Blogs
Home/food/Na trawienie wahania cukru i zdrowa skore. W kuchni nie zapomnij o kolendrze

food

Na trawienie wahania cukru i zdrowa skore. W kuchni nie zapomnij o kolendrze

Zawiera wiele cennych skadnikow ktore z korzyscia dziaaja na organizm czowieka....

July 02, 2024 | food

Kolendra to roślina należąca do rodziny selerowatych. Uprawiana jest nie tylko w celach spożywczych, ale także do wykorzystania w ziołolecznictwie czy na użytek pszczół. Kolendra zawiera duże ilości cennych składników, które mają wpływ na organizm człowieka. Zawarte w niej olejki eteryczne wykazują działanie antyseptyczne, działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. W kolendrze znajdziemy liczne przeciwutleniacze które oraz zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób. W kolendrze, mimo, że jest przyprawą, znajduje się również , który odpowiada za regulację trawienia Kolendra zawiera duże ilości witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi, witaminę A, która wspiera zdrowy wzrok oraz witaminę C odpowiadającej za pracę układu odpornościowego. W roślinie tej znajdują się także ważne dla organizmu pierwiastki: żelazo, potas, wapń, miedź, magnez oraz mangan. Kolendra przede wszystkim zalecana jest osobom, które mają Kolendra przyspiesza trawienie, wspiera wydzielanie enzymów trawiennych oraz działa rozkurczowo. Po przyprawę tą . Kolendra reguluje gospodarkę cukrową w organizmie, zapobiega nagłym skokom glikemii dlatego powinna znaleźć ona swoje stałe miejsce w diecie osób, które mają podwyższony cukier. Kolendra jest również nieoceniona, jeśli chodzi o . Osoby zagrożone hipercholesterolemią oraz cierpiące na miażdżycę powinny przekonać się do kolendry i używać jej do dań. Warto również wiedzieć, że kolendra ma również wpływ na układ nerwowy - , czyli chroni komórki nerwowe przed ich ewentualnym uszkodzeniem. , takimi jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Jej właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne ograniczają zmiany skórne, hamują jej stan zapalny i wspierają leczenie. Intensywny smak i zapach kolendry sprawiają, że przyprawa ta nie będzie pasowała do każdego dania, jednak warto stosować ją w zupach oraz sałatkach o pikantnych dodatkach. Dobrze sprawdzi się w daniach z rybą czy mięsem, ale będzie też nieocenionym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej - curry, ramen czy sajgonki to potrawy, do których kolendra pasuje doskonale. Z kolendry powinny zrezygnować przede wszystkim osoby, które mają na tę roślinę alergię - wysypka czy kichanie po spożyciu przyprawy świadczą o tym, że nie powinna ona być stosowana w kuchni. Niewskazane jest spożywanie kolendry w dużych ilościach przez oraz osoby, które na stałe przyjmują (z uwagi na witaminę K w kolendrze).

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS