Blogs
Home/food/Te maja najwiecej kalorii te magnezu a inne witaminy E. To najlepsze orzechy dla ciebie

food

Te maja najwiecej kalorii te magnezu a inne witaminy E. To najlepsze orzechy dla ciebie

Orzechy sa nieodacznym elementem zbilansowanej diety. Choc mae kryja w sobie ogromne...

July 06, 2024 | food

Orzechy nie zawsze cieszyły się dobrą sławą. W latach 80. i 90. XX wieku Dominowała wówczas tendencja do promowania diet niskotłuszczowych, w związku z czym odradzano sięganie po nie osobom starającym się utrzymać wagę lub schudnąć. Od tego czasu jednak wiele się zmieniło. Badania naukowe pokazały Dziś orzechy są szeroko uznawane za składnik diety, który może przynosić liczne korzyści zdrowotne. Orzechy, a jest ich przecież mnóstwo, różnią się od siebie m.in. zawartością kalorii. To istotna informacja, zwłaszcza dla osób, które dbają o linię, lub odwrotnie - pragną zwiększyć masę swojego ciała. Spośród Najmniej kaloryczne z popularnych orzechów są natomiast orzechy nerkowca, które dostarczają ok. 553 kcal na 100 g. Niemniej warto pamiętać, że kalorie nie są jedynym wyznacznikiem wartości odżywczej orzechów. Równie ważne są zawarte w nich składniki, takie jak białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Nie należy jednak przesadzać z ilością - orzechy są wysokokaloryczne, co oznacza, że nie powinno się ich jeść w nieograniczonych ilościach. Co więcej, niektóre gatunki mają zdolność do hamowania apetytu, inne - pomagają w regulacji poziomu cukru i cholesterolu. To cenna wskazówka, sugerująca ich rolę w kontrolowaniu masy ciała. Pełnią one ważne role w rozwoju oraz zapewnianiu prawidłowej pracy układu nerwowego oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Mają działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, są istotne dla układu pokarmowego i odpornościowego, regulują ponadto poziom cukru we krwi i mogą obniżać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. To kilka cech wspólnych orzechów. Jakimi właściwościami mogą pochwalić się poszczególne odmiany? Regularne spożywanie orzechów w umiarkowanych ilościach, niezależnie od gatunku, może przynieść wiele korzyści dla zdrowia - zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Jednocześnie każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości, które warto dostosowywać do indywidualnych potrzeb żywieniowych. Kluczowe jest jednak to, aby Wówczas w maksymalnym stopniu wykorzystamy ich cenne właściwości.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS