Blogs
Home/health/Wprowadzono stan kleski zywioowej. Powodz moze przyniesc zagrozenie epidemiologiczne

health

Wprowadzono stan kleski zywioowej. Powodz moze przyniesc zagrozenie epidemiologiczne

Ostrzezenia przed wielka woda sprawdziy sie a na mapie pojawiaja sie kolejne miasta zagrozone powodzia. Duzy obszar poudniowej czesci Polski walczy z zywioem - zniszczone domy zabytki mosty i dorobek zycia pyna wraz z rwacymi rzekami. Powodz to takze zagrozenie dla zdrowia. Wielka woda moze przyniesc ze soba liczne choroby na ktore narazeni sa mieszkancy tak samo jak w czasach powodzi tysiaclecia w 1997 roku. To olbrzymie zagrozenie epidemiologiczne.

September 16, 2024 | health

Powódź, jako jedna z najgorszych klęsk żywiołowych, niesie ze sobą nie tylko olbrzymie straty materialne, ale stanowi realne zagrożenie dla zdrowia i życia mieszkańców. Należy jednak wiedzieć, że kiedy opadnie woda, mieszkańcy zalanych terenów nadal stoją w obliczu dużego zagrożenia. Zagrożenia epidemiologicznego. Porywiste nurty rzek podmywają cmentarze, niosą ze sobą martwą zwierzynę, woda niszczy kanalizacje i szamba. To wszystko sprawia, że zalane tereny to siedlisko bakterii, co sprzyja rozwojowi chorób zakaźnych. Rozwój bakterii po powodzi jest nieunikniony i może stanowić realne zagrożenie dla zdrowia - w szczególności dla osób z chorobami przewlekłymi, dla osób starszych oraz małych dzieci. Na jakie choroby narażeni są mieszkańcy zalanych terenów? Zakażenie pałeczką okrężnicy stanowi największe zagrożenie powodziowe. Bakteria naturalnie wchodzi w skład flory jelitowej zarówno u ludzi, jak i u zwierząt. Jej obecność w wodzie lub skażonej żywności może powodować jednak nieżyt jelitowy, który objawia się intensywnymi objawami. U pacjentów obserwuje się: Aby uniknąć zakażenia E. coli po powodzi, należy bezwzględnie przestrzegać zasad higieny oraz spożywać tylko bezpieczną żywność. Na czas powodzi, jak i po należy zaopatrzyć się w wodę butelkowaną, nie należy spożywać wody z kranu. Jedzenie, które miało bezpośredni kontakt z wodą, należy bezwzględnie wyrzucić. Wszelkiego rodzaju konserwy czy pożywienie zamknięte hermetycznie należy dokładnie sprawdzić. Jeśli istnieje szansa, że opakowanie zostało uszkodzone - żywność również nie nadaje się do spożycia. Szigelloza, czyli choroba wywołana pałeczkami bakterii Shigella, to choroba spowodowana złymi warunkami sanitarnymi. Do zarażenia dochodzi drogą pokarmową lub poprzez kontakt z zakażonymi wydalinami. Zakażenie prowadzi do bardzo szybkiego odwodnienia organizmu, a w skrajnych przypadkach powoduje zgon. Wirusowe zapalenie wątroby typu A to kolejne zagrożenie, z którym trzeba liczyć się po powodzi. Do zakażenia również dochodzi drogą pokarmową - jedzenie skażonej żywności lub jedzenie brudnymi rękami to najczęstsze przyczyny zakażenia WZW A. Do typowych objawów choroby należą: Zalanie mieszkań i domów powoduje wilgoć, a ta jest doskonałym środowiskiem dla rozwijających się grzybów i pleśni. Zwiększa to ryzyko występowania chorób układu oddechowego, szczególnie u alergików. Osoby te częściej mogą zapadać na zapalenie krtani, zapalenie oskrzeli, zapalenie spojówek. Obecność grzybów w pomieszczeniach zwiększa ryzyko obniżenia odporności, mogą pojawiać się zmiany skórne, a u osób z chorobami współistniejącymi może dochodzić do rozległych zakażeń wielu układów. Pomieszczenia, w których rozwinęła się pleśń i grzyb, nie powinny być zamieszkane przez osoby przewlekle chore oraz małe dzieci. Zakażenie tężcem to szczególne ryzyko dla osób walczących z żywiołem. Choroba bardzo często okazje się śmiertelna. Laseczki tężca (Clostridium tetani) najczęściej wnikają do organizmu przez uszkodzoną skórę z zanieczyszczonego środowiska - najczęściej ziemi. Toksyczne bakterie mogą znaleźć się także w szlamie popowodziowym, co stanowi zagrożenie dla osób, które samodzielnie i bez zabezpieczeń oczyszczają zalany teren. Bakterie atakują układ nerwowy człowieka, wywołując liczne objawy: Po zranieniu należy jak najszybciej zgłosić się do najbliższego szpitala celem podania anatoksyny przeciwtężcowej, która zminimalizuje ryzyko zakażenia. Największa liczba zakażeń, zgłoszona w meldunkach między 26 lipca a 3 października 1997 roku, dotyczyła "zatruć pokarmowych" - odnotowano 6146 przypadków na terenie całej Polski. Najwięcej dotyczyło województwa wrocławskiego - 1232 przypadki. W raporcie z 1997 roku odnotowano także Opadająca woda m.in. w Lądku-Zdroju, Kłodzku czy Głuchołazach ujawnia na ulicach tych miast olbrzymie ilości szlamu, zanieczyszczeń, ale też martwych zwierząt. Aby zmniejszyć ryzyko zarażenia do minimum, bezwzględnie należy stosować się do zasad higieny, pić wodę butelkowaną, jeść sprawdzone produkty spożywcze i stosować wszelkie środki ochrony osobistej w trakcie ewentualnego sprzątania i oczyszczania dróg. Należy także pamiętać o tym, by kubki, garnki, talerze oraz inne pojemniki, z których spożywamy pokarmy, wcześniej odpowiednio wyparzyć. Alarmy powodziowe wciąż obowiązują w południowej części kraju. Na zbliżającą się falę powodziową aktualnie narażone są miasta Opole, Oława, Świdnica, Wrocław. Danuta Naruszewicz-Lesiuk, Mirosław P. Czarkowski, Problemy epidemiologiczne ostrych chorób zakaźnych na terenach objętych powodzią w lipcu 1997 roku w Polsce Główny Inspektorat Sanitarny, Choroby zakaźne. (https://www.gov.pl/web/gis/choroby-zakazne2 dostęp z dn. 16.09.2024)

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS