Blogs
Home/health/Wskazano dziewiec produktow najlepiej chroniacych przed rakiem. Jedz jak najczesciej

health

Wskazano dziewiec produktow najlepiej chroniacych przed rakiem. Jedz jak najczesciej

Skoro tyle sie mowi o tym ze za dieta powoduje raka naturalne jest odwracanie tej zaleznosci i szukanie produktow ktore przed nowotworami moga chronic. Istnieje mnostwo opracowan na temat zywnosci potencjalne antynowotworowej co jakis czas pojawia sie tez nowa "dieta antyrakowa". Przejrzelismy dla was kilkadziesiat takich publikacji i wyciagnelismy ich wspolny mianownik. Oto dziewiec najczesciej wymienianych produktow o udowodnionym naukowo dziaaniu przeciwnowotworowym. Warto waczyc je do diety juz dzis. Zobacz co to za produkty i...

Wskazano dziewięć produktów najlepiej chroniących przed rakiem. Jedz jak najczęściej
February 03, 2025 | health

Tak, lekarze i naukowcy są zgodni, że powstawanie niektórych komórek nowotworowych jest dietozależne, stąd można mówić o diecie, która potencjalnie pomaga temu zapobiegać. Ale Co natomiast wiemy na pewno? Między innymi to, że rozwój raka często wiąże się z występowaniem w organizmie przewlekłego stanu zapalnego (mówiąc w dużym uproszczeniu). Zatem najczęściej jako Ponadto liczne badania naukowe potwierdzają, że określone nawyki żywieniowe mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania. powinna opierać się na produktach bogatych w przeciwutleniacze, błonnik, zdrowe tłuszcze i związki przeciwzapalne, jednocześnie eliminując żywność prozapalną i wysoko przetworzoną. Lista dobrych i zdrowych produktów, które powinny znaleźć się w zbilansowanej diecie, jest nieskończenie długa, ale na jej szczycie zwykle powtarza się kilka najbardziej cenionych produktów i grup produktów żywieniowych o działaniu przeciwrakotwórczym. Wymieniamy je poniżej. Zestawień produktów o działaniu antykancerogennym jest wiele. Przejrzeliśmy ich kilkadziesiąt, aby ostatecznie wylistować dziewięć produktów, które powtarzają się najczęściej. Właściwości każdego z nich stały się obiektem badań naukowców, a wyniki analiz są naprawdę obiecujące. Brokuły, kalafior, brukselka, jarmuż - czyli popularne rośliny krzyżowe - zawierają związki aktywne glukozynolany, które podczas trawienia przekształcają się w izotiocyjaniany i indole. Badania wykazały, że poprzez detoksykację kancerogenów i modulację aktywności enzymów zaangażowanych w metabolizm estrogenów. Przegląd opublikowany w "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" wskazuje na związek między spożyciem warzyw krzyżowych a zmniejszonym ryzykiem raka płuc i jelita grubego. Nie ma chyba publikacji o diecie antynowotworowej, która nie wskazywałaby na dobroczynne właściwości tej przyprawy. Badania laboratoryjne sugerują, że kurkumina może spowolnić rozwój nowotworów, ograniczając ich rozrost (proliferację) i pomagając organizmowi w ich eliminacji poprzez apoptozę (komórki nowotorowe żyją dłużej niż zwykłe, bo "wyłączają" ten mechanizm). Co ciekawe, polscy naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego pracują nad preparatami liposomowymi zawierającymi kurkuminę, które w testach laboratoryjnych wykazały zwiększoną skuteczność w terapii antynowotworowej u ssaków. Związki siarkowe, takie jak allicyna obecna w cebuli i czosnku, Przegląd badań opublikowany w "Cancer Prevention Research" sugeruje, że regularne spożycie czosnku i cebuli może być związane z niższym ryzykiem raka żołądka i jelita grubego. Ta najzdrowsza z herbat zawiera katechiny, zwłaszcza galusan epigallokatechiny (EGCG), który wykazuje działanie antyoksydacyjne, hamuje angiogenezę i proliferację komórek nowotworowych. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Stanforda wykazały, że wyciąg z herbaty matcha (odmiana zielonej herbaty) hamuje metabolizm mitochondriów komórek nowotworowych, prowadząc do ich obumierania. Związki aktywne zawarte w tak zwanych czerwonych i ciemnych owocach jagodowych, w tym antocyjany i kwas elagowy - mają właściwości antyoksydacyjne, mogą spowalniać rozwój komórek nowotworowych i przyspieszać ich naturalne obumieranie. Potwierdzają to m.in. badania opublikowane w "Journal of Agricultural and Food Chemistry". Wskazują, że w warunkach laboratoryjnych. Likopen zawarty w pomidorach jest silnym antyoksydantem, który . Metaanaliza opublikowana w "Journal of the National Cancer Institute" wykazała, że wysokie spożycie likopenu jest związane z niższym ryzykiem raka prostaty. Badania naukowców z Uniwersytetu Georgia sugerują, że kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 mogą chronić przed różnymi nowotworami. Wyniki opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" wskazują, że wysokie dawki tych kwasów tłuszczowych wiążą się z niższym ryzykiem zachorowania na raka. , a lignany mogą modulować aktywność hormonalną, co jest istotne w kontekście nowotworów hormonozależnych. Cenne są w nich zwłaszcza polisacharydy - beta-glukany. Przegląd opublikowany w "International Journal of Medicinal Mushrooms" wskazuje na potencjał grzybów leczniczych w modulacji odpowiedzi immunologicznej organizmu. Zdaniem naukowców, mogą one modulować układ odpornościowy, zwiększając aktywność komórek NK (natural killers) i makrofagów, które odgrywają kluczową rolę w zwalczaniu komórek nowotworowych. Ten najlepszy z tłuszczów i podstawa najzdrowszej na świecie diety śródziemnomorskiej, regularnie melduje się na wszystkich zestawieniach produktów o działaniu antynowotorym. Dlaczego? Bo zawiera polifenole (oleuropeina, hydroksytyrozol) - silne przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym, kwas oleinowy - zdrowy tłuszcz jednonienasycony, który może działać przeciwzapalnie i chronić komórki przed uszkodzeniem, oraz składniki fenolowe, któe hamują stres oksydacyjny i mutacje DNA. Liczne badania wskazują, że regularne spożycie oliwy z oliwek może zmniejszać ryzyko raka piersi, jelita grubego i prostaty. . Oliwa to tłuszcz wiecznej młodości - dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy, zwalcza wolne rodniki i zapobiega uszkodzeniom DNA. Działa też przeciwzapalnie, a jak już wspominaliśmy - badacze są pewni, że przewlekły stan zapalny jest związany z ryzykiem nowotworów. Źródła: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38892516/ https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522005251 https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6044372/ https://academic.oup.com/jnci/article-abstract/91/4/317/2543924 https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=green-tea-extract-19-GreenTeaExtract https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C30831%2Cpreparaty-liposomowe-nadzieja-na-skuteczniejsze-leczenie-raka-min-trzustki |https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-przeciwzapalna/| https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35056792/ CZYTAJ TAKŻE:

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS