food
Grecy i Wosi sie nim zajadaja a Polacy nie. Obniza cholesterol i cisnienie
Jest rzadziej wybierany od cukinii a szkoda. Dobrze smakuje tak wcale nie musi byc...
, choć znany nam jest jako warzywo, - ogromną jagodą. Najczęściej ma ciemnofioletową barwę, jasny, kremowy miąższ oraz podłużny kształt, który może sugerować pokrewieństwo z cukinią. W rzeczywistości (tej samej co pomidor, papryka czy ziemniaki), a cukinia do rodziny dyniowatych. Do Europy zawędrował z Azji. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni śródziemnomorskiej i arabskiej, ale znalazł też licznych zwolenników w innych kuchniach świata. Można go gotować, piec, smażyć, grillować, faszerować. ze względu na obecność glikoalkaloidów. , dlatego może stanowić wartościowy element diety redukcyjnej. 100 g to ok. 25 kcal. Ale ważna uwaga - miąższ bakłażana wchłania spore ilości tłuszczu. , których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ma niski indeks oraz ładunek glikemiczny. Bakłażan dostarcza przeciwutleniaczy, tak istotnych, bo neutralizujących negatywne działanie wolnych rodników. (to one są odpowiedzialne za jego żywy kolor). Barwniki z grupy flawonoidów wykazują silnie działanie przeciwutleniające, zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych. Badania sugerują że , a ma to wynikać z obecności błonnika i wspomnianych przeciwutleniaczy. Przeciwutleniaczem wpływającym pozytywnie na poziom cholesterolu jest m.in. kwas chlorogenowy, który działa również Błonnik ma też korzystny wpływ na poziom glukozy we krwi. Co jeszcze istotne, W badaniach na zwierzętach zaobserwowano, że ekstrakty z bakłażanów redukowały skutki zawału mięśnia sercowego. Można go z powodzeniem stosować jako zamiennik bardziej kalorycznych opcji w wielu różnych przepisach. Składniki takie jak potas, wapń i witamina K czynią bakłażan doskonałym dodatkiem dla zdrowia kości. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Za sprawą argininy jest uważany za afrodyzjak. Choć bakłażan to wiele dobrego, na niektóre osoby może wpływać niekorzystnie. Przede wszystkim na jego spożycie muszą uważać osoby, które mają alergię. mogą wystąpić m.in. takie objawy jak świąd warg, pieczenie jamy ustnej, języka, obrzęk gardła czy wysypka. muszą pamiętać o tym, że bakłażan jest ciężkostrawny i zawiera sporo błonnika, co może wpłynąć na zaostrzenie objawów. Dietetycy podkreślają, by Wszystko po to, by zneutralizować toksyczne działanie glikoalkaloidów. , który bywa wyczuwalny w daniu, ale można się go szybko pozbyć. W celu wyeliminowania nieprzyjemnych nut smakowych wystarczy pokroić warzywo na plastry bądź krążki, posypać je z dwóch stron solą, a potem odstawić na ok. pół godziny, by puściło sok. Potem bakłażany należy opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym (niektórzy pomijają płukanie i tylko lekko wycierają plastry).
PREV NEWSPolacy rzadko jedza miosna gruszke. Sprawdza sie na diecie i jako produkt dla serca
NEXT NEWSHemoroidy a dieta. Te potrawy moga znacznie nasilac problemy
Ewa Wachowicz Propozycje potraw na niedzielny obiad. Przepisy dla caej rodziny
Ze wzgledu na brak czasu nierzadko rezygnujemy z pierwszego albo drugiego dania - podobnie bywa i u mnie. W niedziele obowiazkowo przygotowuje jednak zarowno zupe jak i drugie danie a czesto takze deser. Ponizej kilka moich propozycji.
Karfiolove kari s cicerom a spenatom fotorecept
Zelenina v tej najlepsej podobe -
By kucharka"Kakao" dla dbajacych o talie i zdrowie. Na cholesterol i lepsza prace jelit siegnij po karob
Stanowi alternatywe dla kakao i czekolady a dzieki zawartosci bonnika witamin...
Reguluje glikemie i poziom cholesterolu we krwi pomaga chudnac. Doskonale zastapi mieso
Intryguje kolorem znakomicie smakuje atwo poddaje sie obrobce. Do tego obfituje w...
Co jesc a czego unikac przy kamicy zociowej Najwazniejsze zalecenia zywieniowe
Wasciwie dobrana dieta jest nieodacznym elementem skutecznego leczenia kamicy...
Zbija wage opoznia starzenie i wspiera prace watroby. Czerwona herbate warto pic codziennie
Czerwona herbata znana takze jako Pu-erh chociaz charakteryzuje sie ziemistym smakiem...