Blogs
Home/health/Wrzuc dwie gwiazdki do herbaty. Zwalcza bakterie i grzyby poprawia trawienie

health

Wrzuc dwie gwiazdki do herbaty. Zwalcza bakterie i grzyby poprawia trawienie

To wyjatkowa przyprawa. Juz na pierwszy rzut oka wyroznia sie wygladem. Ziarna ukryte w uskach uozonych w ksztacie gwiazdy to wspaniaa ozdoba choc nie tylko. Anyz gwiazdzisty bo o nim mowa zielarzom znany jest od wiekow ma bowiem wiele cennych wasciwosci z ktorych warto korzystac. Sprawdzamy jak dziaa i jak go stosowac.

November 12, 2024 | health

(Illicium verum) to stwardniały owoc rośliny o tej samej nazwie pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej. Ukryte w łuskach nasionka można zmielić na cenny proszek i stosować jako przyprawę. W niektórych potrawach i preparatach ziołowych anyż może być również używany w całości. jest bardzo pożądana ze względu na aktywne związki chemiczne, szczególnie te znajdujące się w Lista prozdrowotnych właściwości anyżu jest długa i niektóre z nich mogą zaskoczyć. Udowodnione badaniami działanie antybakteryjne anyżu znane jest medycynie od wieków. Co więcej, substancje zawarte w anyżu radzą sobie z niektórymi szczepami bakterii odpornych na antybiotyki. Zioło to zawiera również związek zwany , który jest bardzo ważnym składnikiem leków przeciw grypie. Co ciekawe, cena anyżu jest w dużej mierze determinowana światowym zapotrzebowaniem na leki przeciw grypie. Olejek anyżowy pomaga leczyć kaszel i neutralizuje lekkie stany zapalne. Dlatego przy pierwszych objawach przeziębienia warto sięgnąć po Ułatwią odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w oskrzelach. Łyżka stołowa nasion anyżu gwiaździstego to ok. 13 proc. zalecanego dziennego spożycia żelaza. Oczywiście nie uda ci się spożywać anyżu w tej formie, ale warto wiedzieć, że regularne jego stosowanie może pomóc zwiększyć produkcję czerwonych krwinek. Silne właściwości przeciwgrzybicze anyżu sprawiają, że jest on naturalnym remedium na infekcje wywoływane przez tak powszechne szczepy grzybów jak Candida, Aspergillus czy Cryptococcus. Regularne spożywanie anyżu wspiera układ odpornościowy w walce z zakażeniami grzybiczymi i podczas leczenia można go stosować wspomagająco. to stosowana od wieków metoda, by uniknąć problemów trawiennych. Substancje zawarte w anyżu gwiaździstym działają rozkurczowo, dzięki temu łagodzą wzdęcia i skurcze jelit po obfitym posiłku. To częsty składnik herbat ziołowych poprawiających trawienie. neutralizuje bakterie chorobotwórcze, dzięki czemu pomaga utrzymać równowagę mikrobiologiczną w jelitach. Badania nad wpływem substancji zawartych w anyżu na gospodarkę hormonalną dowiodły, że jego spożywanie może poprawić jakość życia seksualnego. Badani mężczyźni odczuwali zwiększenie energii i wzrost libido. Działanie anyżu na układ hormonalny kobiet jest nieco inne. Warto po niego sięgać, by naturalnie regulować cykl miesiączkowy i minimalizować nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące menstruacji. Nasiona anyżu gwiaździstego zawierają magnez i przeciwutleniacze. Dzięki temu wspiera on uwalnianie neuroprzekaźników odpowiedzialnych za zdrowe wyciszenie i spokojny sen. Tę przyprawę warto spożywać, by walczyć z oznakami starzenia się skóry. Wysoka zawartość antyoksydantów w anyżu może przyczynić się do wyrównania kolorytu i struktury skóry. Regularne spożywanie produktów neutralizujących wolne rodniki to dobre wsparcie dla kuracji przeciwzmarszczkowych stosowanych na skórę. należy do tych, które albo się kocha, albo unika za wszelką cenę. Wyrazisty aromat i lukrecjowy smak, jaki nadaje deserom i wytrawnym daniom, trzeba po prostu lubić. Najczęściej anyż występuje w wersji sproszkowanej lub jako składnik mieszanki gotowych przypraw. Możemy kupić również całe gwiazdki, z których trzeba samodzielnie wydobyć ziarenka. Aby na długo zatrzymać właściwości i aromat anyżu, przechowuj go w szczelnie zamkniętych opakowaniach. Anyżem możesz przyprawiać dania lub napoje. uchroni przed przeziębieniem. Możesz również przygotować , który smakuje lukrecjowo, rozgrzewa i działa rozluźniająco.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS