Blogs
Home/food/Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac

food

Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac

Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...

Sposób na uzupełnienie wapnia i żelaza. Opóźni też starzenie i pomoże schudnąć
January 24, 2025 | food

, bowiem w 100 g nasion znajduje się aż 250 mg wapnia. Oprócz tego jest źródłem , Szarłat - ma go więcej niż pszenica, kukurydza czy owies. W amarantusie znajdują się również witaminy z grupy B, witamina E oraz polifenole. Po amarantus powinny sięgać osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu. Zawarte w nim Amarantus powinien być stosowany profilaktycznie w zapobieganiu miażdżycy, ale również przez osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyków. Ten superfood nie zawiera w sobie glutenu, dlatego cieszy się dużym powodzeniem u osób zmagających się z tą chorobą. - lipidu, który jest odpowiedzialny za nawilżanie oraz ma właściwości przeciwzapalne. Wysoka zawartość antyoksydantów sprawia, że skóra starzeje się wolniej, a dodatkowo skwalen działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Amarantus polecany jest osobom z chorobami układu krążenia oraz chorującym na anemię. , a jego zawartość jest wyższa niż np. w szpinaku. W 100 g nasion szarłatu znajduje się aż 15 mg żelaza. Nie tylko osoby z niedoborem żelaza, ale również kobiety w ciąży powinny częściej sięgać po nasiona tego pseudozboża. , który reguluje pracę jelit oraz usprawnia przemianę materii. Brak glutenu sprawia, że jest on lekkostrawny, a błonnik zapewnia uczucie sytości na dłużej. Jest on zatem Amarantus zapobiega również wzdęciom, zaparciom oraz poprawia wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Amarantus dostępny jest w postaci ziaren, które nawet po ugotowaniu nie tracą swoich właściwości zdrowotnych. Występuje również w postaci , tzw. amarantus ekspandowany. Jego uprażenie również nie pozbawia go cennych składników, a w tej formie można go podawać nawet dzieciom, (zamiennik owsianki, funkcjonuje też jako amarantusianka) z mlekiem i owocami. Może stanowić on też bazę do dań wegetariańskich: pasztetu wegetariańskiego czy kotletów z ciecierzycą i amarantusem. Do wypieków - zarówno słodkich, jak i słonych - warto używać , która również zawiera w sobie duże ilości wapnia, białka oraz witamin.

SOURCE : zdrowie_interia

LATEST INSIGHTS