Blogs
Home/food/Zastepuje nim wode. Ciasto na pierogi juz sie nie rwie i nie skleja

food

Zastepuje nim wode. Ciasto na pierogi juz sie nie rwie i nie skleja

Idealne ciasto na pierogi Kazda gospodyni ma swoje sposoby a ja od lat wierna jestem recepturze ktora otrzymaam od znajomej. Mam gwarancje ze ciasto zawsze bedzie delikatne i elastyczne. Wystarczy wode zastapic innym skadnikiem.

Zastępuję nim wodę. Ciasto na pierogi już się nie rwie i nie skleja
January 29, 2025 | food

Natalia Jabłońska Idealne ciasto na pierogi? Każda gospodyni ma swoje sposoby, a ja od lat wierna jestem recepturze, którą otrzymałam od znajomej. Mam gwarancję, że ciasto zawsze będzie delikatne i elastyczne. Wystarczy wodę zastąpić innym składnikiem. Ciasto na pierogi musi być elastyczne, miękkie i łatwe do wałkowania, ale jednocześnie na tyle sprężyste, by nie pękało podczas gotowania. Często jednak coś w trakcie przygotowania pierogów pójdzie nie tak. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że przekazywany z pokolenia na pokolenie prosty przepis, można lekko zmodyfikować. Wystarczy zastąpić wodę kefirem. Ciasto na pierogi z kefirem - jedna zmiana w przepisie, wiele korzyści Dodanie kefiru to gwarancja, że pierogi wyjdą przepyszne. Taki dodatek sprawi, że ciasto nabierze miękkości i lekkości. Łatwiej się rozciąga i co ważne, nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Kolejny plus? Będzie wilgotniejsze i przede wszystkim łatwiejsze w obróbce, czyli nie będzie się rwało i lepiej sklejało. Niektórzy przy wyborze tej metody, rezygnują również z dodania do ciasta na pierogi jajka. Jak już znamy plusy, to czas przejść do przepisu. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z dodatkiem kefiru? Czytaj również: Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja Ciasto na pierogi - przepis z kefirem Składniki: 2 duże kefiry (400 g) 1 kg mąki szczypta soli Przygotowanie: Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ważne: kefir nie może być zimny. Ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli widzimy, że tak nie jest - wystarczy dodać mąki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zaklejamy brzegi, gotujemy. Zobacz również: Idealne ciasto na pierogi? To możliwe. Oto najlepszy sposób Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda Ciasto na pierogi musi odpocząć Przy robieniu ciasta na pierogi warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które wpływają na jego elastyczność, smak i łatwość pracy. Oprócz takich dodatków jak woda czy kefir, ważny jest też rodzaj mąki. Najczęściej gospodynie wymieniają mąkę pszenną typu 550 oraz mąkę tortową typu 450. Pamiętamy także o prawidłowym wyrabianiu ciasta. Czyli nie przesadzamy z dodawaniem mąki. Ugniatamy je na spokojnie, co najmniej 10 minut, aby nadać sprężystości i do momentu, aż będzie gładkie. Nie może się kleić do rąk. Zanim przejdziemy do wałkowania, ciasto powinno odpocząć. Najlepiej zostawić je nawet do 30 minut , przykryte ściereczką lub miską. Taki "zabieg" sprawi, że będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Podczas gotowania trzymamy się zasady - gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, dzięki temu się nie rozpadną. Podpowiadamy także sprawdzone przepisy na: Pierogi z lubczykiem Pierogi z łososiem Pierogi z kaszą gryczaną

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS