Blogs
Home/food/Ges pieczona po staropolsku z nadzieniem z ziemniakow jabek i cebuli

food

Ges pieczona po staropolsku z nadzieniem z ziemniakow jabek i cebuli

Gesina to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajow miesa. Szczegolnie chetnie je sie ja w Polsce jesienia w okolicach 11. listopada. Oto jak mozna przygotowac pyszna ges.

October 27, 2024 | food

Natalia Jabłońska Gęsina to jeden z najsmaczniejszych i najzdrowszych rodzajów mięsa. Szczególnie chętnie je się ją w Polsce jesienią, w okolicach 11. listopada. Oto jak można przygotować pyszną gęś. https://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-najzdrowsze-mieso-dla-sercowcow-bije-na- Najzdrowsze mięso dla sercowców. Bije na głowę kurczaka i indyka -kurczaka-i-ind,nId,7843436 Składniki: 1 gęś 500 g ziemniaków 3 cebule 2 jabłka 50 g masła Sól Pęczek natki pietruszki 4 łyżki majeranku Biały pieprz Przygotowanie: Gęś natrzeć solą, pieprzem i 3 łyżkami majeranku. Odstawić w chłodne miejsce na czas przygotowania nadzienia. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonym wrzątku do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną natkę. Ziemniaki odcedzić i również dodać na patelnię, przesmażyć. Doprawić łyżką majeranku, solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę jabłka. Gęś napełnić nadzieniem i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć (grzbietem do góry) na blasze i piec w 200 st. C przez 3,5 godz. Po 20-30 minutach wlać 0,25 l wody. Po 1,5 h obrócić gęś i zmniejszyć temp. Do 175 st. C . Sos spod gęsi zlać, przecedzić i podawać z gęsią Jak upiec gęś by była smaczna?

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS