Blogs
Home/food/Spozywamy 43 kg cukru rocznie. Skutki sa coraz bardziej widoczne

food

Spozywamy 43 kg cukru rocznie. Skutki sa coraz bardziej widoczne

Nie wystarczy juz tylko stwierdzic ze spozycie cukru rosnie - trzeba bic na alarm. Z...

January 04, 2025 | food

W ostatnich latach można zauważyć wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych GUS (Głównego Urzędu Statystycznego) obejmujących lata 2008-2021 roczna konsumpcja cukru w 2021 roku wyniosła 41,6 kg na mieszkańca. W 2023 roku to już 43,2 kg na mieszkańca. , a także przewyższa średnią dla krajów OECD (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju). Z dostępnych danych dotyczących spożycia produktów zawierających cukier obserwuje się dwie istotne tendencje. W okresie od 2008 do 2017 roku roczne spożycie nieprzetworzonego cukru spadło o 5,7 kg. Oznacza to Jednocześnie jednak łączne roczne spożycie cukru pod innymi postaciami wzrosło o 11,8 kg. Tym samy stwierdzono, że Reasumując - choć Polacy sięgają po tzw. cukier stołowy coraz rzadziej, spożywają go więcej w słodzonych produktach spożywczych. Nie jest już dla nikogo tajemnicą, że wysokie spożycie cukru często prowadzi do licznych schorzeń, W 2020 roku według raportu World Obesity Atlas na świecie było 2,6 mld osób z nadwagą lub otyłością (wskaźnik BMI >= 25kg/m2), z czego aż 0,99 mld osób było otyłych. Prognozy dla roku 2035 są jednak bardzo pesymistyczne. Według szacunków na świecie będą już 4 mld osób z otyłością lub z nadwagą (ponad 50 proc. populacji). Samych osób z otyłością będzie 1,9 mld. Liczne badania wskazują, że nadwaga i otyłość przyczyniają się do rozwoju szeregu chorób, w tym cukrzycy typu 2 i nadciśnienia tętniczego. W ostatnich latach stale wzrasta liczba pacjentów, którzy wykupili refundowane leki stosowane w cukrzycy lub paski do oznaczania poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo w 2023 roku sprawozdano 5,5 tys. hospitalizacji u pacjentów z cukrzycą z procedurą oznaczającą dużą amputację kończyny dolnej. Oznacza to, że średnio co godzinę i 35 minut dokonuje się w Polsce dużej amputacji kończyny dolnej u osoby z cukrzycą. Wpływ nadmiernego spożycia cukru od dawna jest przedmiotem licznych badań. Amerykańskie badania wykazały, że , w porównaniu do tych, u których cukry te stanowiły mniej niż 10 proc. dziennego spożycia kalorii. Zauważono także, że w porównaniu z osobami, które sięgały po takie napoje tylko raz w miesiącu. Nadmiar cukru osłabia także strukturę DNA i zaburza wchłanianie białek, co w konsekwencji wpływa na Spożycie cukru przyczynia się do procesu glikacji kolagenu, co sprzyja szybszemu powstawaniu zmarszczek. Dodatkowo cukier zakwasza organizm i powoduje zwiększone wydalanie wapnia, co z kolei Nie wliczamy w tę ilość cukrów występujących naturalnie w świeżych, nieprzetworzonych owocach oraz w produktach mlecznych. Według zaleceń WHO Często sami jesteśmy zdziwieni, ile cukru spożywamy, mimo że wydaje nam się, że naprawdę staramy się go ograniczać. Nic dziwnego - , szczególnie w tych pakownych, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest każdorazowe czytanie etykiet kupowanych przez nas produktów. Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Pamiętaj, że glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy - glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier - buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu. Źródła: NFZ: Raport "Cukier, otyłość - konsekwencje", 2019. NFZ o zdrowiu: otyłość i jej konsekwencje, 2024. GUS: Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2023 r. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/jaka-ilosc-cukru-jest-bezpieczna-dla-zdrowia/. https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/cukier-w-produktach-spozywczych. https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/35-infografika_jak-ograniczyc-cukier-w-diecie392.pdf.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS