science
Napoje roslinne mleka nie zastapia
Napoje roslinne ktorymi coraz czesciej zastepujemy krowie mleko maja nizsza zawartosc skadnikow odzywczych miedzy innymi w zwiazku z reakcjami chemicznymi ktore towarzysza ich produkcji. Pisza o tym na amach czasopisma "Food Research International" badaczki z University of Copenhagen i University of Brescia. Po zbadaniu jak reakcje chemiczne podczas przetwarzania wpywaja na wartosc odzywcza dziesieciu roznych napojow roslinnych w porownaniu z mlekiem krowim przyznaja ze choc warto spozywac jak najwiecej zywnosci roslinnej...
W ciągu ostatniej dekady globalny rynek napojów roślinnych odnotował niezwykły wzrost, a napoje owsiane, migdałowe, sojowe, czy ryżowe stały się popularnymi alternatywami dla mleka krowiego w kawie i owsiance. Jednym z powodów, dla których miliony litrów napojów roślinnych trafiają do koszyków zakupowych konsumentów, jest to, że ich ślad klimatyczny jest często niższy niż mleka krowiego. Jednak konsumenci byliby w błędzie, gdyby uważali napoje roślinne za zdrowsze niż mleko krowie. Podczas gdy mleko od krowy jest zasadniczo po wydojeniu gotowym produktem, owies, ryż czy migdały wymagają intensywnego przetwarzania podczas przekształcania ich w napój. Ponadto każdy z testowanych napojów roślinnych przeszedł obróbkę w wysokiej temperaturze (UHT). Proces ten jest szeroko stosowany także do produkcji mleka o długim okresie przydatności, ale w sprzedaży jest też mleko po łagodniejszej obróbce cieplnej, przechowywane w chłodzonych sekcjach sklepów. Ponieważ sprzedaż mleka zdecydowanie wciąż dominuje, produkty roślinne przygotowywane są z myślą o większej trwałości i poddawane bardziej intensywnej obróbce. Taka obróbka ma swoją cenę, mówi główna autorka pracy prof. Marianne Nissen Lund i przywołuje tzw. reakcję Maillarda, reakcję chemiczną między białkiem a cukrem, która zachodzi, gdy żywność jest przygotowywane w wysokiej temperaturze. Reakcja ta wpływa na jakość odżywczą białek w danym produkcie. Większość napojów roślinnych ma już znacznie mniej białka niż mleko krowie. A białko, które jest obecne w niskiej zawartości, jest dodatkowo modyfikowane podczas obróbki cieplnej. To prowadzi do utraty niektórych niezbędnych aminokwasów, które są dla nas niezwykle ważne. Chociaż zawartość substancji odżywczych w napojach roślinnych znacznie się różni, większość z nich ma stosunkowo niską jakość odżywczą - wyjaśnia Nissen Lund. Badanie obejmowało dwa rodzaje mleka krowiego poddanego obróbce UHT i 10 rodzajów napojów roślinnych poddanych obróbce UHT sprzedawanych w Skandynawii od trzech różnych producentów. Obejmowały one sześć napojów owsianych, jeden napój sojowy, jeden napój ryżowy, jeden napój migdałowy i napój oparty na mieszance soi, ryżu, migdałów i owsa. Okazało się, że mleko krowie zawierało 3,4 grama białka na 100 ml, podczas gdy 8 z 10 analizowanych napojów roślinnych zawierało od 0,4 do 1,1 grama białka na 100 ml. Poziomy niezbędnych aminokwasów były niższe we wszystkich napojach roślinnych. Ponadto 7 z 10 napojów roślinnych zawierało więcej cukru niż mleko krowie. Oprócz zmniejszenia wartości odżywczej, obróbka cieplna generuje również w napojach roślinnych nowe związki . Jednym z takich związków, zmierzonych przez naukowców w czterech napojach roślinnych z migdałów i owsa jest akrylamid, substancja rakotwórcza, która występuje również w chlebie, ciastkach, ziarnach kawy i smażonych ziemniakach, w tym frytkach. Byliśmy tym zaskoczeni, ponieważ akrylamid zazwyczaj nie występuje w płynnej żywności. Jednym z prawdopodobnych źródeł są prażone migdały użyte w jednym z produktów. Związek został zmierzony na poziomach tak niskich, że nie stanowi zagrożenia. Ale jeśli spożywasz małe ilości tej substancji z różnych źródeł, może to się sumować do poziomu, który stanowi zagrożenie dla zdrowia - dodaje Lund. Dodatkowo, naukowcy wykryli w kilku napojach roślinnych związki α-dikarbonylowe i hydroksymetylofurfural (HMF). Mogą one być potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ludzkiego, gdy występują w wysokich stężeniach, ale w tym przypadku tak nie jest. Prof. Lars Ove Dragsted z Department of Nutrition, Execercise and Sports UoC nie uważa, by te akurat doniesienia dawały powody do niepokoju, ale przyznaje, że wyniki tych badań pokazują, jak mało wiemy wciąż o związkach powstających podczas przetwarzania żywności. Związki chemiczne powstające w wyniku reakcji Maillarda są generalnie niepożądane, ponieważ mogą zwiększać ryzyko stanów zapalnych w organizmie. Niektóre z tych związków wiążą się również z wyższym ryzykiem cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Chociaż nasze bakterie jelitowe rozkładają niektóre z nich, istnieje wiele, o których albo nie wiemy, albo jeszcze nie zbadaliśmy - podkreśla Dragsted. Według prof. Lund, badanie zwraca uwagę na szersze problemy z ultraprzetworzoną żywnością . W idealnej sytuacji, zielona transformacja w sektorze spożywczym nie powinna polegać na braniu składników roślinnych, ultraprzetwarzaniu ich, a następnie uznawaniu, że mamy zdrowe produkty. Chociaż te produkty nie są ani niebezpieczne, ani wyraźnie niezdrowe, często nie są też dla nas szczególnie odżywcze - podkreśla. Jej rada dla konsumentów to "ogólnie wybierać najmniej przetworzoną żywność i napoje oraz starać się przygotowywać jak najwięcej żywności samemu". Jeśli chcesz włączyć napoje roślinne do swojej diety zamiast mleka, po prostu upewnij się, że otrzymujesz składniki odżywcze z innych źródeł - przekonuje. Ma też nadzieję, że przemysł spożywczy uczyni więcej, by rozwiązać te problemy, przemyśli raz jeszcze zakres przetwarzania tych produktów, być może ograniczy obróbkę UHT, decydując się na krótsze okresy przydatności do spożycia.
