food
Jedna z najzdrowszych przypraw zioowych. Czaber zapobiega wzdeciom i wspiera zdrowie
Wysoko na liscie najzdrowszych przypraw zioowych jest aromatyczny czaber...
(Satureja hortensis L.) to roślina zielna należące do rodziny jasnotowatych. Jest powszechnie uprawiany w ogródkach, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by zasiać go w doniczce i trzymać na parapecie. Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, , którą często dodaje się do zup, grzybów, ryb, sałatek czy potraw z dziczyzny.Ze względu na ostry smak może być ziołowym zamiennikiem pieprzu. Cząber znajduje zastosowanie w wielu . Roślina wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, a to z uwagi na to, że zawiera między innymi olejki lotne (złożone z karwakrolu i cymenu), flawonoidy czy garbniki. W składzie cząbru znajdują się również potas, sód, fosfor, magnez czy witamina C. Za sprawą wcześniej wspomnianych , wykazuje właściwości i . Roślina może również działać i . Wiele osób wykorzystuje zioło w , a także w formie naparu na uspokojenie. Cząber zawiera flawonoidy, których obecność w diecie może przyczyniać się do ograniczenia stresu oksydacyjnego. jest zwykle bardziej aromatyczny niż wersja . Z kolei wariant suszony ma bardziej skoncentrowany smak. Świeże nadadzą się (np. naparów). Z kolei suszonej wersji dobrze jest użyć do potraw, które wymagają dłuższego gotowania. Taka forma cząbru nada się również do przygotowywania mieszanek ziołowych. W sklepach znajdziemy go m.in. w mieszance ziół prowansalskich. bo ułatwi ich strawienie i zredukuje ilośc gazów trawiennych. Warto wiedzieć, że w przypadku ziół, proces suszenia może spowodować . Z tego względu, chcąc czerpać ze spożycia cząbru jak najwięcej korzyści prozdrowotnych, dobrze jest sięgać po wersję świeżą. Roślina w formie suszonej jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Jak już zostało wcześniej wspomniane, najczęściej używa się jej do przyprawiania potraw kuchni śródziemnomorskiej. Co ciekawe, z uwagi na jego prozdrowotne działanie, wiele osób używa go do przyprawiania strączków powodujących wzdęcia. Mowa tu o , czy . Niektórzy używają cząbru w formie okładów na skórę, które mogą pomóc w załagodzeniu bólu spowodowanego ukąszeniami owadów. Używanie cząbru w formie przyprawy z reguły jest bezpieczne. Rzeczone zioło powinny ograniczyć osoby cierpiące na , a także borykające się z . To samo dotyczy osób mających problemy z , a także . Co więcej, zaleca się ograniczenie cząbru . Ze spożycia powinny zrezygnować . W ich przypadku, zjedzenie nawet niewielkiej ilości może poskutkować zróżnicowanymi reakcjami alergicznymi.
PREV NEWSUsprawnia trawienie odmadza agodzi stres. Dlaczego jeszcze warto pic sok z granatu
NEXT NEWSKamienie lub piasek w nerkach Uwazaj co jesz. Te produkty sprzyjaja zogom
Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny
Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.
Karfiolove kari s cicerom a spenatom fotorecept
Zelenina v tej najlepsej podobe -
By kucharka"Kakao" dla dbajacych o talie i zdrowie. Na cholesterol i lepsza prace jelit siegnij po karob
Stanowi alternatywe dla kakao i czekolady a dzieki zawartosci bonnika witamin...
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...
Co jesc a czego unikac przy kamicy zociowej Najwazniejsze zalecenia zywieniowe
Wasciwie dobrana dieta jest nieodacznym elementem skutecznego leczenia kamicy...
Zbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
Czerwona herbata znana takze jako Pu-erh chociaz charakteryzuje sie ziemistym smakiem...