Blogs
Home/business/Jedna z najstarszych fabryk czekolady uratowana Nie zniknie z rynku

business

Jedna z najstarszych fabryk czekolady uratowana Nie zniknie z rynku

Chocolat Poulain jedna z najstarszych fabryk czekolady na swiecie moze zostac uratowana. Jeszcze kilka miesiecy temu media informoway o tym ze istniejacy od 1848 r. francuski zakad zostanie zamkniety do konca roku. Plany jednak ulegy zmianie gdy poinformowano ze kultowa francuska marke ma przejac firma Andros.

November 12, 2024 | business

Jeszcze niedawno na łamach naszego serwisu informowaliśmy o tym, że , w wyniku czego pracę straci prawie niemal 110 osób. Decyzję o likwidacji uzasadniano wzrostem cen kakao i spadkiem rentowności. Teraz jest szansa na to, że istniejąca od ponad 175 lat fabryka przetrwa. Serwis francebleu.fr podaje, że pomimo wcześniejszych doniesień w Villebarou. We wrześniu ogłoszono porozumienie pomiędzy obecnym właścicielem, grupą Carambar & Co, a nabywcą, grupą Andros. "Jesteśmy zachwyceni możliwością zaproponowania naszym partnerom społecznym i pracownikom tego projektu, który " - wyjaśnił prezes Carambar & Co Marc Auclair w komunikacie prasowym. Grupa Andros zapowiedziała również przez kilka kolejnych lat. "Andros jest zadowolony z tego porozumienia, które idzie w kierunku jego rozwoju" - przekazał prezes grupy Florian Delmas. Jeśli umowa dojdzie do skutku, firma Andros będzie kontynuować produkcję czekoladek Poulain. Rzecznik potwierdził, że umowa dotyczy zatrzymania 109 pracowników i . Dziennik "LesEchos" informował, że obroty grupy Carambar & Co szacuje się na 400 milionów euro, z czego 60 proc. dotyczy wyrobów cukierniczych, a 40 proc. . Jako pierwszy przekazał francuski dziennik "La Nouvelle République". Wiadomość o zamknięciu zakładu i planowanych zwolnieniach wstrząsnęła lokalną społecznością. " . Poulain wytwarza swoją w Blois od 1848 r. Wyrażamy nasze wsparcie dla prawie 110 pracowników i ich rodzin" - napisano w oświadczeniu. Argumentując zamknięcie fabryki, właściciel wskazał na niepowodzenie "wysiłków podjętych w celu znalezienia rozwiązania przemysłowego, które mogłoby zachować działalność obiektu". Wskazywano z gigantami takimi jak Nestle, Lindt czy Milka. Jeszcze w czerwcu pracownicy przekonywali, że od roku spada wielkość produkcji kakao, ale nie na tyle, aby zagrozić funkcjonowaniu przedsiębiorstwa.

SOURCE : interiabiznes
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS