Blogs
Home/food/Pomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki

food

Pomys na noworoczny obiad. Przepis klasyczny i elegancki

Choc w wiekszosci domow po Bozym Narodzeniu lodowki wciaz mieszcza spore zapasy na noworoczny obiad chciaoby sie zaserwowac cos szczegolnego. Mozna oczywiscie poprzestac na tradycyjnym rosole i schabowym warto jednak rozpoczac rok z nieco wieksza finezja. Inspiracja moze byc przepis polecany przez Ewe Wachowicz.

December 30, 2024 | food

InteriaKobieta Redakcja Choć w większości domów po Bożym Narodzeniu lodówki wciąż mieszczą spore zapasy, na noworoczny obiad chciałoby się zaserwować coś szczególnego. Można oczywiście poprzestać na tradycyjnym rosole i schabowym, warto jednak rozpocząć rok z nieco większą finezją. Inspiracją może być przepis, polecany przez Ewę Wachowicz. Schab z plackami z kalafiora Bardzo często w polskich domach, podczas wszelkiego rodzaju uroczystości, pojawia się kotlet schabowy. W przepisie Ewy Wachowicz pojawia się oj jednak w nieco innej wersji niż ta klasyczna, a mianowicie w “towarzystwie" placków z kalafiora. Zobacz również: Ewa Wachowicz: Propozycje potraw na niedzielny obiad Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 szklanka suszonej żurawiny 1 kieliszek białego wina Marynata: 3 ząbki czosnku 1 łyżka rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka domowej mieszanki przypraw 6 łyżek oleju rzepakowego Placuszki: 1⁄2 kalafiora 1⁄2 łyżeczki cukru do gotowania 1 łyżeczka soli do gotowania 1 papryczka chili 1⁄2 łyżeczki kurkumy 1⁄2 łyżeczki soli 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej masło klarowane do smażenia Sos: 4 filety anchois 2 ząbki czosnku sól 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z czerwonego wina 6 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów natka pietruszki kilka listków świeżej bazyli Zobacz również: Bezbłędny schab-rozpustnik. Sekretem jest wyjątkowa panierka Opis przygotowania: Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. W środek wbić długi nóż, zrobić kieszonkę, wcisnąć żurawinę. Wierzch mięsa lekko naciąć nożem - w kilku miejscach. Do miseczki przecisnąć czosnek, dodać rozmaryn, sól i pieprz, domową mieszankę przypraw (suszone zioła oraz warzywa), zalać olejem i dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć schab. Mięso przełożyć do zamykanego naczynia i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Zamarynowany schab obsmażyć ze wszystkich stron na suchej patelni. Podlać winem, przykryć i wstawić na godzinę do piekarnika, nagrzanego do 180 st.C. Anchois posiekać bardzo drobno. Przełożyć do moździerza. Przecisnąć czosnek, dodać sól, musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Wlać oliwę, dorzucić kapary oraz posiekaną pietruszkę i bazylię. Wymieszać. Różyczki kalafiora wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, gotować przez 8-10minut. Odcedzić, wystudzić, przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać posiekaną papryczkę chili (bez pestek), przyprawić kurkumą i solą. Wybić jajko, roztrzepać i wlać do masy. Dodać mąkę. Wymieszać. Na samym końcu dorzucić posiekany szczypiorek, jeszcze raz dokładnie wymieszać i ulepić zgrabne placuszki (dłonie warto zwilżyć wodą). Usmażyć na rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Upieczony schab przełożyć na półmisek. Dookoła ułożyć placuszki z kalafiora. Sos podawać w oddzielnym naczyniu. Zobacz również: Popisowe danie nie tylko na niedzielny obiad. Roladki schabowe

SOURCE : interiakobieta
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS