food
Na wzmocnienie zbicie cholesterolu i lepsze trawienie. Dlaczego warto pic sok z dyni
Mamy jesien co oznacza ze na stoach kroluje dynia pod roznymi postaciami....
Dynia to królowa wśród jesiennych warzyw. Sezon wciąż trwa i warto w pełni z niego korzystać, włączając dynię do codziennych posiłków, ale i przygotowując z niej przetwory, po które sięgniemy wraz z nadejściem zimy. Dynia, a ściślej jej miąższ, to przede wszystkim Dostarcza również Miąższ dyni jest poza tym , zawiera przy tym nieznaczne ilości węglowodanów i nie ma tłuszczu, dzięki czemu jest wyjątkowo niskokaloryczny. Najpopularniejsze odmiany dyni to dynia hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. - stanowią one skondensowane źródło składników odżywczych. Rozchodzi się głównie o cenne kwasy tłuszczowe, błonnik, magnez i żelazo. Dlatego, przygotowując coś z dyni, warto pamiętać również o nich. Dynia jest bogata w przeciwutleniacze (beta-karoten, witamina C, witamina E), które chronią przed działaniem wolnych rodników. - wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, pracę mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. Związki obecne w warzywie hamują także odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń tętniczych. - w miąższu znajdują się m.in. karotenoidy i tokoferole, które wzmacniają organizm. Dynia ma też , jest uznawana za dobre źródło substancji przeciwzapalnych. , wspomaga zdolności regeneracyjne komórek oraz działa ochronnie na błony śluzowe i nabłonek. Witaminy z grupy B z kolei są odpowiedzialne przede wszystkim za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Dynię wykorzystujemy m.in. w zupach, w rozmaitych daniach na słono, a od kilku lat konsekwentnie także w słodkich wypiekach. Przekonujemy się do mniej popularnych rozwiązań, a jednym z takich jest robienie soku z dyni. , ale jego spożywanie wiąże się tak naprawdę z wieloma innymi korzyściami dla organizmu. Można go kupić, ale też z łatwością przygotować w domu. Jego smak i działanie podkręcą dobrze znane ci warzywa, owoce i przyprawy jak jabłko, banan, marchewka, pomarańcza, imbir czy cynamon. Sok z dyni zawiera dużo przeciwutleniaczy, witamin i minerałów, które przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. Jesienią i zimą, gdy łatwiej o infekcje, po sok z dyni warto sięgać częściej. Wesprze on też organizm po długim leczeniu. Sok z dyni doskonale działa na układ pokarmowy, pozytywnie wpływa na trawienie. Jego spożywanie przyniesie korzyści też układowi sercowo-naczyniowemu - m.in. (będzie dobrym wsparciem w leczeniu niektórych schorzeń układu moczowego). Reguluje przemianę materii, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, działa odkwaszająco. Gdy zależy ci na utracie zbędnych kilogramów, możesz sięgać zarówno po dynię, jak i sok z dyni. Sok jest odżywczy i sycący. Dynia to beta-karoten, witamina E czy cynk. Spożywanie soku pozytywnie wpłynie więc także na W połączeniu z miodem Oczywiście sok z dyni można przygotować na kilka sposobów, także z dodatkiem innych warzyw, owoców czy przypraw. Nasza wersja może stanowić jedynie inspirację. Jeśli nie przepadasz za smakiem dyni i wiesz, że lepiej podejdzie ci ona w towarzystwie np. pomarańczy czy cynamonu - śmiało. Z recepturą możesz kombinować do woli, by uzyskać zadowalający cię smak. Co do właściwości możesz być pewien, jeśli używasz dobrych jakościowo składników. W przepisie łączymy dynię z jabłkami, marchewką i imbirem. Marchew, podobnie jak dynia, to źródło cennych karotenoidów. Jabłka to zdrowe serce, zdrowe kości czy mózg, ale i dobra mikroflora. Imbir działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, ma właściwości antyoksydacyjne. Warzywa i owoce umyj. Dynię obierz, pokrój na mniejsze części, usuń pestki. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Wszystkie składniki wyciśnij na przemian w wyciskarce. Do smaku możesz dodać soku z cytryny lub limonki, a także szczyptę cynamonu. Sok z dyni przygotujesz też inaczej. 1/4 dyni obierz, wyjmij pestki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Tak samo postąp z trzema marchewkami. Przełóż warzywa do garnka, zalej jedną szklanką wody i gotuj na małym ogniu, dopóki nie zmiękną. Gdy przestygną, zblednuj warzywa i odcedź sok przez gazę lub drobne sito. Możesz dodać większą ilość wody, a także, jak wspomnieliśmy wyżej, inne owoce czy przyprawy, które dodadzą całości więcej smaku, a także pozytywnie wpłyną na właściwości płynu. Sok z dyni możesz przelać do słoików i zapasteryzować.
PREV NEWSPeen biaka serek zrobisz sam z dwoch skadnikow. Zobacz dlaczego warto jesc lebneh
NEXT NEWSProsty sposob na poprawe odpornosci. Nim siegniesz po witaminy zrob jedno
Zbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
Czerwona herbata znana takze jako Pu-erh chociaz charakteryzuje sie ziemistym smakiem...
Jedza "kwasna mandarynke" i dugo zyja. To skarbnica antyoksydantow wspierajaca serce
Shikuwasa zwana takze kwasna mandarynka z Okinawy to egzotyczny owoc cytrusowy...
Kwasna mandarynka z Okinawy to owoc dugowiecznosci. Wspomaga serce dziaa przeciwzapalnie
Shikuwasa zwana takze kwasna mandarynka z Okinawy to egzotyczny owoc cytrusowy...
Nie kazdy moze pic kawe. Nie chodzi tylko o jej wpyw na cisnienie krwi
Zdecydowany ulubieniec naszych ciezkich porankow i dugich wieczorow. Sens zycia...
Bije klasyczna jajecznice na gowe. Jest aromatyczna i syci na dugo
Jajecznica to smaczne i pozywne sniadanie lunch czy kolacja cenione za szybkosc i prostote wykonania oraz liczne wartosci odzywcze. Niestety nie zawsze mamy potrzebne skadniki aby ja wykonac albo nie mozemy jesc niektorych skadnikow z uwagi na np. nietolerancje pokarmowe. Poza tym czasem mozemy chciec przeamac kuchenna rutyne i zaserwowac sobie oraz domownikom jajka w innej wersji. No wasnie a co mamy do wyboru Okazuje sie ze cakiem sporo
Zbijaja cholesterol reguluja cisnienie sa dobre dla kosci. Stosuj tez olej
Korzystamy z nich przygotowujac zdrowe desery. Nie zaujemy ich do jogurtow owsianek...