Blogs
Home/health/Wlej do kawy a zagodzi zgage i stany zapalne. Tylko uwazaj na kalorie

health

Wlej do kawy a zagodzi zgage i stany zapalne. Tylko uwazaj na kalorie

Najczesciej stanowi popularny skadnik deserow ale w wielu krajach jest tez nieodzownym dodatkiem do kawy. Mleko skondensowane wiele osob dodaje do kawy rowniez w naszym kraju doceniajac kremowy smak i sodycz zabielonego nia napoju. Warto sie jednak zastanowic w jaki sposob kawa z mlekiem skondensowanym wpywa na zdrowie. Wedug niektorych badan takie poaczenie moze zmniejszyc kwasowosc kawy i zapobiegac powstawaniu stanow zapalnych w organizmie. Zobacz jakie sa jego wady i zalety.

January 01, 2025 | health

powstaje poprzez odparowanie części wody z pełnotłustego . Proces ten przebiega , czyli wyparkach próżniowych. Po zakończeniu tego procesu mleko jest gęstsze i zyskuje kremowy kolor oraz gładką konsystencję. zawiera około 25% suchej masy oraz 7-8% tłuszczu. W uproszczeniu jest to po prostu zwykłe zagęszczone mleko bez dodatku cukru. Natomiast do dodaje się cukier, co powoduje, że jest ono słodsze i ma wyższą kaloryczność. W sklepach można znaleźć mleko skondensowane w różnych formach, takich jak puszki, kartoniki, a nawet w tubkach z różnymi smakami. . Wystarczy, że będziemy gotować mleko z cukrem, aż uzyskamy . to temat, który budzi wiele emocji wśród miłośników tego napoju. Wielu z nich uważa, że dodatek w postaci słodkiego skondensowanego mleka zaburza naturalny aromat i smak kawy. Jednak istnieje również spora grupa osób, która ceni sobie bogaty, kremowy smak, który mleko skondensowane wnosi do napoju. Istnieje również ważny aspekt kulturowy. W niektórych krajach, takich jak Wietnam czy , jest tradycyjnym napojem i ma długą historię. W tych miejscach sposób przygotowania i spożywania kawy z tym składnikiem jest częścią dziedzictwa kulinarnego. : Warto również wiedzieć, że mleko skondensowane jest źródłem białka i tłuszczów oraz witamin i minerałów, które mogą wzbogacić wartość odżywczą kawy. 2 łyżki stołowe (1 uncja lub 30 ml) słodzonego mleka skondensowanego dostarczają: Ponadto, mleko skondensowane może dostarczać również witaminy A, witaminy D oraz magnezu, potasu i cynku, które są niezbędne dla mocnych kości i zębów, silnego systemu odpornościowego oraz zdrowego układu sercowo-naczyniowego. Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych warto pamiętać o umiarze. Możemy zredukować negatywne skutki, jeśli nie będziemy spożywać kawy z mlekiem codziennie i zadbamy o zdrową dietę. Słodzone jest produktem o wysokiej zawartości kalorycznej, głównie ze względu na obecność cukrów i tłuszczów. Tak prezentują się jego wartości kaloryczne: Warto zauważyć, że mleko skondensowane jest często używane w małych ilościach ze względu na jego intensywny smak i słodycz. Jednak nawet niewielka ilość może znacząco zwiększyć , co jest ważnym aspektem dla osób kontrolujących swoje dzienne spożycie kalorii lub cukru. Na temat wpływu wciąż toczy się wiele dyskusji. Warto podkreślić, że jest ona wysokokaloryczna i ciężkostrawna. A to niestety negatywnie wpływa na trawienie i . Należy również pamiętać, że kwasy, które zawiera kawa, reagują z białkami pochodzącymi z mleka, co może wywoływać zgagi, ponieważ stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. Potwierdzają to badania naukowe opublikowane w czasopiśmie "Nutrients" w artykule "Effects of Coffee on the Gastro-Intestinal Tract" z 2022 roku. Jednakże warto zauważyć, że reakcje te mogą się różnić w zależności od indywidualnych cech organizmu i nie każdy może doświadczać zgagi po spożyciu kawy z mlekiem. Z kolei według badań przeprowadzonych przez i opublikowanych w czasopiśmie "Journal of Agricultural and Food Chemistry", ( ) . Wynika z nich, że komórki odpornościowe, które zostały poddane kombinacji tych substancji, były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych niż komórki, do których dodano same polifenole. Istnieją również doniesienia sugerujące, że dodawanie mleka do kawy może powodować wolniejsze wchłanianie kofeiny przez organizm. Oznacza to, że taki napój prawdopodobnie wpłynie na tempo odczuwania efektów pobudzających oraz czas pojawienia się zmęczenia. W badaniach naukowych nie zostało to jeszcze potwierdzone. Źródła: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/2/399 https://science.ku.dk/english/press/news/2023/coffee-with-milk-may-have-an-anti-inflammatory-effect/

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS