Blogs
Home/business/Wybrano najlepszego na swiecie szefa kuchni. Gotuje z odpadkow

business

Wybrano najlepszego na swiecie szefa kuchni. Gotuje z odpadkow

W Dubaju wreczono The Best Chef Awards za 2024 r. Podczas osmej edycji gali najlepszym na swiecie szefem kuchni zosta Dunczyk Rasmus Munk wspowasciciel Alchemist - restauracji z Kopenhagi. Prowadzony przez niego lokal amie stereotypy i pobudza wrazliwosc. Dzieki jednemu z oferowanych dan przybyo ponad 13 tys. dawcow organow.

November 11, 2024 | business

Większość najbardziej prestiżowych gastronomicznych rankingów dotyczy restauracji. To właśnie one są oceniane przez przewodnik Michelin czy trafiają na budzącą emocje listę The World’s 50 Best Restaurants. Twórcy nagrody The Best Chef przyjęli inną strategię. Wyróżniają najlepsze szefowe i szefów kuchni. The Best Chef wybierało 568 jurorów z 63 krajów. Z których 348 to kucharze, a pozostali - specjaliści w branży. Zamiast Gwiazdek Michelin - jednego z najbardziej cenionych wyróżnień w świecie gastronomii - Nagrody zostały „zaprojektowane tak, aby oferować pełniejszą i inkluzywną wizję doskonałości kulinarnej, z myślą o wschodzących szefach kuchni” – wyjaśniają promotorzy The Best Chef. Jak napisał znany ekspert kulinarny, wejście do kopenhaskiej restauracji “Alchemist”, której szef kuchni zdobył trofeum najlepszego na świecie, jest jak wpadnięcie do króliczej nory. Postindustrialny lokal to dawny warsztat, gdzie budowano scenografie teatralne. Pierwszych dań goście kosztują w luksusowym salonie. Mogą z niego podziwiać kuchnię - laboratorium i tzw. ścianę smaku - dziesiątki oświetlonych słoików z mniej lub bardziej tajemniczymi składnikami. Kolejne pomieszczenie wieńczy kopuła w której, tuż nad głowami gości zawieszono plastikowe torby. Mają przypominać pływające meduzy albo zanieczyszczony ocean. Menu w restauracji prowadzonej przez najlepszego szefa kuchni świata Miejsce przy stoliku trzeba zamawiać z trzymiesięcznym wyprzedzeniem. Warto się jednak spieszyć, bo miejscówki znikają w ciągu kilku minut. Podczas biesiady goście restauracji będą mogli spróbować Jedno z dań nazywa się „głód”. Są nim metalowe, srebrne żebra przykryte cienkim płatem króliczego mięsa i ozdobione płatkami kwiatów. Innym - kurze łapy podane w klatce o dokładnych proporcjach klatek dla ptactwa hodowanego na fermach przemysłowych. Zaskakuje też deser - lody w kształcie kropli krwi serwowane z kodem QR odsyłającym do programu oddawania organów. Pod koniec posiłku w lokalu ciemnieje światło. Kelnerzy wnoszą wtedy napój zawierający pozyskaną z meduz substancję bioluminescencyjną. Prezentacji świecącej cieczy towarzyszy emitowany na kopule sufitu film przedstawiający metalowe, przeznaczone dla kur klatki, które z hukiem spadają jedna na drugą. Geneza powstania restauracji z wykwintnym jedzeniem, która wykracza poza klasyczną konstelację białych obrusów i kelnerów zrodziła się, gdy Rasmus był szefem kuchni w Jutlandii. - Pewnego roku poczułem dreszczyk emocji, gdy przygotowywałem kolację wigilijną dla grupy upośledzonych dzieci – powiedział duńskiej telewizji TV2. - - wyjaśnił. Trzecim, najlepszym na świecie szefem kuchni też został mieszkaniec Danii - Eric Vildgaard z restauracji Jordnær w Gminie Gentofte. Drugie miejsce zajął znany w całej Hiszpanii Albert Adrià, który wyczynów kulinarnych dokonuje w swojej barcelońskiej restauracji Enigma. Pierwsza edycja The Best Chef odbyła się siedem lat temu. Wtedy wyniki głosowania ogłoszono na gali w Warszawie. Najlepszym szefem kuchni świata został Katalończyk, Joan Roca, szef kuchni trzygwiazdkowej restauracji El Celler de Can Roca. Prowadzi ją wraz z dwoma braćmi – Josepem - sommelierem i Jordim - mistrzem cukiernictwa. Lokal dwukrotnie był wybierany najlepszą restauracją świata. Pomysłodawcami „The Best Chef Awards” jest polska neurolog, Joanna Ślusarczyk i Włoch, Cristian Gadau - smakosz i znawca kuchni.

SOURCE : interiabiznes
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS