Static Ad
Static Ad
Blogs
Home/health/Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol wspomaga trawienie

health

Niedoceniana przyprawa. Zbija cukier i cholesterol wspomaga trawienie

Kozieradka nie jest przyprawa pierwszego wyboru chyba ze lubujemy sie w daniach kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Nasiona kozieradki najcenniejsza jej czesc stanowia np. jeden ze skadnikow mieszanki curry. Ale na kuchni mozliwosci ich wykorzystania sie nie koncza - od lat cenione sa ze wzgledu na swoje lecznicze wasciwosci. Kozieradka stosowana jest m.in. pomocniczo w leczeniu cukrzycy. Komu jeszcze moze pomoc

December 29, 2024 | health

Kozieradka pospolita to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych (tej samej co soja, ciecierzyca czy soczewica), chętnie Stosowano ją już tysiące lat temu. Uznawana jest za jedną z najstarszych roślin znanych medycynie. Pierwsze odnotowane użycie kozieradki miało miejsce w Egipcie, a datowane jest na 1500 r. p.n.e. Dziś roślina ta uprawiana jest niemal na całym świecie. Można spotkać ją pod takimi nazwami jak . , ale dość często w użyciu są także jej - obecne są choćby w wielu mieszankach przyprawowych kuchni indyjskiej. Z wysuszonych, jak i świeżych liści można przygotować również m.in. aromatyczną herbatę. Dlaczego to jednak na nasionach skupia się uwaga? , który działa m.in. ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Cennymi składnikami obecnymi w kozieradce są flawonoidy (o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym), izoflawony (metabolity wtórne o charakterze fitoestrogenów) czy saponiny steroidowe. Poza tym , w tym: Na wyróżnienie zasługuje także błonnik. Kozieradka ma wysoką zawartość błonnika, dlatego korzystnie wpływa na pracę jelit. W sklepach kozieradkę spotkamy najczęściej . Chociaż konieczne są dalsze badania, wiele tych dostępnych pokazuje, że stosowanie kozieradki może mieć różne korzyści zdrowotne. Nasiona kozieradki są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które . Wolne rodniki stanowią przyczynę wielu poważnych schorzeń. Prowadzą m.in. do rozwoju miażdżycy, cukrzycy, sprzyjają procesom nowotworowym i odpowiadają za przedwczesne starzenie się skóry. Znaczne poziomy przeciwutleniaczy w kozieradce dają jej ogromny potencjał jako środka przeciwzapalnego. Kilka badań klinicznych wykazało, że poprzez obniżenie poziomu glukozy we krwi i poprawę tolerancji glukozy. Jedno badanie z 2009 roku wykazało, że dzienna dawka 10 g nasion kozieradki namoczonych w gorącej wodzie może być skuteczna w kontrolowaniu cukrzycy typu 2. , co może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca i poprawić zdrowie serca. Substancje czynne obecne nasionach wykazują też . Kozieradka chroni neurony mózgu przed uszkodzeniami powodowanymi nie tylko przez wolne rodniki, ale również, jak zauważają badacze, przed degeneracyjnym działaniem złogów beta-amyloidu (złogi beta-amyloidu odpowiadają za rozwój choroby Alzheimera). . Nasiona i preparaty z nimi w składzie stosowane są . Od dawna wykorzystywane są też . Spożywanie nasion kozieradki łagodzi m.in. objawy menstruacji. Wyniki badań wskazują, że spożycie kozieradki pobudza i wspomaga laktację. U mężczyzn, jak sugerują badania, suplementacja ekstraktem z kozieradki przyczynia się do zwiększenia poziomu testosteronu. . Łagodzi zaparcia, zmniejsza objawy zgagi, zwiększa wchłanianie substancji odżywczych z pożywienia. Jest powszechnie wykorzystywana w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, głównie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. . Zwiększa uczucie sytości, dlatego może przyczynić się do utraty wagi. . W takim przypadku kozieradka złagodzi stany zapalne, zredukuje obrzęki, zadziała przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, zmiękczająco i przeciwświądowo. Nasiona kozieradki stosowane są również jako . Znajdują także zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu łupieżu. Dodatkowo sprawiają, że mieszki włosowe są zdrowsze. Kozieradkę na włosy nakłada się w postaci wcierki. Kozieradka jest niezwykle aromatyczną przyprawą i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Nasiona można mielić lub używać w całości. Są gorzkie i ostre w smaku, jednak po zmieleniu można wyczuć w nich orzechową nutę. Jak można je wykorzystać? Podamy kilka przykładów. Nasiona kozieradki można dodawać niemal do wszystkiego. . Dodaje się je do dań z makaronu, zup, sałatek, potraw z warzyw, zapiekanek czy dipów i dressingów na bazie jogurtu. Kozieradka podnosi walory smakowe mieszankach przyprawowych - wchodzi m.in. w skład mieszanki curry. pomocna jest m.in. w różnych problemach trawiennych. 1-2 łyżeczki nasion kozieradki wsypuje się do kubka i zalewa wrzącą wodą. Pod przykryciem nasiona muszą spędzić 10-15 minut. Potem napar przecedzamy. Taka herbata działa też jak środek wykrztuśny. - w równej ilości. Kozieradka, w tej formie, przyjmowana doustnie dwa razy dziennie po jednej łyżeczce w czasie posiłku, zadziała jako . , które mogą pomóc przy stanach zapalnych skóry, czyrakach, owrzodzeniach czy obrzękach. W tym celu potrzebujemy: 50-100 g sproszkowanych nasion kozieradki, wody i pół łyżeczki kwasu octowego (10 proc.). Sproszkowane nasiona należy mieszać z wodą do momentu, gdy całość będzie miała konsystencję pasty. Następnie należy dodać pół łyżeczki kwasu octowego i znowu wymieszać. Mieszankę nanosimy potem na materiał, który będziemy przykładać do chorego miejsca.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS