Blogs
Home/food/Polacy zupenie zrezygnowali z jej jedzenia. "Ostryga warzywna" dziaa na cholesterol i odchudzanie

food

Polacy zupenie zrezygnowali z jej jedzenia. "Ostryga warzywna" dziaa na cholesterol i odchudzanie

Dawniej bya dosc popularnym produktem na polskich stoach dzis nikt juz o niej nie...

October 15, 2024 | food

Tajemniczo brzmiąca nazwa "salsefia" (w starszych książkach kucharskich występująca często jako "salcefia") odnosi się do z rodziny astrowatych. W stanie dzikim występuje w Europie Południowej, Turcji, Algierii, Maroku, Libii czy Tunezji. Sprowadzenie go do Polski przypisuje się królowi Stanisławowi Augustowi Poniatowskiemu. Swego czasu salsefia była chętnie uprawiana przez mieszkańców wsi (dla jadalnego korzenia i liści), a nazywano ją "owsianymi korzonkami". Możemy się też spotkać z określeniem "kozibród porolistny". Jak wygląda i jak smakuje salsefia? W warstwie korowej korzenia znajdują się kanaliki wypełnione sokiem mlecznym (po uszkodzeniu korzenia sok wypływa). Dużo powiedzieliśmy o innych nazwach, pod którymi ukrywa się salsefia, ale musimy wspomnieć o jeszcze jednej - "ostryga warzywna". Skąd się wzięła? , też z rodziny astrowatych. Nieporozumienia wynikają m.in. z nazewnictwa - skorzonera bywa nazywana "czarną salsefią". Różnice między tymi warzywami można jednak dostrzec już w samym wyglądzie. Korzenie salsefii przygotowuje i podaje się podobnie do korzeni skorzonery, ale różnice występują w smaku. Czy warto sięgać po salsefię? Jak najbardziej! , a także dobre źródło wielu składników odżywczych. W korzeniu znajduje się także 130-gramowa porcja dostarczy ok. 4 g białka i tyle samo błonnika. Salsefia to także składniki aktywne o silnym działaniu przeciwutleniającym. , które mają za zadanie neutralizować wolne rodniki tlenowe, a przy tym spowalniać procesy starzenia i zmniejszać ryzyko występowania wielu chorób, w tym chorób serca, cukrzycy, a nawet nowotworów. W badaniach na liniach komórkowych zaobserwowano przeciwnowotworowy potencjał ekstraktów z salsefii. Należą do nich m.in. witamina C, miedź oraz żelazo. (pożywienie bogate w błonnik ma dużą objętość i wywołuje uczucie sytości). Nie można też zapominać, że błonnik pomaga zmniejszyć stężenie cholesterolu we krwi, a także zwalnia wchłanianie glukozy, co powoduje zmniejszenie glikemii poposiłkowej i zmniejsza sekrecję insuliny (może to być mechanizm zapobiegający nadwadze, otyłości i cukrzycy typu 2). W salsefii znajdziemy poza tym składniki niezbędne do zdrowego wzrostu włosów. Salsefia była jadana przez mieszkańców wsi, pojawiała się też na pańskich stołach. Ze względu na wspominane wyżej właściwości warto spróbować włączyć ją do diety. Do jakich dań nadaje się salsefia? Jak ją przygotowywać? Jeśli korzenie salsefii są młode, można je spożywać na surowo. Jeśli jednak masz do czynienia ze starszymi korzeniami, warto je gotować, dusić lub piec. Można ich użyć Jadalne są również młode liście i kwiaty salsefii. Mogą stanowić ciekawy dodatek np. do sałatek.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS