Blogs
Home/food/Zastapi ziemniaki ryz i makaron. Obniza poziom glukozy zbija cholesterol

food

Zastapi ziemniaki ryz i makaron. Obniza poziom glukozy zbija cholesterol

Jest produktem sprawdzajacym sie w roznych daniach - w zupach gulaszach kotletach...

January 06, 2025 | food

Soczewica znana i ceniona była już w starożytności. W Polsce i wielu innych krajach świata od kilku lat na talerzach pojawia się zdecydowanie częściej, a to za sprawą wysokich walorów odżywczych, smakowych i leczniczych. Poza kwasem foliowym znajdziemy w niej też inne witaminy z grupy B, w tym tiaminę czy niacynę, a także potas, magnez, wapń czy cynk. Wykazano, że Jakie jeszcze plusy wynikają z włączenia soczewicy do diety i np. zastąpienia nią tak lubianych przez nas ziemniaków czy ryżu? Badacze odkryli, że Zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą powodowało spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku. Co również jest ważną zaletą soczewicy - Nasiona soczewicy występują w różnych kolorach, w zależności od odmiany i składu okrywy nasiennej. Najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest soczewica czerwona (jest świetnym składnikiem choćby zup). Dziś jednak o tej zielonej, która znajduje się w trójce tych, po które sięga się najchętniej. Co warto wiedzieć o soczewicy zielonej? Choć jest określana jako zielona, ma delikatnie błyszczącą powierzchnię w kolorze zielono-brązowym. , co sprawia, że po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę i nie rozpada się. Jest często stosowana w daniach takich jak curry, sałatki i pasztety roślinne, podczas gdy soczewica czerwona, o delikatniejszym smaku i bardziej jednolitej teksturze, stanowi popularny składnik zup, kremów czy dań jednogarnkowych. Jednak zielona pod względem właściwości nie pozostaje daleko w tyle. Wskazuje się, że To oznacza, że powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ale to niejedyna jej zaleta - i soczewicy w ogóle. Przede wszystkim rozchodzi się o białko (u osób na diecie roślinnej, np. wegan i wegetarian, jest jego dobrym źródłem), błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, kwas foliowy, miedź i mangan. Możesz wybrać soczewicę zieloną, możesz wybrać czerwoną czy czarną - w każdej znajdziesz składniki, które organizmowi należy regularnie dostarczać. Jak już wspomnieliśmy, soczewica posiada właściwości przeciwnowotworowe, przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa, a także ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby. Są też plusy dla sylwetki, bo może wspomagać proces odchudzania. Soczewica, z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego, Soczewica czerwona łatwo się rozgotowuje, zielona - nie. Dlatego tę pierwszą lepiej wykorzystać jako składnik kotletów, past kanapkowych czy pasztetów.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS