food
Oczyszcza organizm z toksyn obniza cholesterol wspiera ukad nerwowy. Jedz zota
To najpopularniejsza roslina straczkowa w Indiach stosowana jest tam od setek lat...
Fasola mung to roślina strączkowa, z natury więc Stanowi przez to ważny składnik diety wegetarian i wegan, kobiet w ciąży, a także sportowców. a także wapń, żelazo, miedź, mangan, magnez, cynk oraz potas. Ten bogaty skład sprawia, że świetnie oddziałuje na układ nerwowy, wspomaga w stanach rozdrażnienia oraz okresach długotrwałego stresu. Co więcej, , a także pomaga przy problemach z krzepnięciem krwi. , dlatego często zalecana jest osobom chorym na cukrzycę. Zawarte w niej substancje dodatkowo wpływają na regulowanie poziomu cukru we krwi. Z właściwości tej rośliny korzystają także osoby, które mają problemy np. z wątrobą. , co więcej - zawiera roślinne substancje bioaktywne, które mają działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stosowana jest także w celu spowolnienia procesów starzeniowych w organizmie. Fasola mung wykorzystywana jest również w medycynie niekonwencjonalnej na wiele sposobów. Oprócz tego Związane jest to z tym, że roślina jest źródłem błonnika, który reguluje pracę jelit i wspomaga odchudzanie. Co więcej, z racji tego, że to Dzięki temu łatwiej nam trzymać się wyznaczonych pór jedzenia, bez podjadania, a to sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Fasola mung jest bardzo odżywczym i zdrowym pokarmem mającym 100 g tego produktu i zawiera 62 g węglowodanów, 23 g białka i 16 g błonnika. Fasola mung zaspokaja także znaczną część dziennego zapotrzebowania na wiele witamin i składników mineralnych, o czym wspominaliśmy wyżej. Fasola mung jest dość łatwa w przygotowaniu. Nie zapominajmy o namoczeniu jej przed gotowaniem. Pozwoli to nam zneutralizować substancje antyodżywcze takie jak np. kwas fitynowy, dzięki czemu zmniejszymy ryzyko problemów z układem pokarmowym po spożyciu. Następnie dobrze ją płuczemy i gotujemy w nowej wodzie przez 30-40 minut. Wodę solimy dopiero pod koniec gotowania, co sprawi, że fasola nie będzie zbyt twarda. Chcąc sprawdzić, czy fasola mung jest gotowa do spożycia, najlepiej wyciągnąć jedno ziarenko i zobaczyć, czy się rozpada. Jeśli tak, to oznacza, że możemy ją jeść. Istotne jest także to, że , dzięki czemu będziemy je mieć zawsze pod ręką. Fasolę mung można wykorzystać w kuchni na wiele sposób ze względu na jej Często dodawana jest do zup oraz wykorzystywana do tworzenia aromatycznych pasztetów roślinnych. Dodatkowo fasola świetnie sprawdzi się jako składnik potraw i sałatek, w których znajduje się soczewica lub ciecierzyca. Z fasoli mung można również przyrządzić pesto, które podajemy z makaronem. W tym celu wystarczy zblendować fasolę z bazylią, oregano, pietruszką, czosnkiem oraz oliwą. Fasola mung jest produktem przynoszącym wiele korzyści naszemu organizmowi. Jednak nie każdy powinien ją spożywać, ponieważ istnieją pewne przeciwwskazania. Warto pamiętać, że Dzienna dawka fasoli mung nie powinna przekraczać trzech łyżek stołowych.
PREV NEWSWierza ze przyciaga pieniadze a jedza dla serca odpornosci i jelit. Bardzo nietypowy owoc
NEXT NEWSMiliardy czastek plastiku w jednej filizance. Naukowcy odkryli je w takiej herbacie
Pyszny kremowy sernik na kruchym ciescie. Przepis na Harataniec
Ciasto zachwyca za kazdym razem tak samo. Trudno sie dziwic kremowy sernik na kruchym ciescie nie dosc ze pieknie prezentuje sie na talerzyku to jeszcze wybornie smakuje. Oto przepis na Harataniec. Z pewnoscia zachwyci gosci.
Sposob na uzupenienie wapnia i zelaza. Opozni tez starzenie i pomoze schudnac
Szarat wyniosy zwany inaczej amarantusem by uprawiany na nasiona juz 4 tysiace lat...
Zmagasz sie z wysokim poziomem cukru Naukowcy To superwarzywo ktore zbija glikemie
Najnowsze badania dowodza ze popularne warzywo czesto stosowane w kuchni moze stac...
Rumunskie paczki sa wyjatkowe. To nie tylko swietny smak ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
W zaleznosci od kraju paczki moga sie roznic nie tylko ksztatem ale i uzytymi skadnikami rodzajem nadzienia czy wierzchnia posypka. Ciekawa alternatywa dla klasycznych polskich paczkow sa akocie z Rumunii ktore nazywaja sie papanasi. Z czego przygotowuje sie takie paczki jak wygladaja i czy mozna zrobic je w domu
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposob na pyszny obiad
Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami zaskoczy naszych domownikow Ten obiad jest naprawde pyszny i oferuje wspaniae doznania Piers z kurczaka zapiekana z pieczarkami to uniwersalne danie ktore cieszy sie ogromna popularnoscia.
Przepis na nalesniki z 1860 roku. Wychodza puszyste i doskonae w smaku
Kuchnia XIX-wiecznej Polski obfituje w wyjatkowe przepisy ktore do dzis zachwycaja smakiem i pomysowoscia. Jednym z nich jest receptura na nalesniki autorstwa Lucyny Cwierczakiewiczowej pochodzaca z jej kultowej ksiazki "365 obiadow" wydanej w 1860 roku. Ten wyjatkowy przepis rozni sie od wspoczesnych wersji jednym kluczowym skadnikiem ktory wpywa nie tylko na ich delikatnosc ale i tez smak.