food
Spozywamy 43 kg cukru rocznie. Skutki sa coraz bardziej widoczne
Nie wystarczy juz tylko stwierdzic ze spozycie cukru rosnie - trzeba bic na alarm. Z...
W ostatnich latach można zauważyć wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych GUS (Głównego Urzędu Statystycznego) obejmujących lata 2008-2021 roczna konsumpcja cukru w 2021 roku wyniosła 41,6 kg na mieszkańca. W 2023 roku to już 43,2 kg na mieszkańca. , a także przewyższa średnią dla krajów OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju). Z dostępnych danych dotyczących spożycia produktów zawierających cukier obserwuje się dwie istotne tendencje. W okresie od 2008 do 2017 roku roczne spożycie nieprzetworzonego cukru spadło o 5,7 kg. Oznacza to Jednocześnie jednak łączne roczne spożycie cukru pod innymi postaciami wzrosło o 11,8 kg. Tym samy stwierdzono, że Reasumując - choć Polacy sięgają po tzw. cukier stołowy coraz rzadziej, spożywają go więcej w słodzonych produktach spożywczych. Nie jest już dla nikogo tajemnicą, że wysokie spożycie cukru często prowadzi do licznych schorzeń, W 2020 roku według raportu World Obesity Atlas na świecie było 2,6 mld osób z nadwagą lub otyłością (wskaźnik BMI >= 25kg/m2), z czego aż 0,99 mld osób było otyłych. Prognozy dla roku 2035 są jednak bardzo pesymistyczne. Według szacunków na świecie będą już 4 mld osób z otyłością lub z nadwagą (ponad 50 proc. populacji). Samych osób z otyłością będzie 1,9 mld. Liczne badania wskazują, że nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozwoju szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. W ostatnich latach stale wzrasta liczba pacjentów, którzy wykupili refundowane leki stosowane w cukrzycy lub paski do oznaczania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo w 2023 roku sprawozdano 5,5 tys. hospitalizacji u pacjentów z cukrzycą z procedurą oznaczającą dużą amputację kończyny dolnej. Oznacza to, że średnio co godzinę i 35 minut dokonuje się w Polsce dużej amputacji kończyny dolnej u osoby z cukrzycą. Wpływ nadmiernego spożycia cukru od dawna jest przedmiotem licznych badań. Amerykańskie badania wykazały, że , w porównaniu do tych, u których cukry te stanowiły mniej niż 10 proc. dziennego spożycia kalorii. Zauważono także, że w porównaniu z osobami, które sięgały po takie napoje tylko raz w miesiącu. Nadmiar cukru osłabia także strukturę DNA i zaburza wchłanianie białek, co w konsekwencji wpływa na Spożycie cukru przyczynia się do procesu glikacji kolagenu, co sprzyja szybszemu powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo cukier zakwasza organizm i powoduje zwiększone wydalanie wapnia, co z kolei Nie wliczamy w tę ilość cukrów występujących naturalnie w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych. Według zaleceń WHO Często sami jesteśmy zdziwieni, ile cukru spożywamy, mimo że wydaje nam się, że naprawdę staramy się go ograniczać. Nic dziwnego - , szczególnie w tych pakownych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest każdorazowe czytanie etykiet kupowanych przez nas produktów. Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Pamiętaj, że glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy - glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier - buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu. Źródła: NFZ: Raport "Cukier, otyłość - konsekwencje", 2019. NFZ o zdrowiu: otyłość i jej konsekwencje, 2024. GUS: Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2023 r. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukier-w-produktach-spozywczych. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/35-infografika_jak-ograniczyc-cukier-w-diecie392.pdf.
PREV NEWSWzmacnia serce odtruwa watrobe odchudza. Zacznij od 1-2 yzek dziennie
NEXT NEWSWierza ze przyciaga pieniadze a jedza dla serca odpornosci i jelit. Bardzo nietypowy owoc
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.