Blogs
Home/food/Jedno z najzdrowszych polskich warzyw. Jedz wasnie teraz ale uwazaj przy chorych jelitach i tarczycy

food

Jedno z najzdrowszych polskich warzyw. Jedz wasnie teraz ale uwazaj przy chorych jelitach i tarczycy

Niskokaloryczna a jednoczesnie bogata w witaminy mineray i przeciwutleniacze ma...

October 09, 2024 | food

Biała kapusta, choć często niedoceniana, to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Jest niezwykle wszechstronna - może być spożywana na surowo, gotowana, duszona, kiszona, a nawet pieczona. Jednak poza walorami kulinarnymi, biała kapusta ma również wiele korzyści zdrowotnych. Przyjrzyjmy się, dlaczego warto włączyć ją do swojej diety. działa jako silny antyoksydant, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, który jest kluczowy dla zdrowia układu nerwowego oraz metabolizmu. Dodatkowo , a za sprawą siarki dobroczynnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Zawiera także witaminę K, niezbędną dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowia kości. To dlatego lekarze i dietetycy zalecają, by spożywać jej więcej w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Co ciekawe, już w XVII wieku stosowano ją jako... lek na gorączkę. Do rozpalonego temperaturą ciała przykładano liście świeżej kapusty, która działała kojąco i ściągająco. Kiszona kapusta zabierana była też w długie rejsy przez marynarzy - nie tylko chroniła ich ona przed szkorbutem, ale także zapobiegała odmrożeniom i mocno wzmacniała odporność. Inne właściwości zdrowotne kapusty to: Biała kapusta jest warzywem niskokalorycznym - w To sprawia, że jest doskonałym wyborem dla osób dbających o linię lub pragnących schudnąć. Niska kaloryczność idzie w parze z dużą ilością błonnika, co sprawia, że kapusta jest sycąca, a jednocześnie lekka dla układu trawiennego - Liście kapusty od wieków wykorzystywane były także jako "plaster" na trudno gojące się rany i wszelkiego rodzaju zakażenia. Współcześnie sprawdzają się także w przypadku kataru i kaszlu - wtedy przykłada się je do klatki piersiowej oraz problemów trawiennych i kolki nerwowej - kładzie się je wtedy na podbrzuszu. , która jest doskonałym wsparciem dla mikrobiomu, wzmacnia odporność i reguluje pracę jelit. Niestety, w niektórych przypadkach nawet ona może nam zaszkodzić. Biała kapusta ma mnóstwo zalet i trudno przecenić jej pozytywny wpływ na organizm, ale warto pamiętać, że w niektórych przypadkach może powodować zaburzenia trawienia i dolegliwości w postaci np. wzdęć i gazów. Wszystko to przez jeden składnik, a konkretnie który powoduje tego typu skutki uboczne. Rafinoza znajduje się oczywiście nie tylko w kapuście, ale także w fasoli, nasionach roślin strączkowych, grzybach, algach czy cebuli. Nadmiar kapusty w jadłospisie może zaszkodzić także osobom cierpiącym na oraz oczywiście uczulonym na to warzywo. Osoby, które źle czują się po spożyciu kapusty, powinny więc ją ograniczać i jeść tylko czasu do czasu, by nie obciążać organizmu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS