food
Siedem produktow ktore regeneruja watrobe. Stosuj codziennie a poczujesz sie lepiej
Watroba to jeden z najwazniejszych narzadow w naszym ciele. Odpowiada za liczne procesy...
, która stymuluje produkcję żółci, wspomagając detoksykację i poprawiając trawienie tłuszczów, co odciąża wątrobę. Obecne w nim antyoksydanty, takie jak flawonoidy i kwas chlorogenowy, chronią komórki wątrobowe przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, a działanie hepatoprotekcyjne wspiera regenerację tkanki wątrobowej, szczególnie po uszkodzeniach spowodowanych toksynami, alkoholem lub lekami. Dodatkowo sok z karczocha pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieść poziom dobrego (HDL), co również odciąża wątrobę. Regularne spożywanie soku z karczocha, np. w ilości zwłaszcza u osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby, niewydolnością wątroby czy problemami z trawieniem tłuszczów, jednak przed rozpoczęciem kuracji warto skonsultować się z lekarzem. Ostropest plamisty to ziele zawierające liczne substancje bioaktywne, przede wszystkim sylimarynę, ale też olejki eteryczne, garbniki i sterole. Sylimaryna to naturalny silny przeciwutleniacz zwalczający stany zapalne i stres oksydacyjny. Badania potwierdzają, że sylimaryna znajdująca się w ostropeście . Roślina jest pomocna przy stłuszczeniu wątroby oraz jej wirusowym zapaleniu. 1 łyżeczkę zmielonych nasion ostropestu należy zalać szklanką gorącej wody i zaparzać pod przykryciem przez 15 minut. Napar można pić dwa razy dziennie. Kurkuma nie bez przyczyny nazywana jest jedną z najzdrowszych przypraw. Zawiera silny antyoksydant - kurkuminę. Wykazuje ona wiele cennych właściwości, jedną z nich jest Przyprawa jest szczególnie pomocna przy niealkoholowym stłuszczeniu wątroby, zmniejsza ryzyko zwłóknień. Kurkuma reguluje także poziom cholesterolu i glukozy we krwi, ułatwia odchudzanie, co także ma ogromny wpływ na kondycję wątroby. Zbawienny wpływ na wątrobę mają też zielone warzywa liściaste: szpinak, rukola, sałata czy jarmuż. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, a także . Każdego dnia warto jeść przynajmniej 3-4 porcje zielonych warzyw. Pracę wątroby poprawią też umiarkowane ilości orzechów włoskich w diecie (maksymalnie 3 dziennie). Znajdujące się w nich duże ilości kwasów omega-3 Orzechy włoskie są również źródłem witaminy B6, która Sok z czerwonych buraków świetnie wpłynie na cały organizm, a w szczególności na wątrobę. Badania wykazały, że jego regularne spożywanie Najlepsze dla wątroby rezultaty osiągniemy, stosując jednocześnie dietę śródziemnomorską. Wsparciem w terapii toksycznego i wirusowego zapalenia wątroby może być także korzeń lukrecji. Zawiera on m.in. .
PREV NEWSTymi napojami na swiecie zaczyna sie dzien. Najzdrowsze ludy pija to zamiast kawy
NEXT NEWSPomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.