Blogs
Home/health/Ulubiony dodatek na kanapki. Zawiera duzo tuszczu podnosi cisnienie szkodzi cerze

health

Ulubiony dodatek na kanapki. Zawiera duzo tuszczu podnosi cisnienie szkodzi cerze

Jest jednym z ulubionych dodatkow na kanapki wielu osob. atwo dostepny smaczny a do tego idealnie nadaje sie do dan zapiekanych makaronow tostow czy farszow. Chociaz zawiera w sobie wiele cennych skadnikow odzywczych jedzenie go w nadmiarze moze niekorzystnie wpywac na zdrowie. Dlaczego nie nalezy jesc zotego sera codziennie

January 06, 2025 | health

Ser żółty zawiera wiele składników, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. - substancje niezbędne do prawidłowego działania układu odpornościowego. W serze żółtym znajdziemy też wapń, który usprawnia działanie układu nerwowego, jest budulcem dla kości oraz zębów. W 100 g sera znajduje się także 25 g białka. Tylko w 100 g produktu znajduje się 28 g tłuszczu i 360 kalorii. Duża zawartość tłuszczów w żółtym serze sprawia, że spożywanie go w nadmiarze nie tylko może przyczynić się do Tłuszcze nasycone zwiększają ryzyko występowania niewydolności serca, zawału mięśnia sercowego i miażdżycy. Na wysoki cholesterol wpływa nie tylko spożywanie żółtego sera, ale oczywiście wszystkich produktów w diecie, które zawierają tłuszcze. Warto zatem przyjrzeć się diecie i eliminować te produkty, które Żółty ser nie jest całkowicie zakazany, jednak warto jeść go z umiarem. Ser jest produktem zawierającym laktozę, zatem może on wpływać drażniąco na układ pokarmowy. Osoby, które mają problem z trawieniem tego cukru, mogą odczuwać bóle brzucha, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem, uczucie dyskomfortu w podbrzuszu. Zbyt duże spożywanie tej substancji może prowadzić także do nadmiernego pocenia się, nudności oraz biegunek. W żółtym serze, jak i w produktach mlecznych, mogą znajdować się estrogeny - hormony, które, gdy są spożywane w nadmiarze, mogą prowadzić do zaburzenia własnej gospodarki hormonalnej. To sprawia, że po ten produkt Jedzenie go w nadmiarze może z kolei doprowadzić do rozwoju tej choroby u osób zdrowych. Zalecana dzienna dawka wynosi 2 g (tyle, co np. jedna płaska łyżeczka soli). W 100 g żółtego sera znajdziemy aż 800 mg sodu, co odpowiada prawie połowie dziennego zapotrzebowania. Dietetycy są zgodni, że Porcja zalecana to ok. 40 g dziennie. Należy pamiętać, że produkty bogate w białko powinny być stałym elementem codziennej diety, jednak warto, by nie ograniczały się tylko do nabiału.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS