entertainment
Fina MasterChefa w Atenach Zwyciczyni jest Julia Cichocka
Uczestnicy Julia Debora i Jakub uczestniczyli w emocjonujcym finale MasterChefa w Atenach w restauracji szefa George'a Papazachariasa. Po intensywnej konkurencji Julia wygraa tytu MasterChefa zdobywajc nagrod i kontrakt na wydanie ksiki kucharskiej.
Pierwszy etap finału 'MasterChefa' odbył się w wyjątkowym miejscu – dwugwiazdkowej restauracji Delta u szefa George'a Papazachariasa w Atenach. Uczestnicy — Julia Cichocka, Debora Warchoł oraz Jakub Kurzep — mieli okazję zobaczyć mistrzowską lekcję kulinarną, a następnie spróbowali perfekcyjnie odtworzyć dania szefa. Wśród nich znalazły się chrupiący słonecznik z soli marynowanej w mastyce i miętowej wodzie morskiej, podawany z botwinką, marynowanymi wiśniami i sosem z musującego wina rabarbarowego. Podczas konkurencji temperatura pieca w kuchni została za bardzo podkręcona, co mocno utrudniło sytuację z pieczeniem ozdobnych, jadalnych płatków. Jak powiedziała Julia: 'Moja wesoła gromadka reszty uczestników chyba trochę za wysoką temperaturę ustawiła, a ja nie umiałam już jej zmniejszyć'. (...) Te kwiatki trochę przyschły nam wszystkim — przyznała. Finał 'MasterChefa' w Atenach. Kto wygrał? Do ścisłego finału przeszły Julia i Debora, które zaserwowały jurorom trzydaniowe menu – przystawkę, danie główne oraz deser. To właśnie ta konkurencja zadecydowała o wszystkim. Emocje były do ostatniej sekundy. Na przystawkę Julia podała ceviche z homara, consome z brzoskwini i pomidora z oliwą z kolendry i mięty, a Debora — mus z wędzonego śledzia, krokiet ziemniaczany z pianką ziołową i żelem z ogórka kiszonego. Obłędny balans smakowy. Wyjątkowa wrażliwość i wyjątkowa delikatność — stwierdziła Magda Gessler po degustacji przystawki Julii. Przy daniu Debory jurorzy zastanawiali się nad tym, czy wszystkie jego elementy są potrzebne. — Na pewno mamy dwa różne dania. Różne style gotowania — zauważył Przemysław Klima. Po spróbowaniu kolejnych dań — dorsza z kruszonką z panco z cytrusami, kluskami ziołowymi i bisque z homara oraz lodów z sera owczego z wiśnią marynowaną w wiśniówce i prażonymi migdałami Julii, a także pyzy z konfitowaną kaczką, chipsem z kaczki i sosem z jarzębiny oraz pączków nadzianych mirabelką z cydrem, białą czekoladą, strzelającym cukrem i świeżymi owocami Debory — jurorzy podjęli decyzje. Najlepszym kucharzem-amatorem w Polsce, który zdobył statuetkę MasterChefa, nagrodę w wysokości 200 tys. zł, dodatkowe 50 tys. zł od sponsora oraz kontrakt na wydanie własnej książki kucharskiej, została Julia Cichocka! Julia Cichocka wygrała 'MasterChefa'. Kim jest? Julia ma 24 lata i jest studentką sztuk pięknych i artystką wizualną, a także absolwentką Liceum Filmowego w Warszawie. Ta dziewczyna to kulinarny high level class. Jest światową podróżniczką, odkrywającą smaki różnych kultur od dzieciństwa, a to za sprawą ojca, który jako handlarz bronią zabierał rodzinę w podróż po całym świecie. Najbardziej lubi kuchnię azjatycką i umami, ale nie przepada za cukiernictwem i precyzyjnymi przepisami. Ulubieni szefowie kuchni to Beata Śniechowska i Dominique Crenn. Jej popisowymi daniami są m.in. confit z kaczych nóżek i grillowany comber jagnięcy. Chciałaby kiedyś połączyć sztukę i jedzenie w swojej przestrzeni. Marzy jej się staż u Przemka Klimy. Mimo pasji do gotowania wybrała sztukę jako swoją ścieżkę zawodową. Uwielbia podróże, bieganie, ubrania i koty. Jeszcze przed programem mówiła, że wygrane pieniądze chciałaby przeznaczyć na otwarcie restauracji. Dziękujemy, że przeczytałaś/łeś nasz artykuł do końca. W serwisie Plejada.pl każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach show-biznesowych. Bądź na bieżąco! Obserwuj Plejadę w Wiadomościach Google. Odwiedź nas także na Facebooku, Instagramie, YouTubie oraz TikToku. Chcesz podzielić się ciekawym newsem lub zaproponować temat? Skontaktuj się z nami, pisząc maila na adres: [email protected].
