Blogs
Home/health/Najdrozsze warzywo swiata oczyszcza watrobe i dziaa przeciwbolowo. Jakie wasciwosci ma wasabi

health

Najdrozsze warzywo swiata oczyszcza watrobe i dziaa przeciwbolowo. Jakie wasciwosci ma wasabi

Najdrozsze warzywo na swiecie znane doskonale miosnikom ryb i sushi to korzen japonski czyli wasabi. Pierwsze wzmianki o wasabi pojawiy sie ponad tysiac lat temu. W Japonii korzen traktowany by jako ziele lecznicze a przede wszystkim jako odtrutka na niebezpieczne mieso ryb ktore w Japonii od zawsze jadane jest zazwyczaj na surowo. Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi ale z powodzeniem mozna je dodawac do polskich dan z wieprzowiny ryb oraz dziczyzny. To jednak niejedyne wasciwosci zdrowotne korzenia...

September 09, 2024 | health

spokrewniony z kapustą. Naturalnie rośnie w zimnych, zacienionych potokach górskich i pomiędzy sezonami na nieużytkowanych polach ryżowych. Najcenniejszą częścią rośliny są jej kłącza, które wykorzystywane są tak, jak znany nam korzeń chrzanu. Oprócz korzenia, kulinarnie wykorzystywane są także liście rośliny. Wasabi w skali najostrzejszych pokarmów na świecie (skala Scoville’a) zajmuje siódme miejsce, jednak na jego faktyczną ostrość wpływa wiele dodatkowych czynników. Jest także najdroższym warzywem na świecie, bowiem za kłącze o wadze 100 gram, trzeba zapłacić od 250 złotych wzwyż. Z tego właśnie powodu wasabi dostępne na sklepowych półach, zazwyczaj zawiera niewielkie ilości tej rośliny, a reszta składu to dodatki, które mają przypominać smak rośliny. w 100 gramach zawiera około 100 kalorii. Ponadto znajdziemy w nim błonnik, białko i tłuszcze. Wasabi jest rośliną bogatą w: Wasabi zawiera także witaminy, a wśród nich znajduje się witamina A, C i witaminy z grupy B. Wasabi zawiera w sobie izotiocyjaniany, które wykazują silne działanie przeciwbakteryjne. Wasabi od setek lat spożywane było przez Japończyków wraz z daniami zawierającymi surowe ryby i owoce morza. Roślina ta miała chronić przed śmiertelnymi skutkami zjedzenia trującej ryby, a także Oprócz tego izotiocyjaniany wykazują Wasabi zawiera wiele składników odżywczych, w tym witaminę A, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Wspierają one odporność organizmu, oraz przyspieszają procesy trawienne. Wasabi ma także korzystny wpływ na profil lipidowy, i może obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Wasabi ma także działanie hamujące wzrost komórek nowotworowych. To właśnie izotiocyjaniany zawarte w roślinie eliminują wolne rodniki w organizmie, które odpowiadają za rozwój komórek rakowych. Co ciekawe, starty korzeń japoński może być wykorzystywany do robienia okładów. Wdychanie zapachu startego korzenia doskonale działa z kolei w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych - udrażnia nos i ułatwia oddychanie. Na rynku wasabi występuje w postaci kłącza, łodygi, można je także zakupić w postaci proszku lub pasty. Przede wszystkim wasabi wykorzystywane jest do przygotowania sushi, ale z powodzeniem możne je dodawać do polskich dań z wieprzowiny, ryb oraz dziczyzny. Wasabi w proszku można wykorzystać do przygotowania ostrych sosów albo dipów na zimno, będących dodatkiem do przekąsek. Wasabi jest wytwarzany z korzenia rośliny Wasabia japonica. Korzeń ten jest mielony lub drobno tarty na specjalnych kamieniach do tarcia, tworząc pastę o intensywnym, ostrym smaku.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS