Blogs
Home/food/Zachwalali je Indianie. Garsc dziennie obnizy poziom cholesterolu i cisnienie wspomoze pamiec

food

Zachwalali je Indianie. Garsc dziennie obnizy poziom cholesterolu i cisnienie wspomoze pamiec

Orzechy pekan byy istotnym skadnikiem diety Indian poniewaz swietnie zaspokajay...

October 16, 2024 | food

Orzechy pekan wyróżniają się wyglądem, a także smakiem. Wydają się być słodko-gorzkie, nieco maślane, lecz dzięki temu pasują zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Uprawa , na którym rosną, jest jednak dosyć problematyczna, więc orzechy pekan są raczej importowane ze Stanów Zjednoczonych do innych krajów. Trafiają również do Polski. Ich jadalna część jest schowana w podłużnej, twardej skorupce. , jednak jest mniej fantazyjny z wyglądu. Jakie witaminy w nich znajdziemy i jak wpływają na organizm? Znajdziemy w nich fenole, garbniki, flawonoidy, proantocyjanidy i kwasy fenolowe, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników. To także skarbnica minerałów i witamin. Wpływają korzystnie m.in. na układ krwionośny, nerwowy i pokarmowy. Orzechy pekan pozytywnie oddziałują na organizm dzięki zawartości licznych składników odżywczych. Wszystko dlatego, że choć są zdrowe, W 100 g znajdziemy aż 700 kcal. Najlepiej więc zjadać po kilka sztuk dziennie, aby wykorzystać ich zdrowotne właściwości, a jednocześnie nie przytyć. Warto wiedzieć, że Zawarty w nich błonnik pokarmowy zapewnia uczucie sytości. Pełno w nich też innych związków, które sprzyjają przemianie materii. Mogą też jednak stanowić zdrowy dodatek do wielu potraw - nie tylko sałatek, ale i dań głównych. Dość szybko jednak jełczeją, więc lepiej nie kupować ich na zapas. Zaopatrzmy się w taką ilość, jaką będziemy w stanie zjeść stosunkowo szybko. Orzechy pekan są smaczne i zdrowe, ale nie każdy powinien po nie sięgać. Mogą wywołać wówczas m.in. nudności czy wymioty, a nawet spowodować wstrząs anafilaktyczny.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS