food
Zastepuje nim wode. Ciasto na pierogi juz sie nie rwie i nie skleja
Idealne ciasto na pierogi Kazda gospodyni ma swoje sposoby a ja od lat wierna jestem recepturze ktora otrzymaam od znajomej. Mam gwarancje ze ciasto zawsze bedzie delikatne i elastyczne. Wystarczy wode zastapic innym skadnikiem.
Natalia Jabłońska Idealne ciasto na pierogi? Każda gospodyni ma swoje sposoby, a ja od lat wierna jestem recepturze, którą otrzymałam od znajomej. Mam gwarancję, że ciasto zawsze będzie delikatne i elastyczne. Wystarczy wodę zastąpić innym składnikiem. Ciasto na pierogi musi być elastyczne, miękkie i łatwe do wałkowania, ale jednocześnie na tyle sprężyste, by nie pękało podczas gotowania. Często jednak coś w trakcie przygotowania pierogów pójdzie nie tak. Jak temu zapobiec? Okazuje się, że przekazywany z pokolenia na pokolenie prosty przepis, można lekko zmodyfikować. Wystarczy zastąpić wodę kefirem. Ciasto na pierogi z kefirem - jedna zmiana w przepisie, wiele korzyści Dodanie kefiru to gwarancja, że pierogi wyjdą przepyszne. Taki dodatek sprawi, że ciasto nabierze miękkości i lekkości. Łatwiej się rozciąga i co ważne, nie będzie się kurczyć podczas wałkowania. Kolejny plus? Będzie wilgotniejsze i przede wszystkim łatwiejsze w obróbce, czyli nie będzie się rwało i lepiej sklejało. Niektórzy przy wyborze tej metody, rezygnują również z dodania do ciasta na pierogi jajka. Jak już znamy plusy, to czas przejść do przepisu. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi z dodatkiem kefiru? Czytaj również: Dodaj dwie łyżki do ciasta na pierogi, wyjdą delikatne. Tak robi siostra Anastazja Ciasto na pierogi - przepis z kefirem Składniki: 2 duże kefiry (400 g) 1 kg mąki szczypta soli Przygotowanie: Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ważne: kefir nie może być zimny. Ciasto musi odchodzić od ręki. Jeśli widzimy, że tak nie jest - wystarczy dodać mąki. Następnie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy okrągłe placki. Nakładamy wcześniej przygotowany farsz, zaklejamy brzegi, gotujemy. Zobacz również: Idealne ciasto na pierogi? To możliwe. Oto najlepszy sposób Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda Ciasto na pierogi musi odpocząć Przy robieniu ciasta na pierogi warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów, które wpływają na jego elastyczność, smak i łatwość pracy. Oprócz takich dodatków jak woda czy kefir, ważny jest też rodzaj mąki. Najczęściej gospodynie wymieniają mąkę pszenną typu 550 oraz mąkę tortową typu 450. Pamiętamy także o prawidłowym wyrabianiu ciasta. Czyli nie przesadzamy z dodawaniem mąki. Ugniatamy je na spokojnie, co najmniej 10 minut, aby nadać sprężystości i do momentu, aż będzie gładkie. Nie może się kleić do rąk. Zanim przejdziemy do wałkowania, ciasto powinno odpocząć. Najlepiej zostawić je nawet do 30 minut , przykryte ściereczką lub miską. Taki "zabieg" sprawi, że będzie łatwiejsze do rozwałkowania. Podczas gotowania trzymamy się zasady - gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody, dzięki temu się nie rozpadną. Podpowiadamy także sprawdzone przepisy na: Pierogi z lubczykiem Pierogi z łososiem Pierogi z kaszą gryczaną
PREV NEWSKultowe danie z PRL-u wraca do ask. Jest zdrowa tania i sycaca
NEXT NEWSSmaczna i delikatna ryba bije dorsza na gowe. Idealna dla osob na diecie
Smakuje wybornie jak synna czekolada. Sernik dubajski w mig zniknie z talerzykow
W ostatnim czasie w Polsce furore dubajska czekolada. Chrupiace ciasto i pasta pistacjowa sprawiaja ze zachwyca smakiem. Doskonaa alternatywa dla wspomnianej sodkiej przekaski moze byc dubajski sernik. Przepis jest prosty a efekt z pewnoscia zachwyci.
Pyszne jak tradycyjne ale przyrzadzisz duzo szybciej. Goabki po cygansku
Ile razy ty lub twoja rodzina mieliscie ochote na goabki ale rezygnowaliscie z powodu braku czasu na dugotrwae gotowanie i czasochonne przygotowywanie Od teraz nie musisz zmieniac planow bo peny smak klasycznych goabkow uzyskasz spedzajac w kuchni zaledwie kilka chwil. Wyprobuj nasz niezawodny sposob na goabki po cygansku.
"Polskie zoto" dobre dla nadcisnieniowcow. Jedz tez na wysoki cholesterol
Produkty zbozowe takie jak chleb buki makaron i kasza sa podstawa diety wielu...
Inkowie sie zajadali NASA i dietetycy wyliczaja plusy. Mnostwo biaka witamin i wapnia
Produkty zbozowe takie jak chleb buki makaron i kasza sa podstawa diety wielu...
Najlepszy sposob na paste jajeczna. Wystarczy dodac yzeczke wyjdzie idealnie kremowa
Doswiadczeni kucharze maja swoje sposoby na idealnie kremowa paste jajeczna. Jedni rezygnuja z majonezu inni twierdza ze sekretem jest to w jaki sposob przygotujemy jajka. Ewa Wachowicz znana restauratorka zdradza jak przygotowuje paste ktora jest wyjatkowa w smaku.
Dwie yzki dziennie wspomoga utrate wagi. Naukowcy potwierdzaja
Ich smak doskonale wzbogaca saatki pizze i makarony. Sa zdrowe niskokaloryczne i pozywne a do tego wedug najnowszych badan pomagaja w redukcji masy ciaa. Zaskakujace odkrycie moze zrewolucjonizowac niejedna diete odchudzajaca. O jakich owocach mowa