Home/business/Jak rozpoznac prawdziwy oscypek Uwaga na podrobki

business

Jak rozpoznac prawdziwy oscypek Uwaga na podrobki

Jak odroznic prawdziwy oscypek od podrobki Na Krupowkach pytanie o certyfikat spotyka sie niekiedy ze zdziwieniem. Czy mozna rozpoznac podrobke "no oko"

October 01, 2024 | business

Jak opisuje portal o2.pl, reakcja jednej z góralek była pełna zdziwienia, gdy usłyszała pytanie pani Edyty o certyfikat. "Ale pani żartuje, czy na serio pani pyta? — odpowiedziała góralka. Ostatecznie przyznała, że posiada certyfikat, ale na innym stanowisku. Inni sprzedawcy, którzy usłyszeli to samo pytanie, mieli przy sobie wymagany dokument, lecz informacje na temat zawartości mleka owczego różniły się w zależności od sprzedawcy. "Jak pytałam, ile ten oscypek zawiera mleka owczego, to jedna mówiła, 70 proc. a reszta to krowie mleko, bo inaczej byłby suchy. Inna przekonywała, że to 100 proc. mleka owczego" — opowiada kobieta, cytowana przez 02.pl. Oscypek to produkt regionalny, charakterystyczny dla polskich gór. Wpisanie go na unijną listę produktów chronionych, spowodowało konieczność posiadania certyfikatu Unii Europejskiej. Jak wygląda prawdziwy oscypek? Kluczowe dla identyfikacji oryginalnego oscypka jest okres, w którym chcemy go zakupić. Owce dają świeże mleko od maja do października, więc poza tym okresem trudno o ser spełniający tradycyjną recepturę z przynajmniej 60-procentową zawartością mleka owczego. Prawdziwy oscypek jest twardy, suchy, ma ostry smak oraz niezbyt intensywny kolor — zauważa portal strefaagro.pl Z kolei podróbki często są miękkie, gumowate, mają intensywniejszy kolor i słony posmak. Dodatkowo stosowanie przez sprzedawców nazw takich jak "ser góralski" czy "ser bacowski" może wskazywać na nieautentyczność produktu.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS