Blogs
Home/food/Grecy sie zajadaja. Prosta zapiekanka nie ma sobie rownych

food

Grecy sie zajadaja. Prosta zapiekanka nie ma sobie rownych

Rozne rzeczy mozna przywozic w charakterze pamiatek z wakacji. Jedni z pasja zbieraja magnesy drudzy pocztowki a jeszcze inni stawiaja na lokalne rekodzieo. Smakoszy jednak najbardziej ciesza przepisy. Tym razem kulinarna mapa wskazuje nam przystanek w Grecji. Poznaj recepture prostej zapiekanki mniej znanej niz kultowa mousaka ale rownie pysznej. Dzis na obiad pastitsio

July 01, 2024 | food

Oprac.: Joanna Leśniak Różne rzeczy można przywozić w charakterze pamiątek z wakacji. Jedni z pasją zbierają magnesy, drudzy pocztówki, a jeszcze inni stawiają na lokalne rękodzieło. Smakoszy jednak najbardziej cieszą przepisy. Tym razem kulinarna mapa wskazuje nam przystanek w Grecji. Poznaj recepturę prostej zapiekanki — mniej znanej niż kultowa mousaka, ale równie pysznej. Dziś na obiad pastitsio! Spis treści: Pyszny "bałagan" w kuchni Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często Pyszny "bałagan" w kuchni Zastanawiasz się, czym jest pastitsio ? Zapiekanka ma włoskie korzenie i wielu osobom w pierwszym odruchu może przypominać lasagne — typową potrawę dla kuchni słonecznej Italii. Podstawowymi składnikami pastitsio są: mielone mięso wołowe, makaron w kształcie rurek oraz sos beszamelowy. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa pasticcio tłumaczonego jako bałagan . Warstwowa zapiekanka na obiad jednak wcale nie wprowadzi dużego zamieszania w twojej kuchni. Receptura nie jest skomplikowana, a świetnie sprawdzi się w porze obiadu. Z powodzeniem podasz ją gościom podczas bardziej uroczystego spotkania przy stole. Dowody znajdziesz na Cyprze, gdzie tamtejsza wersja zapiekanki z wieprzowiną jest pozycją, która często pojawia się w weselnych jadłospisach. Sprawdź: W Grecji gotują ją na potęgę. Orzeźwiająca alternatywa dla polskiego rosołu Przepis na zapiekankę dla lubiących eksperymenty Do zrobienia pastitsio używa się makaronu w kształcie rurek . Może być to rigatoni, ale nadaje się także łatwo dostępne penne. W tym temacie możesz pozwolić sobie na pewną dowolność. Podobnie jak z mięsem mielonym — można trafić na przepisy uwzględniające wspomnianą wieprzowinę, ale też jagnięcinę albo cielęcinę. Tradycyjnie w kuchni greckiej do zwieńczenia potrawy używa się twardego i dojrzewającego sera Kefalotiri wytwarzanego z mleka owczego. Jeśli napotkasz problemy z jego znalezieniem, zastąp go pecorino, ewentualnie parmezanem, grana padano lub tartą mozzarellą. Dobrze smakuje również z serem feta. Nowa, dodatkowa opłata w Biedronce. Nawet złotówka od sztuki Jak zrobić pastitsio? Do tego dania będziesz wracać często Wiemy już, że grecka zapiekanka pozwoli nam zaszaleć w kuchni. Nie zwlekaj, by skosztować tej pysznej i sycącej potrawy. Niech nie zdziwią cię pytania o dokładki. Pastitsio — lista składników: 500 g mielonego mięsa wołowego 300 g makaronu penne 800 g passaty pomidorowej 50 g sera pecorino 75 ml czerwonego wina 500 ml mleka 35 g masła 25 g mąki pszennej 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego oregano 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta czarnego pieprzu 1 szczypta soli Sposób przygotowania: Pracę nad pastitsio rozpocznij od posiekania cebuli i przeciśnięcia czosnku przez praskę. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż mięso. Po chwili dodaj cebulę. Gdy się zeszkli, wlej czerwone wino i passatę pomidorową. Przypraw solą pieprzem i oregano, następnie dorzuć czosnek. Duś przez 15 minut, co jakiś czas mieszając . Makaron penne ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czas zająć się sosem beszamelowym do pastitsio . W rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i krótko podsmażaj. Wlej mleko, następnie dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj jeszcze pięć minut. W naczyniu żaroodpornym makaron układaj warstwowo na przemian z sosem beszamelowym i mięsem. Ostatnią warstwą powinien być beszamel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °C na 40 minut . Kwadrans przed końcem pieczenia wierzch dania posyp startym serem. Grecka zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło. Podawaj ją z sałatką ze świeżych warzyw sezonowych. Polecamy: Piję zamiast kawy. Schudłam i mam dużo energii przez cały dzień

SOURCE : interiakobieta

LATEST INSIGHTS