food
Spozywamy 43 kg cukru rocznie. Skutki sa coraz bardziej widoczne
Nie wystarczy juz tylko stwierdzic ze spozycie cukru rosnie - trzeba bic na alarm. Z...
W ostatnich latach można zauważyć wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych GUS (Głównego Urzędu Statystycznego) obejmujących lata 2008-2021 roczna konsumpcja cukru w 2021 roku wyniosła 41,6 kg na mieszkańca. W 2023 roku to już 43,2 kg na mieszkańca. , a także przewyższa średnią dla krajów OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju). Z dostępnych danych dotyczących spożycia produktów zawierających cukier obserwuje się dwie istotne tendencje. W okresie od 2008 do 2017 roku roczne spożycie nieprzetworzonego cukru spadło o 5,7 kg. Oznacza to Jednocześnie jednak łączne roczne spożycie cukru pod innymi postaciami wzrosło o 11,8 kg. Tym samy stwierdzono, że Reasumując - choć Polacy sięgają po tzw. cukier stołowy coraz rzadziej, spożywają go więcej w słodzonych produktach spożywczych. Nie jest już dla nikogo tajemnicą, że wysokie spożycie cukru często prowadzi do licznych schorzeń, W 2020 roku według raportu World Obesity Atlas na świecie było 2,6 mld osób z nadwagą lub otyłością (wskaźnik BMI >= 25kg/m2), z czego aż 0,99 mld osób było otyłych. Prognozy dla roku 2035 są jednak bardzo pesymistyczne. Według szacunków na świecie będą już 4 mld osób z otyłością lub z nadwagą (ponad 50 proc. populacji). Samych osób z otyłością będzie 1,9 mld. Liczne badania wskazują, że nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozwoju szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. W ostatnich latach stale wzrasta liczba pacjentów, którzy wykupili refundowane leki stosowane w cukrzycy lub paski do oznaczania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo w 2023 roku sprawozdano 5,5 tys. hospitalizacji u pacjentów z cukrzycą z procedurą oznaczającą dużą amputację kończyny dolnej. Oznacza to, że średnio co godzinę i 35 minut dokonuje się w Polsce dużej amputacji kończyny dolnej u osoby z cukrzycą. Wpływ nadmiernego spożycia cukru od dawna jest przedmiotem licznych badań. Amerykańskie badania wykazały, że , w porównaniu do tych, u których cukry te stanowiły mniej niż 10 proc. dziennego spożycia kalorii. Zauważono także, że w porównaniu z osobami, które sięgały po takie napoje tylko raz w miesiącu. Nadmiar cukru osłabia także strukturę DNA i zaburza wchłanianie białek, co w konsekwencji wpływa na Spożycie cukru przyczynia się do procesu glikacji kolagenu, co sprzyja szybszemu powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo cukier zakwasza organizm i powoduje zwiększone wydalanie wapnia, co z kolei Nie wliczamy w tę ilość cukrów występujących naturalnie w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych. Według zaleceń WHO Często sami jesteśmy zdziwieni, ile cukru spożywamy, mimo że wydaje nam się, że naprawdę staramy się go ograniczać. Nic dziwnego - , szczególnie w tych pakownych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest każdorazowe czytanie etykiet kupowanych przez nas produktów. Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Pamiętaj, że glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy - glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier - buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu. Źródła: NFZ: Raport "Cukier, otyłość - konsekwencje", 2019. NFZ o zdrowiu: otyłość i jej konsekwencje, 2024. GUS: Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2023 r. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukier-w-produktach-spozywczych. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/35-infografika_jak-ograniczyc-cukier-w-diecie392.pdf.
PREV NEWSWzmacnia serce odtruwa watrobe odchudza. Zacznij od 1-2 yzek dziennie
NEXT NEWSWierza ze przyciaga pieniadze a jedza dla serca odpornosci i jelit. Bardzo nietypowy owoc
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.