Blogs
Home/food/Doskonay zamiennik miesa i zrodo przeciwutleniaczy. Pomaga tracic na wadze

food

Doskonay zamiennik miesa i zrodo przeciwutleniaczy. Pomaga tracic na wadze

W Polsce mogli o niej syszec miosnicy kuchni meksykanskiej a takze wegetarianie czy...

August 15, 2024 | food

Fasola pinto należy do roślin z rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru. Funkcjonuje pod różnymi nazwami, a wszystkie nawiązują do W języku hiszpańskim "pinto" oznacza "maluję", dlatego fasola pinto występuje też jako Nazywa się ją również Fasaola pinto w Polsce jest mało znana. Największą popularnością cieszy się w Ameryce. - ziarna są miękkie, kremowe, orzechowe i ziemiste, dzięki czemu idealnie nadają się do burrito, fajitas, tacos i quesadillas. Szukając jej w polskich sklepach, warto sprawdzić w dziale "Kuchnie świata". Najczęściej występuje w formie suszonej, ale można ją dostać również gotową do użycia w puszce. Jak wszystkie rodzaje fasoli, fasola pinto jest bogata w składniki odżywcze. (stanowi cenny składnik diety wegetarian i wegan) Jeśli chodzi o witaminy i minerały, dostarcza m.in. kwasu foliowego, tiaminy, witaminy B6, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, manganu czy cynku. 100 g fasoli pinto to niewiele ponad 340 kcal. Co ważne dla diabetyków, ma ona niski indeks glikemiczny. Stanowi Mówiąc o fasoli, ma się jednak na myśli białko niepełnowartościowe, dlatego należy ją łączyć w posiłkach z produktami zawierającymi brakujące aminokwasy, np. z produktami zbożowymi. Pożądanym składnikiem w diecie, nie tylko dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, jest również błonnik, a fasola pinto jest dobrym źródłem błonnika. Pokarmy bogate w błonnik mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Ponadto sycą na długo i zmniejszają ryzyko przejadania się, a także obniżają stężenie cholesterolu. . Na uwagę zasługuje przede wszystkim , wykazujący właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Jedzenie fasoli pitno może odbywać się z korzyścią dla serca. Jedno małe, ośmiotygodniowe badanie wykazało, że codzienne spożywanie 1/2 szklanki fasoli , których wysoki poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca. W innym badaniu regularne spożywanie fasoli pinto nie tylko obniżało "zły" cholesterol, ale także Poza tym fasola pinto jest bogata w magnez i potas, które są niezbędne, by serce pracowało bez zarzutu. Jest bogata zarówno w białko, jak i błonnik, dwa składniki odżywcze, które nie tylko sprawiają, że dłużej czujemy się syci, ale też pomagają kontrolować apetyt. Wiele badań powiązało spożycie fasoli z większym uczuciem pełności, niższą masą ciała i mniejszym obwodem talii. , dlatego można ją wykorzystywać we wszystkich przepisach, w których występuje jej czerwona "kuzynka". Suche nasiona należy moczyć ok. 12 godzin. Potem trzeba je przepłukać, zalać świeżą wodą, bez soli (można ją dodać dopiero pod koniec gotowania), i gotować do miękkości, czyli ok. godziny. W smaku jest dość słodkawa i ma mączystą konsystencję. Fasolę pinto można dodawać do zup, gulaszy, dań z ryżu, sałatek. Nadaje się do dipów, smarowideł i farszy. Można z niej zrobić kotlety. W Meksyku jest bardzo często używana

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS