Blogs
Home/food/Podczas wigilii jedz bez obaw. Najzdrowsze co znajduje sie na stole

food

Podczas wigilii jedz bez obaw. Najzdrowsze co znajduje sie na stole

Swiateczny sto ugina sie od pysznosci. Przez kilka dni zajadamy sie potrawami i...

December 24, 2024 | food

Nie moglibyśmy nie zacząć od zupy, która jest Mowa oczywiście o wigilijnym barszczu. Jego bazą jest przygotowywany dużo wcześniej - płyn powstały w wyniku fermentacji buraków z dodatkami. Naturalny zakwas buraczany jest źródłem m.in. bakterii kwasu mlekowego, które hamują rozwój patogenów, a stymulują wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Dostarcza też organizmowi witaminy C i witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu, wapnia i betaniny o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych. , a to i tak nie wszystkie jego zalety. Dodatkowych właściwości mogą mu nadać nietypowe składniki jak imbir, kurkuma czy cynamon. , a nie kosztować tylko od święta. Barszcz czerwony też powinien częściej gościć na naszych stołach. Nie warto robić barszczu z torebki (zupy instant w proszku zwykle zawierają bardzo dużo soli, cukru i wzmacniaczy smaku). Jeśli chodzi o uszka, warto przygotować je z mąki pełnoziarnistej, która jest bogata w błonnik. Zupa grzybowa, przygotowywana z wywaru z grzybów i warzyw, również jest wymieniana przez dietetyków jako jedno z najzdrowszych świątecznych dań. Grzyby, które kiedyś uchodziły za bezwartościowe, są źródłem m.in. dużej ilości dobrze przyswajalnego białka (dlatego bywają nazywane "leśnym mięsem"), witamin z grupy B, witaminy D czy selenu. Zawierają też beta-glukany, którym przypisuje się choćby działanie stymulujące układ immunologiczny. W świątecznym menu na pewno zostaną uwzględnione, jeśli nie w zupie, to w uszkach, pierogach, bigosie czy kapuście. Jeśli jednak odgrywają główną rolę, pozostałe produkty powinny być lekkostrawne, by dodatkowo nie obciążały żołądka. Warto zabielać ją jogurtem, a nie tłustą śmietaną. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć kompotu - , mieszanki jabłek, śliwek, moreli i innych. Dodaje się do niego cynamon, goździki, skórkę z cytryny czy pomarańczy, anyż, miód, imbir. W każdym domu smakuje inaczej, a jeśli nie przesadzimy z pewnymi dodatkami, możemy otrzymać bardzo wartościowy napój. Jak mówią niektórzy - "szklankę dobroci". "Nie wszyscy za nim przepadają, ale kompot z suszonych owoców to naprawdę zdrowy dodatek. Szczególnie gdy dodamy do niego , które lubią się pojawić pod wpływem ciężkiego jedzenia. Ale jeżeli kompot dosładzamy dużą ilością cukru, to zaczyna on odbiegać od zdrowej popitki" - mówiła w rozmowie z Interią ZDROWIE dietetyk kliniczna Roksana Środa. Warto spróbować, jak smakuje bez cukru, bo suszone owoce same w sobie mają go pod dostatkiem. Suszone owoce są źródłem błonnika, witamin takich jak witaminy z grupy B, witamina C, witaminy K, a także składników mineralnych, w tym potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Dostarczają również substancji fitochemicznych takich jak kwasy fenolowe i karotenoidy, które działają przeciwutleniająco. Po zupach i kompocie przyszła pora na ryby. Na pierwszy ogień pójdą dania z rybą w roli głównej. Najczęściej na wigilijnym stole pojawiają się karp, dorsz i łosoś, często też pstrąg lub miruna. z uwagi na małą zawartość kwasów omega. Zawiera jednak dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i dużą ilość witamin z grupy B. Jest rybą dość tłustą. Jeśli decydujesz się na karpia, zamiast smażyć, podaj go Takie danie uzupełni dietę w cenny kolagen. Dobrym źródłem kwasów omega-3, które chronią m.in. przed wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego, są za to Znajdziemy je oczywiście również Kawałek często wybieranego dorsza dostarczy też witaminy D, witaminy A, witamin z grupy B, potasu, fosforu czy selenu. Unikajmy smażenia ich w panierce, z dużą ilością tłuszczu (panierka jest jak gąbka i chłonie tłuszcz), a Dobrym rozwiązaniem będzie również zrobienie - w towarzystwie dużej ilości warzyw. Dodajmy, że Śledzie w oleju lub occie, śledzie w śmietanie z jabłkiem, śledzie pod pierzynką z buraczkami, śledzie korzenne... Śledzie w towarzystwie różnych dodatków pojawiają się na świątecznym stole. I dobrze, bo ich mięso dostarcza wielu cennych witamin i minerałów, a do tego jest bogatym źródłem białka. (w 100 g śledzia w oleju jest nawet 880 IU witaminy D), witaminy E, witaminy B12 i selenu. Ryby te cechuje też Przygotowując świąteczne dania ze śledzia, warto je nieco "odchudzić" i np. zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego.

SOURCE : zdrowie_interia
RELATED POSTS

LATEST INSIGHTS