Blogs
Home/food/Grecy i Wosi sie nim zajadaja a Polacy nie. Obniza cholesterol i cisnienie

food

Grecy i Wosi sie nim zajadaja a Polacy nie. Obniza cholesterol i cisnienie

Jest rzadziej wybierany od cukinii a szkoda. Dobrze smakuje tak wcale nie musi byc...

September 30, 2024 | food

, choć znany nam jest jako warzywo, - ogromną jagodą. Najczęściej ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt, który może sugerować pokrewieństwo z cukinią. W rzeczywistości (tej samej co pomidor, papryka czy ziemniaki), a cukinia do rodziny dyniowatych. Do Europy zawędrował z Azji. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, ale znalazł też licznych zwolenników w innych kuchniach świata. Można go gotować, piec, smażyć, grillować, faszerować. ze względu na obecność glikoalkaloidów. , dlatego może stanowić wartościowy element diety redukcyjnej. 100 g to ok. 25 kcal. Ale ważna uwaga - miąższ bakłażana wchłania spore ilości tłuszczu. , których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Bakłażan dostarcza przeciwutleniaczy, tak istotnych, bo neutralizujących negatywne działanie wolnych rodników. (to one są odpowiedzialne za jego żywy kolor). Barwniki z grupy flawonoidów wykazują silnie działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Badania sugerują że , a ma to wynikać z obecności błonnika i wspomnianych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniaczem wpływającym pozytywnie na poziom cholesterolu jest m.in. kwas chlorogenowy, który działa również Błonnik ma też korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Co jeszcze istotne, W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że ekstrakty z bakłażanów redukowały skutki zawału mięśnia sercowego. Można go z powodzeniem stosować jako zamiennik bardziej kalorycznych opcji w wielu różnych przepisach. Składniki takie jak potas, wapń i witamina K czynią bakłażan doskonałym dodatkiem dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Za sprawą argininy jest uważany za afrodyzjak. Choć bakłażan to wiele dobrego, na niektóre osoby może wpływać niekorzystnie. Przede wszystkim na jego spożycie muszą uważać osoby, które mają alergię. mogą wystąpić m.in. takie objawy jak świąd warg, pieczenie jamy ustnej, języka, obrzęk gardła czy wysypka. muszą pamiętać o tym, że bakłażan jest ciężkostrawny i zawiera sporo błonnika, co może wpłynąć na zaostrzenie objawów. Dietetycy podkreślają, by Wszystko po to, by zneutralizować toksyczne działanie glikoalkaloidów. , który bywa wyczuwalny w daniu, ale można się go szybko pozbyć. W celu wyeliminowania nieprzyjemnych nut smakowych wystarczy pokroić warzywo na plastry bądź krążki, posypać je z dwóch stron solą, a potem odstawić na ok. pół godziny, by puściło sok. Potem bakłażany należy opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym (niektórzy pomijają płukanie i tylko lekko wycierają plastry).

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS