food
Tajemniczy owoc "oko smoka". Straznik zgrabnej sylwetki i spokojnego snu
Intrygujaca przekaska zwana "okiem smoka" staje sie coraz bardziej popularna. Sa ku temu powody bowiem longan wykazuje ogrom wasciwosci przeciwstarzeniowych i utrzymujacych smuka sylwetke. Coraz atwiej dostepny w naszym kraju owoc warto takze jesc gdy chcemy polepszyc odpornosc na sezonowe infekcje wirusowe. Ale "oko smoka" znane i cenione jest najbardziej jesli chodzi o jego cudowne moce dzieki ktorym mozemy spowolnic procesy starzenia.
Natalia Jabłońska Intrygująca przekąska zwana "okiem smoka" staje się coraz bardziej popularna. Są ku temu powody, bowiem longan wykazuje ogrom właściwości przeciwstarzeniowych i utrzymujących smukłą sylwetkę. Coraz łatwiej dostępny w naszym kraju owoc warto także jeść, gdy chcemy polepszyć odporność na sezonowe infekcje wirusowe. Ale "oko smoka" znane i cenione jest najbardziej jeśli chodzi o jego cudowne moce, dzięki którym możemy spowolnić procesy starzenia. Czym jest i skąd pochodzi longan? Choć longan wielu osobom przypomina w smaku i wyglądzie owoc liczi, należy wyraźnie zaznaczyć, że mimo pokrewieństwa obu kulistych owoców, znacząco się od siebie różnią zarówno zawartością witamin i składników odżywczych, wyglądem, ale także smakiem. Longan pochodzi z Azji, rośnie na drzewach, osiągających nawet kilkanaście metrów wysokości . Jeśli mamy możliwość kupić owoce świeże, najlepiej wybierać te na gałązkach. Nazwa "oko smoka" wzięła się od podobieństwa obranego, podzielonego na pół owocu do tajemniczego oka . Miąższ egzotycznego owocu jest bowiem biało-przeźroczysty i nieco galaretowaty, a ciemna pestka w środku przypomina źrenicę. W smaku longan jest słodki, ale na uwagę zasługuje fakt, że nie podnosi znacząco i nagle poziomu cukru we krwi. "Oko smoka" cieszy się powodzeniem w kuchni azjatyckiej zarówno jako przekąska jedzona samodzielnie jak i jako dodatek do dań z mięsem i orientalnymi przyprawami. Zobacz również: Coraz śmielej gości na sklepowych półkach. Świetnie działa na wzrok i obniża cholesterol Ten owoc to istne bogactwo witaminy C. Nie jest to wcale cytryna Jest wielkości arbuza, a jego woń może wywołać mdłości. Oto najdroższy owoc na świecie Przypomina wyglądem jajko. Pyszny żółty miąższ ukoi kaszel i wzmocni serce Jakie witaminy zawiera longan? Ten niepozorny owoce ma w sobie mnóstwo dobroczynnych witamin i składników odżywczych: Potas (266 mg/100 g) Fosfor (21 mg/100 g) Magnez (10 mg/100 g) Cynk (0,05/100 g) Witamina C (43 - 164 mg/100 g) Kwas nikotynowy (1,3 mg/100 g) - witamina B3 Niacyna (0,3 mg/100 g) Ryboflawina (0,14 mg/100 g) - witamina B2 Retinol (3 μg/100 g) Karoten (20 μg/100 g) Tiamina (0,01-0,03 mg/ 100 g) - witamina B1 Przeprowadzone w ostatnich latach badania wykazały szereg prozdrowotnych korzyści wynikających z regularnego spożywania longanu. Polifenole, polisacharydy i oligosacharydy, które w sobie zawiera, przeciwdziałają niekorzystnym skutkom stresu oksydacyjnego, co bezpośrednio przekłada się na opóźnianie procesu starzenia komórek. Oprócz tego zawarte w longanie minerały mają doskonały wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, polepszają funkcjonowanie mięśnia sercowego i układu krwionośnego, a także mają korzystny wpływ na pracę śledziony. Owoce wpływają również na przyspieszenie procesów gojenia się ran. Naukowcy odkryli, że spożywanie owoców longanu może powodować poprawę pamięci, działa uspokajająco i odprężająco, redukuje zawroty głowy, a nawet pomaga w walce z nadmierną pobudliwością oraz problemami ze snem. Ponadto, longan jest stosowany w celu redukowania nadmiernej potliwości i jest używany jako naturalny antyperspirant. Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C, w okresie wzmożonej zachorowalności na sezonowe przeziębienia, longan pomaga budować odporność i szybciej uporać się z oznakami chorób. Dodatkowo ma właściwości wspierające trawienie i utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Jak stosować i gdzie kupić owoce longan? "Oko smoka" pomimo tego, że coraz częściej można spotkać je wśród owoców w większości sklepów spożywczych, nadal jest nieco trudniej dostępne niż inne egzotyczne owoce. Natomiast bez problemu znajdziemy je w sklepach internetowych. Koszt to ok. 15 zł za 250 g słodkich owoców. Można je także spotkać w wersji suszonej, dzięki czemu dłużej zachowają przydatność do spożycia. Aby zauważyć poprawę w funkcjonowaniu organizmu, należy regularnie spożywać kilka owoców dziennie jako przekąskę na surowo lub jako dodatek do owsianki, jogurtu albo jako element zdrowego owocowego koktajlu . Pierwsze efekty zauważymy już po tygodniu - dwóch raczenia się tym przysmakiem.
PREV NEWSPoprawiaja pamiec prace mozgu i serca. Czy warto suplementowac kwasy omega "na zapas"
NEXT NEWSWez ze soba na proszona Wigilie. Pysznosci ktore przygotujesz w mig
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.