PREV NEWSOd kiedy geny neandertalczykow u ludzi Nowe ustalenia naukowcow
NEXT NEWSPtasia grypa wywoa pandemie wsrod ludzi "Realniejsze niz nam sie wydaje"
Bozek Polarnictwo to wyzwanie ale tez niezapominane wspomnienia
"To jest praca na rzecz Polskiej Akademii Nauk i konkretnych instytutow ktore organizuja wyprawy wiec to jest to o czym nie powinnismy zapominac. Natomiast oczywiscie w zamian dostajemy bardzo duzo. Tylko pytanie jak sobie uozymy bycie tam i czy chcemy zeby to byo cos miego co bedziemy dugo wspominac czy jednak tak sie to potoczy ze nie bedzie to dla nas dobra przygoda" - mowia Dagmara Bozek o wyprawach do polskiej stacji polarnej.
20 lat od katastrofalnego tsunami. To wazna lekcja na przyszosc
"Byo to na pewno jedno z moich najwazniejszych doswiadczen zyciowych. Niekoniecznie chciabym je powtorzyc. Raczej chciabym zeby nauka z tego i dla mnie i dla innych bya taka abysmy potrafili uniknac takich sytuacji w przyszosci" - mowi w rozmowie z RMF FM prof. Witold Szczucinski. Naukowiec ktory kilka tygodni po katastrofalnym tsunami z 26 grudnia 2004 r. bada osady naniesione przez wielka wode w tym roku wroci do Tajlandii gdzie realizuje kolejny projekt badawczy. Cel Lepiej zrozumiec naturalne procesy by moc przygotowac sie...
Dlaczego organizm potrzebuje regeneracji
Swieta tuz tuz. Wielu ludziom brakuje na co dzien wasciwego odpoczynku ale czy odkadanie go na swiateczne dni to dobre nastawienie "Zawsze jest dobre nastawienie kiedy czekamy na odpoczynek. Natomiast odpoczynku nie za bardzo da sie odozyc w czasie" przekonuje w rozmowie z cyklu Wykad Otwarty dr Joanna Ludwikowska radiolog i certyfikowany lekarz medycyny stylu zycia.
Prof. Sacha Interesuja nas wasnosci krysztaow czasowych ktorych nie maja krysztay przestrzenne
Dobrze znane nam krysztay przestrzenne tworza sie w wyniku oddziaywania miedzy atomami i spontanicznej samoorganizacji atomow w przestrzeni. Krysztaem czasowym nazywamy regularna strukture ktora powstaje w wyniku samoorganizacji ukadu atomow w czasie - mowi RMF FM Prof. Krzysztof Sacha z Instytutu Fizyki Teoretycznej UJ jeden z laureatow Nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej 2024 nazywanej czasem Polskim Noblem. Grupa badawcza prof. Sachy rozwija czasotronike czyli pionierskie badania nad praktycznym wykorzystaniem krysztaow...
Flaga UPA na polskich Rosomakach. Szef MON Prowokacja
Minister obrony Wadysaw Kosiniak-Kamysz poleci pilna interwencje u ukrainskiego attache w Warszawie po tym jak w mediach spoecznosciowych pojawio sie nagranie przekazanych Ukrainie Rosomakow z flagami UPA.
By Agnieszka Kazimierczuk"Kolacji Marzen". Wylicytuj kolacje z ulubiona gwiazda i spenij marzenia chorych dzieci
Zostay ostatnie dni na wylicytowanie "Kolacji Marzen" i wsparcie podopiecznych Fundacji "Mam Marzenie". Pomaganie nigdy nie byo prostsze spedz wieczor w towarzystwie ulubionej gwiazdy i spenij marzenia chorych dzieci Akcja trwa do 22 grudnia.