PREV NEWS"MasterChef". Za nami finaowy odcinek. Wiemy kto wygra
NEXT NEWSKulisy "Tanca z Gwiazdami" Krzysztof Ibisz szeptajacy z Miszczakiem Andrzej Piaseczny wymieniajacy serdecznosci z Iwona Pavlovic...
Edward Miszczak o odejsciu Macieja Dowbora z Polsatu "Zauje ze tak wybra. Bardzo trudno wejsc na nowe podworko"
Maciej Dowbor kilka miesiecy temu podja decyzje o zakonczeniu wspopracy z Polsatem i przeszed do konkurencji gdzie zasili grono prowadzacych "Dzien Dobry TVN". Teraz Edward Miszczak skomentowa jego decyzje.
Aleksander Kwasniewski pozna zone w klubie studenckim wejscie Jolanty byo niczym trzasniecie pioruna
Aleksander Kwasniewski byy prezydent RP wasnie doczeka sie swojej biografii politycznej. Autor Micha Sutkowski przesledzi kariere polityka od dziecinstwa do wyborow prezydenckich. Nie jest tajemnica ze wazna role w jego zyciu odgrywaa jego ukochana mazonka Jolanta Kwasniewska. Historia ich zapoznania jest bardzo zaskakujaca.
Piotr czule o Agacie przed finaem "Slubu od pierwszego wejrzenia" "Mam SWIETY SPOKOJ"
Fina "Slubu od pierwszego wejrzenia" zbliza sie wielkimi krokami. Czy Agata i Piotr sie rozwioda Wiele na to wskazuje. Co wiecej zdaniem niektorych widzow uczestnik moze nie pojawic sie podczas ostatniej rozmowy z ekspertkami. "Mowie co mysle".
Syn Grazyny Zielinskiej jest do niej niezwykle podobny. Niedawno sie zareczy
Grazyna Zielinska najwieksza popularnosc zyskaa dzieki roli babki zielarki w serialu "Ranczo". Aktorka ma dorosego syna ktory niedawno sie zareczy. Zobaczcie jak dzis wyglada jej potomek.
By Zuzanna SzelochMariola Bojarska-Ferenc ujawnia wysokosc emerytury. "Gdybym miaa za to zyc..."
Mariola Bojarska-Ferenc w najnowszym wywiadzie zabraa gos na temat wysokosci swojej emerytury. Celebrytka ujawnia kwote jaka co miesiac wpywa na jej konto. Mimo niezadowalajacej sumy pozwala sobie na kosztowne zakupy. "Nie bede udawac ze nie mam drogiej torebki skoro ja mam" tumaczy.
Znow zaskoczy swoich sasiadow. George Clooney ma konkretny cel
George Clooney wykorzysta kilkudniowy pobyt w swojej francuskiej posiadosci aby "bardziej zaangazowac sie w zycie lokalnej spoecznosci Brignoles". Magazyn "Paris Match" poinformowa ze hollywoodzki gwiazdor postanowi wesprzec finansowo ekologiczny projekt ktorego celem jest zapewnienie 1200 posikow dziennie dla dzieci w wieku szkolnym.