Home/health/Na odpornosc jedz czosnek w takiej ilosci i formie. Ochroni tez zyy i serce

health

Na odpornosc jedz czosnek w takiej ilosci i formie. Ochroni tez zyy i serce

Powszechnie czosnek jest uwazany za srodek wspomagajacy walke z infekcjami i...

September 18, 2024 | health

"Idzie sezon przeziębień? Jedz czosnek!", "Choroba cię dopadła? Wkrój nieco czosnku do mleka i wypij"- tak radziły nasze babcie, ale to wiedza stara jak świat. Czosnek, czosnek w proszku i olej czosnkowy można znaleźć w opisach potraw przygotowywanych przez wiele cywilizacji na przestrzeni dziejów, w tym przez starożytnych Chińczyków, Greków, Egipcjan, Japończyków i Rzymian. Być może starożytne kultury wiedziały o czosnku coś więcej niż tylko to, że poprawia smak dań. Obecnie, choć niektóre ośrodki naukowe, np. takie jak Amerykańskie National Center For Complementary and Alternative Medicine (NCCIH) twierdzą, że wcale nie jest to niezawodny środek na przeziębienie czy wzmacnianie układu odpornościowego, to jednak kolejne badania ujawniają pewne interesujące mechanizmy, poprzez które czosnek pośrednio wspomaga zdrowie układu odpornościowego. Czosnek może mieć działanie przeciwbakteryjne i chronić przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, takimi jak miażdżyca i udar. Wynika to z jego zdolności do zapobiegania sklejaniu się płytek krwi. Może również obniżać wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. A i to nie koniec. używany jest jako środek antyseptyczny, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy. Może pomóc w leczeniu takich dolegliwości jak: Chociaż badania wciąż trwają, istnieją pewne dowody na to, że czosnek wchodzi w interakcje z różnymi typami komórek odpornościowych. Wykazano m.in. że surowe olejki eteryczne z czosnku i określone związki w czosnku zwane polisacharydami poprawiają kilka wskaźników zdrowia odpornościowego u gryzoni i kurczaków. Chociaż te odkrycia są imponujące, badania nie pokazują jeszcze mechanizmu, który bezpośrednio łączy spożywanie czosnku ze zwalczaniem chorób. Tu wciąż potrzebne jest więcej badań. Wiadomo już na pewno, że . W badaniu z udziałem dwóch grup osób, z których jedna przyjmowała tabletki z czosnkiem w proszku, a druga placebo zawierające skrobię kukurydzianą, stwierdzono, że grupa przyjmująca ekstrakt czosnkowy miała lepiej funkcjonującą wewnętrzną warstwę naczyń krwionośnych, zwanej śródbłonkiem. Według Cleveland Clinic śródbłonek pomaga kontrolować przepływ krwi. NCCIH zauważa z kolei, że najsilniejsze dowody na Zaznaczają jednak, że efekty są ograniczone, a poprawa jest widoczna po około ośmiu tygodniach. Niektóre badania sugerują z kolei, że przyjmowanie czosnku doustnie może umiarkowanie obniżyć ciśnienie krwi, zarówno u osób z nadciśnieniem, jak i z prawidłowym ciśnieniem. Czosnek, stosowany pod opieką wykwalifikowanego specjalisty, może więc pomóc w leczeniu nadciśnienia. Zdaniem naukowców z Mayo Clinic działanie czosnku na odporność może mieć związek z przyswajaniem cynku. Pierwiastek ten takich jak limfocyty, neutrofile i makrofagi, oraz poprawiając ich funkcjonowanie. który występuje najczęściej u osób mających problemy z wchłanianiem składników odżywczych. Natomiast niektóre związki zawarte w czosnku mogą pomóc organizmowi wchłonąć bardziej efektywnie cynk. Jedno z badań porównało wchłanianie cynku przez organizm myszy. Podano im sole cynku wytwarzane w laboratoriu, oraz połączenie cynku i polisacharydami z czosnku. Suplement złożony charakteryzował się lepszą biodostępnością. Inną teorię mają z kolei badacze z Cleveland Clinic - zauwżają, że to przewlekły stres może wpływać na układ odpornościowy, zmniejszając liczbę limfocytów krążących we krwi. Oznacza to, że Badanie przeprowadzone w 2019 r. wykazało, że u myszy 500 miligramów surowego ekstraktu z czosnku na kilogram masy ciała może zrównoważyć wywołane stresem zmiany w chemikaliach mózgu, zmniejszyć poziom hormonów stresu i poprawić działanie przeciwutleniaczy, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez stres. Choć niestety nie można odnieść wyników badań na myszach do ludzi, odkrycia te stanowią interesującą podstawę do przyszłych badań. Obecnie jednak żadne badanie nie określiłoby ilości czosnku, którą należałoby przyjmować w celach wspierania odporności. Róże źródła wskazują, że dzienna dawka czosnku przyjmowanego dla wsparcia odporności zależy od indywidualnych potrzeb, jednak ogólnie Spożywanie większych ilości może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego lub innych skutków ubocznych, dlatego warto zaczynać od mniejszych dawek i obserwować reakcję organizmu. Autorzy badania z 2018 r. wyjaśnili, że allicyna zwykle powstaje w jelitach po zjedzeniu czosnku, więc dokładne określenie jej ilości — i najlepszego sposobu na jej dostarczenie — może być trudne. Specjaliście podkreślają, że rganizm człowieka najlepiej radzi sobie z wykorzystaniem czosnku w postaci kapsułek z proszkiem i tabletek, które nie docierają do jelit, czyli tzw. tabletek nieenterycznych. Jeszcze inne badania zaskoczyły wnioskami, jakoby g - nie należy więc jego przetworzonej formy skreślać ze swojego menu - wręcz przeciwnie. Czosnek jest na ogół bezpieczny, zwłąszcza spożywany jako przyuprawa, w ilości, jaką zazwyczaj wrzuca się do makaronu lub potraw smażonych na patelni. Jeśli rozważasz przyjmowanie suplementów z czosnkiem wspomagających odporność, najpierw skonsultuj się z lekarzem. Pamiętaj, że wszelkie kroki mające na celu poprawę zdrowia układu odpornościowego powinny być częścią zróżnicowanej, odżywczej diety bogatej w owoce i warzywa oraz zrównoważonego stylu życia obejmującego regularne ćwiczenia, odpowiednią dawkę snu i próby oganiczenia stresu. Źródła: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Garlic https://www.everydayhealth.com/cold-flu-pictures/ways-garlic-boosts-immunity.aspx

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS