Home/business/Wyrzucamy dobre produkty. Zwodzi nas termin "najlepiej spozyc przed"

business

Wyrzucamy dobre produkty. Zwodzi nas termin "najlepiej spozyc przed"

Co najmniej 10 proc. marnowanego w Europie jedzenia wyrzucana jest do kosza dlatego ze mylnie interpretujemy date jego przydatnosci do spozycia - informuje Komisja Europejska ktora chce zmienic sposob oznaczania terminu przydatnosci produktow do spozycia by zapobiec marnotrawstwu. W Polsce 64 proc. konsumentow nie odroznia terminow "najlepiej spozyc przed" i "nalezy spozyc do" - wynika z badania Too Good To Go aplikacji ograniczajacej marnowanie jedzenia. Naukowcy ze SGGW sprawdzili ze niektore produkty nadaja sie do jedzenia nawet po...

October 02, 2024 | business

"Każdego roku w Europie, tylko z powodu niezrozumienia dat ważności, wyrzucane jest blisko 9 milionów ton żywności" - informują autorzy badania. Na produktach żywnościowych umieszcza się dwa rodzaje dat. Pierwszy to "najlepiej spożyć przed". Informuje, że do wskazanej na opakowaniu daty produkt zachowa wszystkie swoje wartości. Bardziej trzeba uważać na informację "należy spożyć do". Ta zwykle jest umieszczana na produktach o krótkiej przydatności do spożycia, takich jak mięso czy ser. Po jej upływie produkty te nie powinny już być spożywane. W Polsce do śmieci trafia co roku średnio 5 milionów ton żywności. Część marnowanego jest wyrzucana również z powodu przekroczenia dat ważności na opakowaniach. Badania Too Good To Go pokazują, że 56 proc. Polaków zawsze ogląda produkt po upływie terminu przydatności do spożycia. Niewiele mniej, bo 41 proc., weryfikuje go za pomocą zmysłu węchu, ale Do tego, że warto spróbować, zachęca m.in. Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności (AECOSAN). Na swojej stronie internetowej wyjaśnia, że żywność oznaczona terminem "pod warunkiem przestrzegania instrukcji przechowywania i nieuszkodzonego opakowania; może jednak zacząć tracić smak i konsystencję". Eksperci AECOSAN zachęcają, by przed wyrzuceniem produktów, których termin do spożycia minął, sprawdzić najpierw, czy dobrze wyglądają, pachną i smakują, upewniając się, że opakowanie jest nienaruszone. "Otwierając pojemnik z żywnością z datą przydatności do spożycia, - instruują specjaliści od bezpieczeństwa żywności. W Polsce badanie jakości żywności po upływie zostało przeprowadzone przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW). Przeanalizowano 10 produktów po które często sięgamy w sklepie, m.in. mleko i śmietankę UHT, dżem, koncentrat pomidorowy, majonez, makaron i tuńczyka w puszce. "Wyniki były zaskakujące, bo - informuje Too Good To Go. "Po pół roku zmiany dotyczyły głównie wyglądu. Pojawiło się rozwarstwienie, lekka zmiana koloru" - mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW. W Polsce najczęstszą motywacją do sięgania po żywność przeterminowaną jest wychowanie (65 proc.), na drugim miejscu jest chęć zaoszczędzenia (43 proc.) a co trzeci z nas deklaruje, że dba w ten sposób o środowisko (29 proc.). Równocześnie zdecydowana większość - 85 proc. Polaków - uważa, że marnowanie żywności jest ogromnym problemem. Jednak Przecenionych produktów z krótkim terminem nie kupuje 39 proc. badanych przez Too Good To Go. Aby data ważności nie motywowała do marnowania żywności, Komisja Europejska pracuje nad zmianą oznaczenia terminu przydatności na etykietach. Prawdopodobnie na części produktów daty nie będą zamieszczane. Nie wykluczone, że Zielony kolor świadczyłby, że dany produkt można jeść spokojnie, żółty - że nie należy długo czekać ze spożyciem, a czerwony zachęcałby do szybkiego zjedzenia. W Polsce resort rolnictwa opracowuje ustawę, zgodnie z którą sklepy będą płaciły pięciokrotnie więcej za marnowaną żywność.

SOURCE : interiabiznes
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS