food
Zastapi ziemniaki ryz i makaron. Obniza poziom glukozy zbija cholesterol
Jest produktem sprawdzajacym sie w roznych daniach - w zupach gulaszach kotletach...
Soczewica znana i ceniona była już w starożytności. W Polsce i wielu innych krajach świata od kilku lat na talerzach pojawia się zdecydowanie częściej, a to za sprawą wysokich walorów odżywczych, smakowych i leczniczych. Poza kwasem foliowym znajdziemy w niej też inne witaminy z grupy B, w tym tiaminę czy niacynę, a także potas, magnez, wapń czy cynk. Wykazano, że Jakie jeszcze plusy wynikają z włączenia soczewicy do diety i np. zastąpienia nią tak lubianych przez nas ziemniaków czy ryżu? Badacze odkryli, że Zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą powodowało spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku. Co również jest ważną zaletą soczewicy - Nasiona soczewicy występują w różnych kolorach, w zależności od odmiany i składu okrywy nasiennej. Najpopularniejszą i najczęściej wykorzystywaną odmianą jest soczewica czerwona (jest świetnym składnikiem choćby zup). Dziś jednak o tej zielonej, która znajduje się w trójce tych, po które sięga się najchętniej. Co warto wiedzieć o soczewicy zielonej? Choć jest określana jako zielona, ma delikatnie błyszczącą powierzchnię w kolorze zielono-brązowym. , co sprawia, że po ugotowaniu zachowuje swoją strukturę i nie rozpada się. Jest często stosowana w daniach takich jak curry, sałatki i pasztety roślinne, podczas gdy soczewica czerwona, o delikatniejszym smaku i bardziej jednolitej teksturze, stanowi popularny składnik zup, kremów czy dań jednogarnkowych. Jednak zielona pod względem właściwości nie pozostaje daleko w tyle. Wskazuje się, że To oznacza, że powoduje wolniejsze i bardziej stabilne podnoszenie poziomu cukru we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą lub dla tych, którzy chcą kontrolować poziom cukru we krwi. Ale to niejedyna jej zaleta - i soczewicy w ogóle. Przede wszystkim rozchodzi się o białko (u osób na diecie roślinnej, np. wegan i wegetarian, jest jego dobrym źródłem), błonnik, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, kwas foliowy, miedź i mangan. Możesz wybrać soczewicę zieloną, możesz wybrać czerwoną czy czarną - w każdej znajdziesz składniki, które organizmowi należy regularnie dostarczać. Jak już wspomnieliśmy, soczewica posiada właściwości przeciwnowotworowe, przyczynia się do obniżenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych takich jak nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa, a także ryzyka stłuszczeniowej choroby wątroby. Są też plusy dla sylwetki, bo może wspomagać proces odchudzania. Soczewica, z racji wysokiej zawartości kwasu foliowego, Soczewica czerwona łatwo się rozgotowuje, zielona - nie. Dlatego tę pierwszą lepiej wykorzystać jako składnik kotletów, past kanapkowych czy pasztetów.
PREV NEWSNa talerzach Polakow coraz czesciej zastepuje ziemniaki. Zbija cholesterol wpywa na cisnienie
NEXT NEWSCzy w 2025 roku zamiast ciagle byc na diecie zaczniemy po prostu zdrowiej zyc
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.