinie koralowej przypisuje się też działanie uspokajające. Z tego powodu alergicy powinni zachować ostrożność - zarówno przy spożywaniu owoców i przetworów z nich przygotowanych, jak i podczas kontaktu z samym krzewem w okresie pylenia.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS