Blogs
Home/food/Deser z PRL-u dziaa zbawiennie na jelita. W kilka minut przygotujesz w domu

food

Deser z PRL-u dziaa zbawiennie na jelita. W kilka minut przygotujesz w domu

To nieco zapomniana dzis przekaska a szkoda bo nie ma wiele kalorii i moze pomoc w...

August 11, 2024 | food

, które zostały użyte podczas gotowania. Podstawą każdego kisielu jest , źródło witaminy i , a także cennych minerałów jak fosfor, wapń, magnez sód czy potas. W mące ziemniaczanej znajdziemy przede wszystkim węglowodany, które stanowią ponad 80 proc. całego składu. dostarczy nam O tym, czy kisiel jest zdrowy, decydują przede wszystkim dodatki, które się w nim znajdą. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak , czyli najczęstsze urozmaicenie kisielu. W ten sposób możemy włączyć do diety właściwie dowolne witaminy, minerały i antyoksydanty. Nie bez powodu to jedno z pierwszych zaleceń każdego dietetyka i lekarza, a wyciągi z poszczególnych gatunków znajdziemy w lekach, suplementach i kosmetykach. Jeżeli najdzie cię ochota na kisiel, możesz wybrać między lub Instynkt podpowiada, że i tak jest w rzeczywistości. Przygotowując kisiel samodzielnie, masz pełną kontrolę nad tym, co i w jakiej ilości trafi do kubeczka. który można kupić w każdym sklepie spożywczym, oprócz skrobi ziemniaczanej i ekstraktu z owoców zawiera, zawiera zwykle także Często na torebkach kisielu instant znajdziesz informacje o . Kwas askorbinowy to najbardziej popularna witamina w przyrodzie i dostarczamy ją do organizmu w wielu produktach, a często także suplementujemy. Producenci kisielu wybierają witaminę C przede wszystkim dlatego, że jest to najłatwiejsze i najtańsze. Tymczasem kisiel może być doskonałym sposobem na przyswojenie mnóstwa innych, trudniejszych do znalezienia w standardowej diecie składników odżywczych. Przygotowując tę przekąskę w domu, możesz dodać chociażby z , albo - wystarczy dodać do mieszanki W domowej wersji kisielu masz którego możesz dodać mniej lub po prostu zastąpić albo słodzikiem spożywczym. głównie ze względu na swój krótki skład. W rzeczywistości kisiel faktycznie ma mało kalorii, ale nie tak mało, jak uważa wielu z nas. Jedna szklanka, czyli ok. 250 g kisielu, to 170 kcal, czyli tyle co pół pączka. pełni jednak inne zadania niż tylko dostarczanie niewielkiej ilości kalorii. Substancje śluzowe, które odpowiadają za konsystencję przekąski, mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy człowieka. po obfitym posiłku, jest lekkostrawny i nie obciąży dodatkowo narządów zaangażowanych w trawienie. To też idealny wybór dla osób , która wymaga od nich lekkiej diety. Za wyjątkowo korzystne odpowiada mąka ziemniaczana. Skrobia stanowi świetną osłonę i wzmocnienie dla naturalnej śluzówki. Z tego powodu to dobry pomysł. Żelowatą przekąskę warto też spożywać po zatruciu pokarmowym, szczególnie jeżeli układ pokarmowy został dodatkowo obciążony biegunką czy wymiotami. , a także . Warto włączyć go do diety także przy to tylko cztery składniki: Maliny i truskawki z powodzeniem można zastąpić jakimikolwiek innymi owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby , którego do kisielu potrzebujemy niestety sporo. sprawdzą się równie dobrze. Warto również eksperymentować z innymi składnikami jak chociażby imbir, który wykazuje działanie przeciwwirusowe i wspomaga układ odpornościowy. Aby wzbogacić aromat domowego kisielu, możesz też wykorzystać inne przyprawy, a nawet kropelkę ekstraktu z wanilii, pomarańczy lub wody różanej.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS