Blogs
Home/food/Ma niewiele kalorii i mnostwo biaka. Kto powinien jesc fasole mamut

food

Ma niewiele kalorii i mnostwo biaka. Kto powinien jesc fasole mamut

Z wygladu przypomina dobrze znana fasolke szparagowa jednak to co ja odroznia to...

July 13, 2024 | food

Fasola typu mamut przypomina klasyczną fasolkę szparagową, jednak jej nazwa nie jest przypadkowa. Strąki fasoli są duże, a samą fasolę charakteryzuje duża zawartość składników odżywczych. W tej odmianie fasoli . Chronią przed skutkami stresu oksydacyjnego i oraz wykazują działanie zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworu. Przeciwutleniacze obecne w fasoli obniżają poziom cholesterolu, co korzystnie wpływa na serce i cały układ krwionośny. Nasiona fasoli typu mamut mają dużą ilość białka, dlatego jest Fasola mamut ma niewiele kalorii, dlatego może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Fasola mamut nie nadaje się do mrożenia czy robienia z niej przetworów, jednak będzie doskonała do bezpośredniego jedzenia. Ta odmiana fasolki, mimo, że jest większa, to charakteryzuje się większą słodyczą i delikatnością, niż klasyczna wersja fasolki szparagowej. Przygotowując fasolkę mamut, najpierw trzeba ją dobrze umyć. Następnie z fasolki należy odciąć końcówki. Co ważne, fasola mamut nie posiada łyka. Fasolkę wrzucamy do gotującej się wody, do której wcześniej dodajemy sól, cukier oraz listek laurowy. To nada fasolce wyrazistego smaku. Strąki gotujemy tak długo, aż staną się miękkie. Podając fasolkę, można dodać do niej masła oraz bułki tartej, jednak należy pamiętać, że takie dodatki zwiększają kaloryczność potrawy. Fasolka nadaje się także do przygotowania past, a także jako dodatek do zup czy sałatek.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS