Blogs
Home/health/Kiedys przysmak krolow dzis dla kazdego. Obnizaja cholesterol poprawiaja wzrok odmadzaja

health

Kiedys przysmak krolow dzis dla kazdego. Obnizaja cholesterol poprawiaja wzrok odmadzaja

Uwazane byy kiedys za przysmak krolow. Wierzono ze moga uleczyc watrobe i stosowano je na bol zeba. Dzis sa popularna przekaska i uwielbianym dodatkiem do deserow ciast tortow a nawet dan wytrawnych. Dostarczaja organizmowi waznych substancji odzywczych sa bogate w potas i witaminy. Co zawieraja pistacje nazywane tez czesto "usmiechnietymi orzechami" Jak czesto je jesc kto powinien ich unikac

Kiedyś przysmak królów, dziś dla każdego. Obniżają cholesterol, poprawiają wzrok, odmładzają
February 06, 2025 | health

Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6. Pistacje zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. 100 g pistacji łuskanych to średnio 560-600 kcal. Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie nawet u osób, które dążą do redukcji masy ciała. Pistacje zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie "złego" cholesterolu. Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. , a dodatkowo ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo nawet o 16 mg/dl. Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Regularne jedzenie pistacji sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń. Na skórę pozytywny wpływ ma również beta-karoten - wyrównuje koloryt i zapobiega bladości. Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik. Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, że Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom. W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone. Włączając pistacje do diety, warto wiedzieć, że naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, że niekorzystnie wpływają one na układ krążenia, zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze. , a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje szybko dają uczucie sytości i ustalono, że jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych niż tych, których nie musimy obierać z łupin.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS