Blogs
Home/food/Lepsze od aceroli kiwi i jezyn. Zwalczaja stany zapalne chronia serce mozg i watrobe

food

Lepsze od aceroli kiwi i jezyn. Zwalczaja stany zapalne chronia serce mozg i watrobe

Sa skarbnica witaminy C. Podkresla sie ze dostarczaja jej wiecej niz acerola i dzika...

October 23, 2024 | food

Jagody camu camu to owoce krzewu Myrciaria dubia z rodziny mirtowatych, z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej z dorzecza Amazonki. , mają łagodny zapach, a ich skórka, w miarę dojrzewania, zyskuje intensywny kolor - od ciemnej czerwieni po purpurowoczarny (ze względu na wysokie stężenie antocyjanów). Miąższ owoców z kolei jest lekko żółtawy. Świeże jagody camu camu mają bardzo cierpki smak, dlatego nie spożywa się ich na surowo - wymagają one odpowiedniej obróbki i dodatków. Można je spotkać Zawierają jej więcej niż jakiekolwiek inne owoce. , czyli produktów wyróżniających się spośród innych wysoką zawartością składników odżywczych o różnych właściwościach oraz działaniem korzystnym na organizm człowieka. Rozchodzi się przede wszystkim o witaminę C. Szacuje się, że Porównajmy jagody camu camu do dość często spożywanych przez nas pomarańczy - zawartość witaminy C w owocach z dorzecza Amazonki jest nawet 50-krotnie większa. W porównaniu do kiwi - nawet do 30 razy większa. Nawet przetworzone owoce są doskonałym źródłem witaminy C. Co ważne, zawierają też wiele innych składników, w tym aminokwasów, które pomagają w absorpcji witaminy C. Jednak to, ile faktycznie tej cennej witaminy będą zawierały konkretne owoce, zależy m.in. od sposobu uprawy. Z badań wynika, że W sumie rozróżniono ponad 30 związków fenolowych o istotnym wpływie na organizm człowieka. Jeśli chodzi o polifenole, jagody camu camu dostarczają ich pięć razy więcej niż jeżyny. Witamina C, której w jagodach camu camu jest pod dostatkiem, odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. , który neutralizuje reaktywne formy tlenu (wolne rodniki) działające destrukcyjnie na DNA komórek, chroniąc tym samym przed rozwojem wielu chorób. Oprócz witaminy C owoce te zawierają wiele innych przeciwutleniaczy. Zwiększenie ich zawartości w diecie Camu camu to też . Badanie przeprowadzone na palących mężczyznach wykazało, że spożywanie przez tydzień 0,3 szklanki (70 ml) soku z owoców camu camu znacznie zmniejszyło markery stanu zapalnego. Również nasiona jagód camu camu zawierają silne związki przeciwzapalne. "Ekstrakt z owoców zapobiega otyłości u myszy karmionych pokarmem bogatym w węglowodany i tłuszcze" - donosili w 2018 roku naukowcy. Badacze stwierdzili też, że Na podstawie badań zauważa się również, że suplementacja camu camu może zmniejszyć stłuszczenie wątroby oraz obniżyć poziomy wskaźników uszkodzenia wątroby (AST i ALT) u osób z nadwagą i podwyższonym poziomem trójglicerydów. Poza tym karotenoidy zmniejszają ryzyko ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, hamują namnażanie komórek nowotworowych, stymulują działanie układu odpornościowego organizmu i chronią zdrowe komórki przed promieniowaniem UV. Owocom krzewu Myrciaria dubia przypisuje się również Ich spożywanie ma , do których należy m.in. choroba Alzheimera. Owoce znajdują także zastosowanie w leczeniu, m.in. astmy. Wskazuje się, że Za sprawą wysokiej zawartości witaminy C jagody camu camu mogą stanowić też dodatek do innych produktów - soków owocowych, dżemów, jogurtów czy napojów izotonicznych. Owoce w proszku można śmiało dorzucać do napojów, smoothie, owsianki, musli, jogurtów czy sosów sałatkowych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia, czy to sproszkowanych owoców camu camu, czy soku, czy innych produktów z tym składnikiem. Spożywanie nadmiernych ilości witaminy C może prowadzić m.in. do dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Owoce te nie będą najlepszym wyborem dla osób cierpiących na hemochromatozę - nie powinny one przyjmować wysokich, ponadfizjologicznych dawek witaminy C, ponieważ zwiększa to dodatkowo poziom żelaza.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS