Home/business/Co bedziemy pic gdy zabraknie kawy Sfermentowany chleb

business

Co bedziemy pic gdy zabraknie kawy Sfermentowany chleb

Niebawem ma wejsc w zycie rozporzadzenie UE ktore zabrania sprzedazy produktow w tym kawy w przypadku ktorych nie mozna udowodnic ze nie sa powiazane z wylesianiem. Czy to szansa dla start-upow oferujacych kawe bez ziaren Ich propozycje to m.in. napoj na bazie sfermentowanego chleba czy nasion daktyli ktory ma zastapic tradycyjne espresso.

September 28, 2024 | business

Atomo to jeden ze start-upów, które chcą zrewolucjonizować świat parzonej kawy. Twierdzą one, że . Według World Wide Fund for Nature uprawa kawy jest obecnie szóstą przyczyną wylesiania. Prognozuje się, że wpływ ten będzie się pogłębiał wraz ze wzrostem popytu: spożycie szybko rośnie w krajach tradycyjnie pijących herbatę, takich jak Indie i Chiny. Zatem kawa bez ziaren jest potencjalnie mniej szkodliwą dla środowiska alternatywą. Z drugiej strony uprawa kawy zapewnia obecnie środki do życia wielu rodzinom na całym świecie. W grudniu , które zabrania sprzedaży produktów, w tym kawy, w przypadku których nie można udowodnić, że nie są powiązane z wylesianiem. Co będziemy pić, gdy zabraknie kawy? Nowi gracze na rynku argumentują, że w przypadku zwiększenia skali produkcji kawa bez ziaren mogłaby być tańsza niż jej konwencjonalna konkurencja. Kawa od Atomo, start-upu, który wszedł na rynek w 2019 r., jest obecnie sprzedawana w ponad 70 kawiarniach w USA. Od czerwca Atomo na swojej stronie internetowej sprzedaje także mieszankę kawy bezziarnistej i konwencjonalnej przeznaczonej do domowego parzenia. Składniki Atomo nie są szczególnie zaawansowane technologicznie, to m.in.: . Kofeina w Atomo pochodzi z zielonej herbaty, chociaż kofeina wytwarzana syntetycznie jest również stosowana w celu zapewnienia "kopa" kawie bez ziaren. Zamiast espresso sfermentowany chleb? Atomo to niejedyny taki start-up. W ciągu ostatniego roku produkty kawowe bez ziaren holenderskiego start-upu Northern Wonder, założonego w 2021 r., zapewniły sobie miejsce na półkach supermarketów w Holandii i Szwajcarii. to jedne z głównych składników, z których korzysta firma. Niektórzy, jak start-up Another Food z Singapuru, próbują wyhodować kawę w laboratorium. Z kolei w skład mieszkanki od start-upu Prefer wchodzi m.in. — pisze CNN. Jednak firmy produkujące kawę bez ziaren stoją przed nie lada wyzwaniem — wypełniający dom aromat, jaki wytwarza prawdziwa kawa, jest dla nich wciąż nieuchwytny.

SOURCE : businessinsider_pl
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS