food
Pomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki
Choc w wiekszosci domow po Bozym Narodzeniu lodowki wciaz mieszcza spore zapasy na noworoczny obiad chciaoby sie zaserwowac cos szczegolnego. Mozna oczywiscie poprzestac na tradycyjnym rosole i schabowym warto jednak rozpoczac rok z nieco wieksza finezja. Inspiracja moze byc przepis polecany przez Ewe Wachowicz.
InteriaKobieta Redakcja Choć w większości domów po Bożym Narodzeniu lodówki wciąż mieszczą spore zapasy, na noworoczny obiad chciałoby się zaserwować coś szczególnego. Można oczywiście poprzestać na tradycyjnym rosole i schabowym, warto jednak rozpocząć rok z nieco większą finezją. Inspiracją może być przepis, polecany przez Ewę Wachowicz. Schab z plackami z kalafiora Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. W przepisie Ewy Wachowicz pojawia się oj jednak w nieco innej wersji niż ta klasyczna, a mianowicie w “towarzystwie" placków z kalafiora. Zobacz również: Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 szklanka suszonej żurawiny 1 kieliszek białego wina Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka domowej mieszanki przypraw 6 łyżek oleju rzepakowego Placuszki: 1⁄2 kalafiora 1⁄2 łyżeczki cukru do gotowania 1 łyżeczka soli do gotowania 1 papryczka chili 1⁄2 łyżeczki kurkumy 1⁄2 łyżeczki soli 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej masło klarowane do smażenia Sos: 4 filety anchois 2 ząbki czosnku sól 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z czerwonego wina 6 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów natka pietruszki kilka listków świeżej bazyli Zobacz również: Bezbłędny schab-rozpustnik. Sekretem jest wyjątkowa panierka Opis przygotowania: Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć schab. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wymieszać. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). Usmażyć na rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora. Sos podawać w oddzielnym naczyniu. Zobacz również: Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe
PREV NEWSSiedem produktow ktore regeneruja watrobe. Stosuj codziennie a poczujesz sie lepiej
NEXT NEWSDoskonae przekaski dla osob na diecie. Maja mniej niz 200 kalorii
Wzmocni kosci wesprze ukad nerwowy zastapi mieso. Swietny wybor na kanapke
Jak wiekszosc serow zawiera sporo tuszczu i soli jednak ser prosto z Cypru ma takze...
To bedzie sodki styczen. Cztery wysmienite przepisy na karnawa. Wyprobuj obowiazkowo
Styczen rowna sie karnawa a to oznacza czas spotkan rodzinnych i towarzyskich. Co zaserwowac gosciom w trakcie ich wizyty Wcale nie trzeba szukac wymyslnych przepisow. Oto cztery propozycje na sodko. Oczywiscie na liscie nie mogo zabraknac tradycyjnych serowych oponek. Smacznego
Przypomina tort urzeka nazwa. Marcinek rozkocha w sobie wszystkich
Nie bez powodu wpisane na Liste Produktow Regionalnych. Ciasto hajnowski marcinek to prawdziwy majstersztyk i to nie tylko jesli chodzi o unikalny smak ale takze sposob przyrzadzenia. Okazay niczym tort lekko kwasny ale bardzo kremowy. Kazdy kto choc raz sprobuje marcinka bedzie wraca pamiecia do tego smaku.
Przepis na wysmienity krupnik. Do wywaru dodaj jeden nietypowy skadnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Krupnik
Krupnik mozna zrobic na wiele sposobow ale zeby by smaczny trzeba znalezc odpowiedni przepis. Wyprobuj nasz i przekonaj sie jakie pyszne moze byc pierwsze danie.
Zrob to przed pieczeniem a schab bedzie soczysty. Inaczej zamieni sie w podeszwe
Schab to jeden z najbardziej popularnych kawakow miesa wieprzowego w polskich kuchniach. Idealnie nadaje sie na pieczen wyczarowac mozna z niego najrozniejsze dania podawane zarowno na zimno jak i na ciepo. Zdarza sie jednak ze po upieczeniu schab staje sie suchy a posiek nie przynosi oczekiwanej przyjemnosci. Przestrzeganie kilku kulinarnych zasad wyeliminuje ryzyko niepowodzenia.