food
Pomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki
Choc w wiekszosci domow po Bozym Narodzeniu lodowki wciaz mieszcza spore zapasy na noworoczny obiad chciaoby sie zaserwowac cos szczegolnego. Mozna oczywiscie poprzestac na tradycyjnym rosole i schabowym warto jednak rozpoczac rok z nieco wieksza finezja. Inspiracja moze byc przepis polecany przez Ewe Wachowicz.
InteriaKobieta Redakcja Choć w większości domów po Bożym Narodzeniu lodówki wciąż mieszczą spore zapasy, na noworoczny obiad chciałoby się zaserwować coś szczególnego. Można oczywiście poprzestać na tradycyjnym rosole i schabowym, warto jednak rozpocząć rok z nieco większą finezją. Inspiracją może być przepis, polecany przez Ewę Wachowicz. Schab z plackami z kalafiora Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. W przepisie Ewy Wachowicz pojawia się oj jednak w nieco innej wersji niż ta klasyczna, a mianowicie w “towarzystwie" placków z kalafiora. Zobacz również: Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 szklanka suszonej żurawiny 1 kieliszek białego wina Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka domowej mieszanki przypraw 6 łyżek oleju rzepakowego Placuszki: 1⁄2 kalafiora 1⁄2 łyżeczki cukru do gotowania 1 łyżeczka soli do gotowania 1 papryczka chili 1⁄2 łyżeczki kurkumy 1⁄2 łyżeczki soli 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej masło klarowane do smażenia Sos: 4 filety anchois 2 ząbki czosnku sól 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z czerwonego wina 6 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów natka pietruszki kilka listków świeżej bazyli Zobacz również: Bezbłędny schab-rozpustnik. Sekretem jest wyjątkowa panierka Opis przygotowania: Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć schab. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wymieszać. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). Usmażyć na rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora. Sos podawać w oddzielnym naczyniu. Zobacz również: Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe
PREV NEWSSiedem produktow ktore regeneruja watrobe. Stosuj codziennie a poczujesz sie lepiej
NEXT NEWSDoskonae przekaski dla osob na diecie. Maja mniej niz 200 kalorii
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.