food
Grecy sie zajadaja. Prosta zapiekanka nie ma sobie rownych
Rozne rzeczy mozna przywozic w charakterze pamiatek z wakacji. Jedni z pasja zbieraja magnesy drudzy pocztowki a jeszcze inni stawiaja na lokalne rekodzieo. Smakoszy jednak najbardziej ciesza przepisy. Tym razem kulinarna mapa wskazuje nam przystanek w Grecji. Poznaj recepture prostej zapiekanki mniej znanej niz kultowa mousaka ale rownie pysznej. Dzis na obiad pastitsio
Oprac.: Joanna Leśniak Różne rzeczy można przywozić w charakterze pamiątek z wakacji. Jedni z pasją zbierają magnesy, drudzy pocztówki, a jeszcze inni stawiają na lokalne rękodzieło. Smakoszy jednak najbardziej cieszą przepisy. Tym razem kulinarna mapa wskazuje nam przystanek w Grecji. Poznaj recepturę prostej zapiekanki — mniej znanej niż kultowa mousaka, ale równie pysznej. Dziś na obiad pastitsio! Spis treści: Pyszny "bałagan" w kuchni Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często Pyszny "bałagan" w kuchni Zastanawiasz się, czym jest pastitsio ? Zapiekanka ma włoskie korzenie i wielu osobom w pierwszym odruchu może przypominać lasagne — typową potrawę dla kuchni słonecznej Italii. Podstawowymi składnikami pastitsio są: mielone mięso wołowe, makaron w kształcie rurek oraz sos beszamelowy. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa pasticcio tłumaczonego jako bałagan . Warstwowa zapiekanka na obiad jednak wcale nie wprowadzi dużego zamieszania w twojej kuchni. Receptura nie jest skomplikowana, a świetnie sprawdzi się w porze obiadu. Z powodzeniem podasz ją gościom podczas bardziej uroczystego spotkania przy stole. Dowody znajdziesz na Cyprze, gdzie tamtejsza wersja zapiekanki z wieprzowiną jest pozycją, która często pojawia się w weselnych jadłospisach. Sprawdź: W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty Do zrobienia pastitsio używa się makaronu w kształcie rurek . Może być to rigatoni, ale nadaje się także łatwo dostępne penne. W tym temacie możesz pozwolić sobie na pewną dowolność. Podobnie jak z mięsem mielonym — można trafić na przepisy uwzględniające wspomnianą wieprzowinę, ale też jagnięcinę albo cielęcinę. Tradycyjnie w kuchni greckiej do zwieńczenia potrawy używa się twardego i dojrzewającego sera Kefalotiri wytwarzanego z mleka owczego. Jeśli napotkasz problemy z jego znalezieniem, zastąp go pecorino, ewentualnie parmezanem, grana padano lub tartą mozzarellą. Dobrze smakuje również z serem feta. Nowa, dodatkowa opłata w Biedronce. Nawet złotówka od sztuki Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często Wiemy już, że grecka zapiekanka pozwoli nam zaszaleć w kuchni. Nie zwlekaj, by skosztować tej pysznej i sycącej potrawy. Niech nie zdziwią cię pytania o dokładki. Pastitsio — lista składników: 500 g mielonego mięsa wołowego 300 g makaronu penne 800 g passaty pomidorowej 50 g sera pecorino 75 ml czerwonego wina 500 ml mleka 35 g masła 25 g mąki pszennej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli Sposób przygotowania: Pracę nad pastitsio rozpocznij od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso. Po chwili dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, wlej czerwone wino i passatę pomidorową. Przypraw solą pieprzem i oregano, następnie dorzuć czosnek. Duś przez 15 minut, co jakiś czas mieszając . Makaron penne ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas zająć się sosem beszamelowym do pastitsio . W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i krótko podsmażaj. Wlej mleko, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze pięć minut. W naczyniu żaroodpornym makaron układaj warstwowo na przemian z sosem beszamelowym i mięsem. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 40 minut . Kwadrans przed końcem pieczenia wierzch dania posyp startym serem. Grecka zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Podawaj ją z sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Polecamy: Piję zamiast kawy. Schudłam i mam dużo energii przez cały dzień
PREV NEWSKolejne wasciwosci czosnku odkryte. Oto nowy powod dla ktorego warto go jesc
NEXT NEWSNa trawienie wahania cukru i zdrowa skore. W kuchni nie zapomnij o kolendrze
Naukowcy Jedz 30 g dziennie a zmniejszysz ryzyko demencji. Takie zadziaaja najlepiej
Wciaz nie doceniamy ich wasciwosci nie ma ich w naszej diecie a przybywa badan...
Zdrowszy od cukru mniej kaloryczny od miodu. Zobacz jak na organizm wpywa syrop klonowy
Wytwarzany z soku ktory pozyskuje sie z pni klonow cukrowych syrop klonowy stanowi...
Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny
Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.
Karfiolove kari s cicerom a spenatom fotorecept
Zelenina v tej najlepsej podobe -
By kucharka"Kakao" dla dbajacych o talie i zdrowie. Na cholesterol i lepsza prace jelit siegnij po karob
Stanowi alternatywe dla kakao i czekolady a dzieki zawartosci bonnika witamin...
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...