food
Siedem produktow ktore regeneruja watrobe. Stosuj codziennie a poczujesz sie lepiej
Watroba to jeden z najwazniejszych narzadow w naszym ciele. Odpowiada za liczne procesy...
, która stymuluje produkcję żółci, wspomagając detoksykację i poprawiając trawienie tłuszczów, co odciąża wątrobę. Obecne w nim antyoksydanty, takie jak flawonoidy i kwas chlorogenowy, chronią komórki wątrobowe przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a działanie hepatoprotekcyjne wspiera regenerację tkanki wątrobowej, szczególnie po uszkodzeniach spowodowanych toksynami, alkoholem lub lekami. Dodatkowo sok z karczocha pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieść poziom dobrego (HDL), co również odciąża wątrobę. Regularne spożywanie soku z karczocha, np. w ilości zwłaszcza u osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby, niewydolnością wątroby czy problemami z trawieniem tłuszczów, jednak przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem. Ostropest plamisty to ziele zawierające liczne substancje bioaktywne, przede wszystkim sylimarynę, ale też olejki eteryczne, garbniki i sterole. Sylimaryna to naturalny silny przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne i stres oksydacyjny. Badania potwierdzają, że sylimaryna znajdująca się w ostropeście . Roślina jest pomocna przy stłuszczeniu wątroby oraz jej wirusowym zapaleniu. 1 łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu należy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Napar można pić dwa razy dziennie. Kurkuma nie bez przyczyny nazywana jest jedną z najzdrowszych przypraw. Zawiera silny antyoksydant - kurkuminę. Wykazuje ona wiele cennych właściwości, jedną z nich jest Przyprawa jest szczególnie pomocna przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zmniejsza ryzyko zwłóknień. Kurkuma reguluje także poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ułatwia odchudzanie, co także ma ogromny wpływ na kondycję wątroby. Zbawienny wpływ na wątrobę mają też zielone warzywa liściaste: szpinak, rukola, sałata czy jarmuż. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także . Każdego dnia warto jeść przynajmniej 3-4 porcje zielonych warzyw. Pracę wątroby poprawią też umiarkowane ilości orzechów włoskich w diecie (maksymalnie 3 dziennie). Znajdujące się w nich duże ilości kwasów omega-3 Orzechy włoskie są również źródłem witaminy B6, która Sok z czerwonych buraków świetnie wpłynie na cały organizm, a w szczególności na wątrobę. Badania wykazały, że jego regularne spożywanie Najlepsze dla wątroby rezultaty osiągniemy, stosując jednocześnie dietę śródziemnomorską. Wsparciem w terapii toksycznego i wirusowego zapalenia wątroby może być także korzeń lukrecji. Zawiera on m.in. .
PREV NEWSTymi napojami na swiecie zaczyna sie dzien. Najzdrowsze ludy pija to zamiast kawy
NEXT NEWSPomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.