business
Polacy marnuja coraz wiecej zywnosci. Czesi i Wegrzy bija nas na gowe
Az 123 kilogramy na mieszkanca. Tyle rocznie marnujemy w Polsce zywnosci wedug najnowszych danych Eurostatu. Duzo to czy mao Wszystko zalezy od porownania z innymi krajami. Niepokojace jest to ze ta ilosc rosnie.
O ile jednak w latach 2020-2022, a w handlu o 7 proc., to a rolnictwo i rybactwo o 11 proc. W całkowitym marnowaniu żywności na głowę po wzroście o 3,4 proc. w dwa lata daliśmy się wyprzedzić Finlandii i Luksemburgowi i zajmujemy 15. miejsce w negatywnym rankingu Europy na 24 zbadane kraje. W większości europejskich państw skala marnowania jedzenia malała, a tylko w 12, w tym w Polsce rosła. Najwięcej żywności marnują Cypryjczycy — aż 294 kg na mieszkańca rocznie, a za nimi są Duńczycy z 254 kg. W obu tych krajach skala marnowania szybko rośnie. W przypadku Cypryjczyków o aż 21 kg w dwa lata, a u Duńczyków — o aż 33 kg. W porównaniu z nimi można powiedzieć, że używamy pożywienia bardzo racjonalnie. Ale dobre wrażenie mija, gdy spojrzymy np. na Czechów i Węgrów. Czesi co prawda też zwiększyli skalę marnowania i to o 10 kg w dwa lata, ale marnują tylko 101 kg na mieszkańca. Jeszcze bardziej uważni są pod tym względem Węgrzy z zaledwie 84 kg i tu nastąpił nawet spadek o 9 kg między 2020 a 2022 r. Źle wypadamy jako gospodarstwa domowe Gorzej sprawa wygląda jednak, jeśli porównamy to, . Polska awansuje tu na 11. miejsce (na 24 kraje) w negatywnym rankingu z 69 kg na głowę i jesteśmy w nim zaraz za Austrią (70 kg) oraz Łotwą i Norwegią (po 71 kg), a przed Słowacją (65 kg). Tu liderami marnowania są Portugalczycy ze 123 kg rocznie. Nasze dobre statystyki ogólne jako kraju jak widać, nie wynikają z zachowania ludzi, ale z względnie lepszego systemu wykorzystywania żywności w gospodarce. No i co też bardzo ważne, z tego, że nie jadamy w restauracjach. Pod względem marnowania żywności w jadłodajniach mamy piąty najniższy współczynnik (7 kg per capita) na 24 kraje. Najniższe poziomy wykazują: Węgry i Słowacja (po 2 kg). Sumując restauracje i gospodarstwa domowe przesuwamy się o jedno miejsce w dół negatywnego rankingu na 12. pozycję, wyprzedzając Czechów. Najgorsze dane mają tu Portugalczycy (146 kg na rok łącznie w restauracjach i domach), a najlepsze Holendrzy (53 kg). Bardzo mało marnuje nasze przetwórstwo żywności z 15 kg na mieszkańca, co jest 7. najniższym wynikiem w Europie, choć jest to najważniejsza polska branża przemysłowa. Jesteśmy pod tym względem ex aequo z Czechami, z tym że u nich marnowanie wzrosło w dwa lata o 67 proc., a u nas spadło o 29 proc. Dużo gorzej wyglądają jednak: handel detaliczny (7. najwyższy poziom marnowania w Europie) oraz rolnictwo i rybactwo (4. najgorszy wynik). Dlaczego w jednym kraju marnuje się pożywienia więcej niż w innym? Kultura i miejsce spożywania jak widać po powyższych danych mają znaczenie. Cypr marnuje najwięcej a trzecia jest Grecja, co do której danych za 2022 r. co prawda nie ma w Eurostacie, ale za to w 2021 marnowano tam 193 kg. Niemcy mają natomiast zbliżone statystyki do Austriaków, a Francuzi do Włochów. Decyduje też ewidentnie zamożność ludzi. W jednych z najbogatszych na kontynencie Danii i Norwegii poziom marnowania żywności jest dużo wyższy niż w pozostałych krajach. Co ciekawe, Polacy zbliżyli się swoimi zachowaniami do Niemców i nasi zachodni sąsiedzi marnują już niewiele więcej żywności niż my. Przy czym tam trend jest lekko spadkowy, a u nas lekko rosnący.
PREV NEWSUstawa o ochronie ludnosci i obronie cywilnej. Siemoniak przedstawi zaozenia
NEXT NEWSSpor w NATO. Kluczowe panstwo nie wezmie udziau w cwiczeniach
Mocny zespo kurierski szeroka siec OOH i kompleksowe rozwiazania DHL eCommerce Polska gotowy na szczyt paczkowy
Zblizajacy sie szczyt paczkowy to okres ktory najlepiej weryfikuje nasza skutecznosc i najwyzsza jakosc jaka oferujemy klientom. Jestesmy gotowi mocny zespo kurierski szeroka siec OOH i mozliwosc obsugi nawet miliona paczek dziennie w nowopowstaym Miedzynarodowym centrum Logistycznym. Inwestycje ktore poczynilismy sprawia ze przesyki powierzone w nasze rece dotra bezpiecznie i na czas.
Domanski finanse publiczne gotowe na usuwanie skutkow powodzi Baszczak srodki nieadekwatne do skali zniszczen
Szef MF Andrzej Domanski zapewni po sobotnim posiedzeniu rzadu ze finanse publiczne sa gotowe na finansowanie usuwania skutkow powodzi. Zdaniem szefa klubu PiS Mariusza Baszczaka zmiany w budzecie na 2025 r. sa nieadekwatne do skali zniszczen i potrzeb po powodzi.
Rosja rozpycha sie w Ciesninie Gibraltarskiej. Gwatownie wzrosa liczba okretow
Liczba rosyjskich okretow wojennych przepywajacych przez Ciesnine Gibraltarska wzrosa o poowe w porownaniu do tego samego okresu w roku 2023 powiadomi w czwartkowym wydaniu hiszpanski dziennik "El Pais" powoujac sie na zroda w ministerstwie obrony Hiszpanii.
Zakaz kopalni czy wycinki. Konieczne strefy buforowe woko zabytkow
Konieczna jest ochrona prawna stref buforowych przy zabytkach wpisanych na liste dziedzictwa UNESCO powiedzia w czwartek PAP archeolog i historyk dr Andrzej Przychodni. Doda ze ryzyko utraty statusu UNESCO przez Krzemionki spowodowane dziaalnoscia pobliskiej kopalni dobitnie to pokazuje.
Przekazywa Rosjanom informacje o miejscach dyslokacji wojsk. Zosta skazany
Wyrok osmiu lat wiezienia usysza obywatel Ukrainy ktory mieszkajac w Charkowie przekazywa Rosjanom informacje o miejscach dyslokacji ukrainskich wojsk oraz usprawiedliwia zbrojna agresje Rosji - powiadomia w poniedziaek charkowska prokuratura obwodowa.
Wywaszczeni po II wojnie swiatowej odzyskaja majatki. Czechy otworzyy im droge
Decyzja o zwroceniu czechosowackiego obywatelstwa w 1947 r. Karlowi des Fours Walderode ktorej pozniej nie uznaway sady odrzucajac wnioski o restytucje jego dobr nie bya niewazna orzek w czwartek Sad Konstytucyjny US. Orzeczenie otwiera droge do ewentualnego zwrotu majatkow.