Home/business/"Trojki" odchodza do lamusa. Ranking polskich piekarni

business

"Trojki" odchodza do lamusa. Ranking polskich piekarni

Juz 168 firm w Polsce zozyo deklaracje wycofania jaj klatkowych a 42 poc. z nich wypenio zobowiazania. Trend wycofywania jaj "trojek" jest widoczny takze wsrod sieci piekarni i cukierni. Stowarzyszenie Otwarte Klatki sprawdzio ktore z nich zrobiy najwiekszy postep i przygotowao ranking.

October 14, 2024 | business

Od 10 lat w Polsce zmniejsza się udział hodowli klatkowych w strukturze chowu kur niosek. W 2014 r. tylko 14 proc. kur niosek żyło w systemach alternatywnych. Teraz ta liczba wynosi już 28,2 proc. — czytamy dalej. Jakie były kryteria rankingu? Przede wszystkim wzięto pod uwagę udział jaj z chowu bezklatkowego w produkcji. Drugim kluczowym kryterium było regularne informowanie o postępach w wycofywaniu jaj klatkowych. "Trójki" odchodzą do lamusa. Ranking polskich piekarni Na podium znalazły się piekarnie, które już nie używają jaj klatkowych, tzw. trójek. Pierwsze miejsce zajęły Firma zrezygnowała z używania "trójek" w zeszłym roku, czyli dwa lata przed planowanym terminem. Ponadto, na bieżąco informowała o postępach w rezygnacji z jaj klatkowych. Oto ranking, wraz z punktacją: Nie oznacza to, że wszystkie piekarnie z rankingu całkowicie wycofały z użycia jaja z chowu klatkowego. Np. , na czwartym miejscu w rankingu, w 2022 r. wyeliminowała całe jajka klatkowe ze swojej produkcji, jednak autorzy raportu nie mają jeszcze informacji odnośnie wycofania jaj przetworzonych. Z kolei w tym roku dokonała niewielkiego postępu w rezygnacji z jaj całych — zauważają autorzy raportu.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS