Blogs
Home/food/Obniza cisnienie wspomaga jelita koi nerwy. Marakuja ma wiecej potasu niz pomidory.

food

Obniza cisnienie wspomaga jelita koi nerwy. Marakuja ma wiecej potasu niz pomidory.

Ten egzotyczny owoc zwany takze passiflora pochodzi z Ameryki Poudniowej. Marakuja...

September 20, 2024 | food

, który orzeźwi w upalny dzień, pasuje do drinka, koktajlu, jogurtu, owsianki, deseru lub ciasta. Istotniejsze od smaku są jednak składniki odżywcze, których dostarcza jedzenie miąższu i pestek owocu passiflory. O marakui w codziennej diecie powinni pamiętać sercowcy. Świeża marakuja ma więcej potasu niż słynące z tego pierwiastka pomidory , współodpowiada także za prawidłową gospodarkę wodną ustroju. . Spożywanie owocu pomoże również tym, którzy mają problem z cholesterolem. Dzięki duże zawartości błonnika w tym owocu, po jego zjedzeniu może spaść LDL we krwi. Kolejną . Między innymi duża zawartość witaminy C i roślinnych antyoksydantów, karotenoidów i flawonoidów, sprawia, że owoc będzie chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Spowolnione zostaną procesy starzenia się i zmniejszy się ryzyko wystąpienia niektórych chorób jak m.in. czy Parkinson. Witamina C nada również . Wzmocni go i zapobiegnie wszelkim infekcjom i rozwojowi chorób. pomoże również szybciej dojść do zdrowia, kiedy jesteśmy przeziębieni lub osłabieni. Ze względu na dużą zawartość pierwiastków takich jak potas i magnez, . Owoc pomoże w regulowaniu poziomu stresu. Ziarna zawarte w Dzięki ich jedzeniu poprawi się także ogólne funkcjonowanie mózgu, usprawnią i zapamiętywanie. dobrze wpłynie na . Tu kluczową rolę ogrywa zawarty w niej Błonnik oczyszcza układ pokarmowy i stymuluje jego pracę, dzięki czemu poprawiony zostaje . Pomaga także zachować zdrowe jelita. Okazuje się jednak, że można skorzystać nie tylko z miąższu. . University of Arizona oraz Mashhad Medical University w Iranie przeprowadzili badania dotyczące na tę chorobę. Badani przyjmowali ekstrakty przez miesiąc. Po tym czasie , a u 14 proc. objawy całkowicie ustąpiły. Jedynie u 10% badanych wciąż odnotowano duszności. . Oznacza to, że spożywając miąższ z jednego egzotycznego owocu, dostarczamy organizmowi około 50 kcal, co stawia marakuje mniej więcej w środku listy owoców, nie jest on ani niskokaloryczna, ani bardzo tucząca. . Mogłoby się wydawać, że jest niski lub średni. Z pewnością jednak owoc ten zawiera dużo naturalnego cukru (w 1/4 składa się z węglowodanów, a połowa z nich to cukry proste), dlatego ). Przede wszystkim należy zacząć od dokładnego umycia jej skórki. Następnie ostrym nożem przekrawamy owoc na pół. Teraz wystarczy i można cieszyć się orzeźwiającym smakiem. Skórka jest twarda i skórzasta, dlatego ją zostawiamy. . Mają one jednak gorzki posmak, który nie każdemu może pasować. Jeśli więc chcemy pozbyć się pestek z miąższu, najlepiej będzie użyć sitka. przecedzamy przez sitko. Pomoże to w pozbyciu się niechcianych pestek. Jeśli jednak nie przeszkadzają nam, to można je spokojnie zjeść. zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Dostarczają również do organizmu antyoksydantów i dużej ilości magnezu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS