Blogs
Home/food/aczy weganizm i diete jaskiniowcow. Peganizm ma byc remedium na stany zapalne i wysoki cukier

food

aczy weganizm i diete jaskiniowcow. Peganizm ma byc remedium na stany zapalne i wysoki cukier

Nowa modna dieta aczy w sobie elementy dwoch totalnie roznych sposobow zywienia paleo...

July 10, 2024 | food

Pomysłodawcą diety pegańskiej jest amerykański lekarz dr Mark Hyman. Dieta pegańska łączy kluczowe zasady diet i , zakładając, że pełnowartościowa, bogata w składniki odżywcze żywność może zmniejszyć stany zapalne i pomóc wyrównać poziom cukru we krwi. Dieta pegańska zakłada, że Ponieważ dieta pegańska to połączenie diet wegańskiej z paleo, Najlepiej, aby były to owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jagody i warzywa nieskrobiowe, aby zminimalizować skoki poziomu cukru we krwi. Niewielkie ilości warzyw skrobiowych i słodkich owoców są dozwolone u osób, które już przed rozpoczęciem diety osiągnęły prawidłową kontrolę poziomu cukru we krwi. Dieta pegańska zaleca umiarkowane spożycie białka zwierzęcego, kładąc nacisk na wybieranie mięsa i jaj od zwierząt karmionych trawą i hodowanych na pastwiskach, zamiast produktów pochodzących z konwencjonalnych hodowli. Preferowane są wołowina, wieprzowina, drób oraz jaja. Dodatkowo, dieta pegańska zachęca do spożywania ryb, szczególnie tych o niskiej zawartości rtęci, jak sardynki i dziki łosoś. Na diecie pegańskiej zaleca się spożywanie zdrowych tłuszczów pochodzących z ograniczonych źródeł, takich jak: Podstawą diety są warzywa i owoce, szczególnie te o niskiej zawartości skrobi i cukru. Podobnie jak w diecie paleo, dieta pegańska kładzie duży nacisk na spożywanie całych, nieprzetworzonych produktów. W odróżnieniu od diety wegańskiej, dieta pegańska zaleca ograniczenie spożycia roślin strączkowych, takich jak fasola i soczewica, z uwagi na ich potencjalne działanie drażniące na układ pokarmowy. . Dieta pegańska zaleca ograniczenie spożycia zbóż, szczególnie tych przetworzonych. Na diecie pegańskiej odradza się spożywanie mleka krowiego, jogurtu i sera. Produkty z mleka owczego lub koziego są dozwolone w ograniczonych ilościach, podobnie jak masło pochodzące od zwierząt karmionych trawą. Zaleca się unikanie zbóż zawierających gluten. Zaleca się unikanie wszelkich form dodatkowego cukru, zarówno rafinowanego, jak i naturalnego, z wyjątkiem sporadycznego i bardzo ograniczonego stosowania. Nie zaleca się spożywania olejów rafinowanych, takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy i kukurydziany. Zaleca się unikanie sztucznych barwników, aromatów, konserwantów i innych dodatków. Na diecie pegańskiej zaleca się umiarkowane spożycie niektórych bezglutenowych produktów pełnoziarnistych oraz roślin strączkowych ze względu na ich możliwy wpływ na poziom cukru we krwi. : wszystkie rodzaje warzyw, szczególnie te niskoskrobiowe, takie jak brokuły, szpinak, jarmuż, kalafior. owoce o niskiej zawartości cukru, takie jak borówki, jagody, maliny, truskawki. migdały, orzechy włoskie, nasiona chia, siemię lniane. awokado, oliwa z oliwek, olej kokosowy. komosa ryżowa, amarantus, gryka. głównie z orzechów, nasion oraz, w ograniczonym stopniu, z roślin strączkowych. chlorella, spirulina, nori. Jedną z największych zalet diety pegańskiej jest silny nacisk na spożywanie warzyw i owoców, które powinny być kluczowe w każdej diecie. Są one źródłem błonnika, witamin i minerałów, które są znane m.in. z właściwości przeciwutleniających oraz redukujących stres oksydacyjny i stany zapalne. Dieta pegańska promuje również spożycie zdrowych, nienasyconych tłuszczów pochodzących z ryb, orzechów, nasion oraz innych roślin. Jednym z głównych aspektów do rozważenia jest ograniczenie spożycia produktów takich jak rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste oraz nabiał (który jest niezwykle istotnym źródłem m.in. wapnia). Eliminacja dużych grup żywności może prowadzić do niedoborów składników odżywczych, jeśli nie zostaną zastąpione odpowiednimi alternatywami. Dla większości osób takie restrykcje mogą być nieuzasadnione. Wyjątek stanowią osoby z alergiami na gluten lub nietolerancjami, które mogą powodować stany zapalne. omlet z warzywami, podany z zieloną sałatą polaną oliwą z oliwek. box z jajkami na twardo, pokrojonym indykiem, paluszkami z surowych warzyw, kiszonymi piklami i jeżynami. smażone warzywa z orzechami nerkowca, cebulą, papryką, pomidorem i czarną fasolą. Źródło: https://www.healthline.com/nutrition/pegan-diet#Healthline-Diet-Score:-3.50-out-of-5

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS