Blogs
Home/food/Wosi sie nim zajadaja a nie jest najzdrowszy. Uwazaj tez na diecie

food

Wosi sie nim zajadaja a nie jest najzdrowszy. Uwazaj tez na diecie

Wosi sie nim zajadaja. My tez go lubimy - w ciastach i deserach sosach makaronach a...

October 14, 2024 | food

Pochodzi z Lombardii, z północy Włoch. Produkowany jest tam od średniowiecza. Ma wygląd gęstego i tłustego kremu, miękką konsystencję i kolor od białego do kremowego. W smaku jest łagodny, mleczny, niektórym kojarzy się z masłem. Stanowi doskonały składnik zarówno dań na słodko, jak i tych wytrawnych. My znamy go przede wszystkim jako - popularnego włoskiego deseru z biszkoptami nasączonymi kawą, ale idealnie nadaje się też do makaronów, sosów, risotto, zapiekanek i wielu, wielu innych dań. 100 g mascarpone to ok. 40 g tłuszczu, z czego Znajdziemy w nim Warto też wspomnieć o niewielkiej (ale jednak) zawartości witaminy D. Poza tym w mascarpone występują: Oczywiście dostarcza ono też białka. Wśród innych serów, głównie podpuszczkowych, serek mascarpone wyróżnia się mniejszą ilością sodu - zwracają uwagę dietetycy. Tak samo jest w przypadku , zapewniającej prawidłowe działanie układu immunologicznego i odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego stanu naskórka. To składnik niezbędny do właściwego przebiegu procesu powstawanie krwinek czerwonych w szpiku kostnym oraz do właściwego funkcjonowania układu nerwowego. Ser mascarpone to jednak jeden z najbardziej tłustych serów. Ich nadmierne spożycie, jak wynika z badań, wiąże się z rozwojem wielu chorób, w tym otyłości, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. To jeden z powodów, dla których mascarpone powinno być spożywane w ograniczonych ilościach. Można wskazać ich więcej. Pamiętaj - Wybierając mascarpone, warto zwrócić uwagę na skład - chodzi o to, by był jak najprostszy. Nie powinno się go długo przechowywać w lodówce, bo szybko się psuje. Nie będzie to więc najlepszy wybór dla osób odchudzających się. Serek mascarpone to dla wielu z nas nieodzowny element włoskiego deseru, jakim jest tiramisu. Wykorzystujemy go też do pieczenia ciast, m.in. serników, czy do przygotowywania różnych słodkich kremów. Ale Ten serek może być też stosowany do zagęszczania zup, sosów, przydaje się do robienia dipów, a także przy przyrządzaniu makaronów, risotto czy nadzienia do mięsa. Wzbogaca smak i dań mięsnych, i warzywnych. Coraz częściej pojawia się na pizzach i w sałatkach. Niektórzy smarują nim kanapki i łączą ze słodkimi dodatkami lub łososiem, sałatą czy pomidorem. Co ciekawe, po mascarpone nie trzeba biec do sklepu - można je przygotować w domu.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS