food
Zastosuj trik z talerzem a nie przytyjesz. Tak w swieta jedza szczupe osoby
Swieta sprzyjaja kulinarnym szalenstwom - pierogi saatki barszcz z uszkami a do...
Zacznijmy od tego, że naprawdę można zgodnie z tradycją spróbować wszystkich i wyjść z tego cało. Pod lupę weźmy jednak najpierw głodówkę, na którą decyduje się sporo osób, z nadzieją, że dzięki temu bezkranie zjedzą więcej na świątecznej biesiadzie. A prawda jest taka, że siadając do stołu w stanie dużego głodu, łatwo wpaść w pułapkę szybkiego spożywania potraw, a co za tym idzie, do przejedzenia się. Aby tego uniknąć, Zjedz pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy energii na pierwszą część dnia. W południe nie rezygnuj z lekkiego posiłku, co pozwoli utrzymać poziom cukru we krwi w ryzach i zapobiegnie gwałtownemu uczuciu głodu przed wieczorną kolacją. Nie zaczynaj od nakładania pełnego talerza - lepiej nałóż mniejszą porcję i sięgnij po więcej, tylko jeśli nadal będziesz odczuwać głód. Zasadę niepełnego talerza w nieświadomy sposób stosują osoby, które zawsze są szczupłe. Nie bez powodu. Zwykle "jemy oczami" a Nie tylko wielkość porcji, ale także tempo jedzenia ma tu znaczenie. Celebruj każdy posiłek, szczególnie w święta. Staraj się dokładnie przeżuwać każdy kęs - - rób krótkie przerwy w trakcie jedzenia, odkładaj wówczas sztućce. Transmisja sygnałów z żołądka do mózgu trwa ok. 15-20 minut. Daj sobie czas, a poczujesz sytość. A kiedy już czujesz sytość, nie jedz kolejnych potraw na siłę. Można po nie sięgnąć później, z pewnością ich nie zabraknie. Święta to wyjątkowy czas, który wyróżnia się również tym, że niemal na każdym kroku mamy dostęp do smakowitych potraw i przekąsek. Stół ugina się od jedzenia, które kusi wzrokiem i zapachem, a my często bez namysłu sięgamy po kolejną porcję, nawet jeśli nie odczuwamy prawdziwego głodu. Zbyt rzadko zadajemy sobie pytanie, czy naprawdę potrzebujemy kolejnego kawałka ciasta lub dodatkowej porcji pierogów. Są rodziny, w których świąteczną tradycją jest wspólny spacer po ucztowaniu. To czas na nadrobienie rozmów z bliskimi, odetchnięcie świeżym powietrzem, a także... trawienie. Niektórzy nie są nawet świadomi, jak bardzo dobry jest to nawyk dla zdrowia i sylwetki. Nawet krótki spacer, trwający około 20-30 minut, może przynieść zaskakujące korzyści. Po sytym obiedzie lub kolacji warto oderwać się od stołu i wybrać się na spacer. Lekki wysiłek fizyczny pomoże przyspieszyć trawienie, spalić część spożytych kalorii i sprawi, że nie będziesz czuć się ciężko i ospale. nawet i poprawia samopoczucie po obfitym posiłku. Co więcej, regularne spacery w okresie świątecznym mogą stać się wspaniałą rodzinną tradycją, która pozwala zachować równowagę między radością z jedzenia a dbaniem o zdrowie. Źródło: https://pacjent.gov.pl/archiwum/2020/jak-zdrowo-przezyc-swieta https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/jak-przezyc-swieta-bez-wyrzutow-sumienia/ https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/uwazne-jedzenie-teoria-i-praktyka/
PREV NEWSPodczas wigilii jedz bez obaw. Najzdrowsze co znajduje sie na stole
NEXT NEWSWspiera serce kosci i chroni przed chorobami. Idealny dodatek do obiadu
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.