Blogs
Home/health/Jesienny pogromca kaszlu i kataru. Pij dwa razy dziennie lub stosuj masc

health

Jesienny pogromca kaszlu i kataru. Pij dwa razy dziennie lub stosuj masc

Majeranek choc wielu moze byc zaskoczonych to idealna przyprawa na okres...

November 16, 2024 | health

Majeranek to roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego. Gości niemal w każdej kuchni w postaci suszonej. Dodawany jest do zup, mięs, rozmaitych sosów, a przede wszystkim do dań ciężkostrawnych. Doskonale zastępuje niezdrową sól. To uniwersalna przyprawa, która dodaje potrawom wyjątkowego smaku i która w dodatku wykazuje wiele cennych dla zdrowia właściwości. . (dobrze już na początku przeziębienia włączyć preparaty z majeranku, kiedy katar jest wodnisty), zatkanego nosa, problemów z zatokami oraz kaszlu. Majeranek zmniejsza przekrwienie i obrzęk błony śluzowej nosa, udrażnia zapchany nos i ułatwia oddychanie. Polecany jest na stany zapalne, szczególnie zapalenie oskrzeli. Warto go stosować w celu zwalczenia uporczywego kaszlu, szczególnie mokrego, którego cechą charakterystyczną jest odkrztuszanie plwociny. Majeranek rozrzedza zalegającą wydzielinę i działa wykrztuśnie. Zarówno w przypadku kaszlu, jak i kataru sprawdzą się Stosowana jest pomocniczo w stanach zapalnych błony śluzowej nosa. To , który udrożni drogi oddechowe i ułatwi oddychanie, ale który polecany jest również na trudno gojące się rany, zapalenia skóry, owrzodzenia, oparzenia, odmrożenia czy ukąszenia owadów. Maść majerankowa może być stosowana u dzieci powyżej trzech lat. W przypadku młodszych pacjentów należy skonsultować się ze specjalistą. Za opakowanie zapłacimy ok. 4 zł. Maść majerankowa przeznaczona jest do użytku zewnętrznego. W celu leczenia kataru niewielką ilość preparatu należy rozsmarować wokół nozdrzy. Trzeba uważać, by maść nie została wprowadzona do otworów nosowych, ponieważ podłoże leku hamuje pracę aparatu rzęskowego błony śluzowej. Maść z majerankiem w przypadku kataru warto stosować od dwóch do czterech razy dziennie. Do jego przygotowania potrzebujesz jednej czubatej łyżki suszonego majeranku, 250 ml wody i odrobiny miodu. Majeranek zalej wrzącą wodą i pozostaw do zaparzenia pod przykryciem na ok. 15 minut. Następnie napar trzeba przecedzić. Gdy ostygnie, dodaj miód. Należy pamiętać, że miód traci większość swoich cennych właściwości w temperaturze powyżej 45 st. Napar z majeranku można stosować 2-3 razy dziennie. W tym celu jedną łyżkę suszonego majeranku zalewamy szklanką wody i parzymy przez ok. 10 minut. Po przecedzeniu dodajemy łyżeczkę oliwy. Jeszcze ciepłą mieszanką płuczemy gardło. stanowi połączenie składników będących nieocenionym wsparciem przy przeziębieniu. Zadziała rozgrzewająco, ułatwi oddychanie i ukoi suchy, męczący kaszel. Majeranek przełóż do słoika i zalej wrzątkiem. Kiedy mieszanka ostygnie, dodaj obrany czosnek, miód i sok z cytryny. Zakręcony słoik odstaw najlepiej na cały dzień, ale od czasu do czasu nim potrząsaj. Następnie przefiltruj syrop, używając sitka lub filtra do kawy, i przelej go do buteleczek. Syrop z majeranku można przyjmować kilka razy dziennie po jednej łyżce. Są one polecane m.in. , któremu towarzyszą: katar, zatkany nos, zaburzenia węchu czy bóle głowy. Inhalację można przygotować z suszonych liści majeranku lub olejku majerankowego. Najczęściej wykorzystywane są jednak liście. Do miski, w której znajduje się 0,5 l wrzątku, wrzucamy dwie łyżki suszonego majeranku. Po kilku minutach należy nad naparem pochylić głowę (przykrytą ręcznikiem) i wdychać opary przez ok. 10 minut.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS