Blogs
Home/food/Poprawiaja pamiec prace mozgu i serca. Czy warto suplementowac kwasy omega "na zapas"

food

Poprawiaja pamiec prace mozgu i serca. Czy warto suplementowac kwasy omega "na zapas"

Kiedys pod postacia niesmacznego tranu a od paru lat jest o nich gosniej niz...

Poprawiają pamięć, pracę mózgu i serca. Czy warto suplementować kwasy omega "na zapas"?
December 19, 2024 | food

Kwasy omega-3 to grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytwarzać. Oznacza to, że muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy odgrywają ważną rolę w pracy układu krwionośnego, nerwowego, odpornościowego, ale mają także właściwości przeciwzapalne i wzmacniające zdrowie psychiczne. Kwasy omega-3 obniżają poziom trójglicerydów, regulują ciśnienie tętnicze krwi, zmniejszają ryzyko występowania arytmii serca i uelastyczniają naczynia krwionośne. Kwas DHA odgrywa szczególną rolę w rozwoju układu nerwowego w okresie wczesnodziecięcym, a w późniejszym czasie jest kluczowy dla zachowania pamięci, koncentracji i zdolności poznawczych. - Od wystarczającej ilości długołańcuchowej omegi-3 w organizmie zależy prawidłowe przekazywanie sygnałów pomiędzy komórkami mózgowymi. Warto wiedzieć, że . Około 30 - 40 proc. kwasów tłuszczowych w istocie szarej kory mózgowej to właśnie długołańcuchowa omega-3 - wyjaśnia lek. Katarzyna Świątkowska. Kwasy omega-3 pomagają regulować reakcje zapalne w organizmie. Kwasy omega-3 są niezwykle ważne dla pacjentów zmagających się z chorobami metabolicznymi. Odpowiadają za regulowanie poziomu cukru we krwi, mogą także wpływać na metabolizm lipidów, co jest korzystne w profilaktyce otyłości. Obok kwasów omega-3 występują także kwasy omega-6 i należy podkreślić, że dla zachowania ogólnego zdrowia, konieczna jest równowaga między spożywaniem i jednych i drugich. - Na bazie długołańcuchowej omegi-3 w naszym ciele powstają cząsteczki wygaszające procesy zapalne, zmniejszające ból i działające przeciwzakrzepowo. Dlatego tak często sięgamy po nie w formie suplementów. Na bazie tłuszczów omega-6 Ocenia się, że Jeszcze około sto lat temu stosunek ilości w diecie omega-6 do omega-3 wynosił około 4:1 lub mniej. Dzisiaj z tej proporcji zrobiło się 16:1. . I to rodzi problemy - zauważa lek. Świątkowska. Wiele osób decyduje się na suplementację kwasów omega-3 "na zapas", jednak zanim wybór padnie na gotowy produkt z apteki, Kwasy omega-3 można pozyskać tylko z pokarmu i jeśli na naszych stołach goszczą produkty bogate w te cenne składniki, suplementacja nie jest konieczna, o ile lekarz nie zdecyduje inaczej. Kwasy omega-3 znajdziemy przede wszystkim w Siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie, olej lniany, rzepakowy a nawet szpinak czy jarmuż to produkty, w których występują te cenne kwasy tłuszczowe. Innymi produktami, które zawierają kwasy omega-3 są jaja, niektóre margaryny i produkty mleczne. Jeśli na co dzień dbamy o zróżnicowaną dietę, wówczas nie ma obaw, by doszło do niedoborów kwasów omega-3, zatem suplementacja nie jest konieczna. Suplementacja kwasów DHA i EPA jest także popularna wśród rodziców małych dzieci, szczególnie niemowląt, aby Trzeba jednak wiedzieć, że bez względu na sposób karmienia dzieci, kwasy te dostarczane są już w pożywieniu - są obecne zarówno w mleku matki, jak i gotowych mieszankach tzw. mlekach modyfikowanych. - O suplementacji powinny pomyśleć osoby, które nie spożywają regularnie ryb i innych owoców morza. Istnieją również badania w których wykazano że suplementacja kwasami omega 3 wspomagała leczenie niektórych schorzeń, np. - wyjaśnia lekarka. Przy standardowej diecie trudno o , jednak nadmierna ich suplementacja może prowadzić do szeregu skutków ubocznych. Nadmiar kwasów tłuszczowych może prowadzić do rozrzedzenia krwi, co w połączeniu z przyjmowaniem leków przeciwkrzepliwych, stanowi realne niebezpieczeństwo dla pacjenta. Kwasy omega-3 przyjmowane w nadmiarze mogą także prowadzić do co jest niebezpieczne dla osób, które na co dzień mają je niskie. Bardzo duże dawki mogą wpływać na równowagę lipidową organizmu i niekorzystnie wpływać na metabolizm. Suplementowanie omega-3, szczególnie oleju rybnego, może powodować - Najpierw należy zadbać o zdrową i zbilansowaną dietę. To jest podstawa. I należy podkreślić, że wszystkie suplementy podlegają prawu żywnościowemu i . Tłuszcze omega-3 mają w cząsteczce podwójne wiązania, które decydują też o tym, że niestety łatwo się utleniają. Dlatego wiele tranów czy kapsułek z omegą-3 zawiera zjełczałe, niezdrowe tłuszcze. Opisywano to wielokrotnie. Badania w Japonii, Kanadzie, USA i Wielkiej Brytanii wykazały, że . W jednym z badań w USA 50 proc. suplementów przekroczyło zalecany poziom markerów utleniania, z czego - zauważa lek. Katarzyna Świątkowska. Każda suplementacja zawsze powinna być skonsultowana z lekarzem. Należy uwzględnić przyjmowane leki i możliwość ich wejścia w interakcję z zażywanymi suplementami. i trudno im uzupełnić je bezpośrednio z pożywienia. O suplementację powinny zadbać także kobiety w ciąży i karmiące piersią, jeśli w ich diecie brakuje tłustych ryb czy owoców morza. O kwasy omega-3 powinni zadbać także seniorzy. , ale także poprawia pamięć i zdolności poznawcze.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS