Home/business/Polacy marnuja coraz wiecej zywnosci. Czesi i Wegrzy bija nas na gowe

business

Polacy marnuja coraz wiecej zywnosci. Czesi i Wegrzy bija nas na gowe

Az 123 kilogramy na mieszkanca. Tyle rocznie marnujemy w Polsce zywnosci wedug najnowszych danych Eurostatu. Duzo to czy mao Wszystko zalezy od porownania z innymi krajami. Niepokojace jest to ze ta ilosc rosnie.

September 27, 2024 | business

O ile jednak w latach 2020-2022, a w handlu o 7 proc., to a rolnictwo i rybactwo o 11 proc. W całkowitym marnowaniu żywności na głowę po wzroście o 3,4 proc. w dwa lata daliśmy się wyprzedzić Finlandii i Luksemburgowi i zajmujemy 15. miejsce w negatywnym rankingu Europy na 24 zbadane kraje. W większości europejskich państw skala marnowania jedzenia malała, a tylko w 12, w tym w Polsce rosła. Najwięcej żywności marnują Cypryjczycy — aż 294 kg na mieszkańca rocznie, a za nimi są Duńczycy z 254 kg. W obu tych krajach skala marnowania szybko rośnie. W przypadku Cypryjczyków o aż 21 kg w dwa lata, a u Duńczyków — o aż 33 kg. W porównaniu z nimi można powiedzieć, że używamy pożywienia bardzo racjonalnie. Ale dobre wrażenie mija, gdy spojrzymy np. na Czechów i Węgrów. Czesi co prawda też zwiększyli skalę marnowania i to o 10 kg w dwa lata, ale marnują tylko 101 kg na mieszkańca. Jeszcze bardziej uważni są pod tym względem Węgrzy z zaledwie 84 kg i tu nastąpił nawet spadek o 9 kg między 2020 a 2022 r. Źle wypadamy jako gospodarstwa domowe Gorzej sprawa wygląda jednak, jeśli porównamy to, . Polska awansuje tu na 11. miejsce (na 24 kraje) w negatywnym rankingu z 69 kg na głowę i jesteśmy w nim zaraz za Austrią (70 kg) oraz Łotwą i Norwegią (po 71 kg), a przed Słowacją (65 kg). Tu liderami marnowania są Portugalczycy ze 123 kg rocznie. Nasze dobre statystyki ogólne jako kraju jak widać, nie wynikają z zachowania ludzi, ale z względnie lepszego systemu wykorzystywania żywności w gospodarce. No i co też bardzo ważne, z tego, że nie jadamy w restauracjach. Pod względem marnowania żywności w jadłodajniach mamy piąty najniższy współczynnik (7 kg per capita) na 24 kraje. Najniższe poziomy wykazują: Węgry i Słowacja (po 2 kg). Sumując restauracje i gospodarstwa domowe przesuwamy się o jedno miejsce w dół negatywnego rankingu na 12. pozycję, wyprzedzając Czechów. Najgorsze dane mają tu Portugalczycy (146 kg na rok łącznie w restauracjach i domach), a najlepsze Holendrzy (53 kg). Bardzo mało marnuje nasze przetwórstwo żywności z 15 kg na mieszkańca, co jest 7. najniższym wynikiem w Europie, choć jest to najważniejsza polska branża przemysłowa. Jesteśmy pod tym względem ex aequo z Czechami, z tym że u nich marnowanie wzrosło w dwa lata o 67 proc., a u nas spadło o 29 proc. Dużo gorzej wyglądają jednak: handel detaliczny (7. najwyższy poziom marnowania w Europie) oraz rolnictwo i rybactwo (4. najgorszy wynik). Dlaczego w jednym kraju marnuje się pożywienia więcej niż w innym? Kultura i miejsce spożywania jak widać po powyższych danych mają znaczenie. Cypr marnuje najwięcej a trzecia jest Grecja, co do której danych za 2022 r. co prawda nie ma w Eurostacie, ale za to w 2021 marnowano tam 193 kg. Niemcy mają natomiast zbliżone statystyki do Austriaków, a Francuzi do Włochów. Decyduje też ewidentnie zamożność ludzi. W jednych z najbogatszych na kontynencie Danii i Norwegii poziom marnowania żywności jest dużo wyższy niż w pozostałych krajach. Co ciekawe, Polacy zbliżyli się swoimi zachowaniami do Niemców i nasi zachodni sąsiedzi marnują już niewiele więcej żywności niż my. Przy czym tam trend jest lekko spadkowy, a u nas lekko rosnący.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS